Main menu

header

846 4 2de Călin Popa şi Adrian Pătrăuceanu

Erupțiile, coșurile, petele închise la culoare și cearcănele sunt destul de frecvente având în vedere viața agitată și poluarea în continuă creștere. Alături de somn, nutriție adecvată și hidratare corespunzătoare, una dintre cele mai eficiente formule de a trata aceste probleme ale pielii este santalul.

Previne arsurile solare

Lemnul de santal este faimos pentru efectele benefice asupra stării de sănătate a pielii. Disponibil sub formă de pulbere, care derivă din lemnul parfumat al arborelui, sau ca ulei esențial, santalul are o gamă largă de proprietăți medicinale și, prin urmare, este adesea folosit ca remediu la domiciliu pentru înfrumusețare. De pildă, uleiul de santal este un ingredient-vedetă al verilor fierbinți, întrucât previne arsurile solare. Iar dacă expunerea s-a prelungit, acest tip de ulei răcorește, calmează și hidratează pielea, reducând semnificativ roșeața. De asemenea, pentru eliminarea urmelor de bronz din sezonul precedent, se amestecă o lingură cu suc de castraveți, o lingură cu zer, o linguriță cu miere, câteva picături de suc de lămâie și o lingură cu pulbere de lemn de santal. Se realizează o pastă, se aplică pe față și se lasă să acționeze aproximativ 15 minute, apoi se clătește cu apă călduță.

Elimină coșurile și punctele negre

Utilizat ca antiseptic, santalul împiedică dezvoltarea coşurilor și acneei. Pentru îndepărtarea semnelor acestei afecțiuni și a inflamațiilor care o însoțesc, se amestecă o lingură cu ulei esențial de lemn de santal cu un vârf de pulbere de turmeric și aceeași cantitate de camfor. Aplicați această loțiune de față și lăsați-o să acționeze peste noapte, pentru a scăpa de coșuri, cicatrici și puncte negre, ca și pentru prevenirea acestora, întrucât santalul are și propietăți astringente, generând închiderea porilor. De asemenea, pentru a îndepărta petele închise la culoare de la suprafața tenului, amestecați o lingură cu pudră de lemn de santal cu aceeași cantitate de ulei de cocos și masați fața cu această combinație, pe care o lăsați apoi să acționeze peste noapte. Cu o utilizare regulată a acestei formule, petele întunecate vor dispărea.

Pentru a trata tenul gras, amestecați puțină pulbere de lemn de santal cu câteva picături de apă de trandafiri și aplicați pe toată fața pentru 30 de minute, după care clătiți cu apă rece