de Călin Popa şi Gabriela Comşa
În numele „viziunii despre frumusețe” și al „incluziunii”, unul dintre cele mai mari branduri de cosmetice se aliniază trendului „politically correct” și exclude termenul „normal” de pe formulele pentru păr sau ten de pe toate ambalajele și din mesajele publicitare.
Majoritatea clienților declară că această denumire „are impact negativ”
Unilever, care deține branduri foarte populare, ca Dove, Lifebuoy, Axe sau Sunsilk, anunță că va elimina termenul „normal” de pe produsele sale pentru păr și ten. Decizia este justificată prin „o viziune a frumuseții mai echitabilă, mai incluzivă, mai sustenabilă”, după cum sintetizează reprezentanții companiei. Pe de altă parte, brandul a realizat o cercetare de anvergură, pe un eșantion de peste 10.000 de persoane din nouă țări și care a relevat faptul că șapte din zece persoane consideră că termenul „normal” de pe ambalaje „are un impact negativ”. De asemenea, pe grupa de vârstă 18-35 de ani, procentul a urcat la opt respondenți din zece. De asemenea, Unilever va renunța la a modifica digital forma, proporțiile și culoarea pielii persoanelor care pozează pentru produsele brandului.
Industria, considerată rigidă
O altă percepție pe care a descoperit-o studiul Unilever este aceea că foarte multe persoane consideră că industria frumuseții a rămas blocată în clișee, este rigidă și are o abordare îngustă asupra esteticului. Peste jumătate dintre cei chestionați, mai precis 56%, consideră că brandurile îi pot face pe oameni să se simtă excluși, cu peste 70% dintre respondenți afirmând că definiția frumuseții trebuie foarte mult extinsă la nivelul producătorilor de cosmetice. În primul rând, trei sferturi dintre cei care au participat la studiu afirmă că industria ar trebui să se concentreze pe a-i face pe oameni să se simtă bine și nu doar să arate bine, iar 52% au anunțat că de acum înainte vor acorda atenție implicării brandului în problemele societății înainte de a cumpăra produsul pe care îl promovează. În acest context, Unilever a anunțat că va crește numărul reclamelor care înfățișează persoane din categoriile slab reprezentate.
„Ştim că simpla eliminare a termenului «normal» de pe ambalajele noastre nu va rezolva problema, dar este un important pas înainte“ (Sunny Jain, preşedinte Beauty&Personal Care al Unilever)