Main menu

header

855 5 1de Călin Popa şi Anca Flondor

A îngriji cum se cuvine mâinile este aproape o datorie, întrucât ele construiesc, mângâie, creează, curăță, sunt puncte focale ale socializării. Atunci când ne dorim să evităm cosmeticele industriale pentru sănătatea și frumusețea mâinilor, mai ales într-o perioadă în care le spălăm excesiv, există anumite formule naturale care hidratează și vitaminizează.

Beneficii mari la preț mic

Pentru a avea mâini curate şi îngrijite în fiecare zi, mai ales că sunt folosite la aproape totul, acestea trebuie spălate des, cu apă călduţă - pentru a evita crăparea pielii - cu un săpun hidratant, care să conţină ulei de măsline, unt de shea şi aloe vera şi folosind o perie de unghii, pentru a îndepărta toate bacteriile. Ultimul pas este folosirea cu regularitate a unei creme de mâini, după fiecare spălare, înainte de culcare şi ori de câte ori simțiți mâinile uscate sau crăpate. Pentru a le întreține cum se cuvine, trebuie înlăturate din produsele de îngrijire parabenii, ftalaţii, dioxanul, triclosanul, toluenul şi metilizotiazolinona, toate cu potențial de a dăuna pielii. Pe de altă parte, produsele naturale sunt și pline de beneficii, și cu zero efecte secundare pentru mâini. În plus, sunt mult mai accesibile ca preț.

Uleiul de ricin împiedică uscarea

855 5 2Lichid cu un miros distinct şi un gust pe care multe persoane îl găsesc neplăcut, obţinut din presarea la rece a seminţelor plantei cu același nume, uleiul de ricin este un redutabil agent hidratant. Cu o concentraţie ridicată de acizi graşi, care îl ajută să fie absorbit rapid în piele, cu acid linoleic (Omega 6), acest tip de ulei lubrifiază zonele uscate şi hidratează pielea din interior spre exterior, creând o barieră care împiedică uscarea. Vitaminele, proteinele şi mineralele pe care le conţine au proprietăţi cicatrizante şi nutritive. Cu doar câteva picături de ulei de ricin, masate bine, mâinile vor deveni imediat strălucitoare, catifelate și bine hidratate.

Uleiul de cocos protejează de semnele îmbătrânirii

Plin de acid lauric, uleiul de cocos este absorbit repede şi în adâncime de mâini, pe care le protejează împotriva semnelor îmbătrânirii, datorită proprietăţilor sale antibacteriene şi antimicrobiale, acizilor graşi, dar şi al faptului că este o cremă naturală de protecţie solară, blocând 20% din radiaţiile ultraviolete. Pentru îngrijirea mâinilor, se poate folosi formula de ulei de cocos organic, nerafinat, care se încălzește în mâini, pentru a se lichefia, apoi se aplică prin masare.

Uleiul de măsline stimulează producţia de colagen

Folosit în bucătărie pe scară largă, uleiul de măsline este şi un produs potrivit pentru mâini. Doar 1/2 linguriţă cu acest ulei asigură vitamina E, care hidratează pielea şi stimulează producţia de colagen. În plus, prin intermediul antioxidanților și acizilor naturali pe care îi conține, uleiul de măsline, combinaţie de sebum și bacterii „bune”, imită echilibrul tegumentar şi se absoarbe rapid în piele. Creditat cu proprietăți miraculoase de secole și de nenumărate vedete, acest tip de ulei este ideal pentru îngrijirea mâinilor, pe care le menține tinere și hidratate.

Uleiul de migdale dulci tonifică

855 5 3O excelentă alternativă naturală la crema de mâini din comerţ, uleiul de migdale dulci face minuni pentru piele întrucât este plin de vitamine - A, D şi E - care hrănesc pielea în profunzime, îi conferă un plus de tonus, strălucire și catifelare. Acest tip de ulei penetrează ușor straturile pielii, hidratând în profunzime. Doar două picături de ulei de migdale dulci turnat în palme înainte de culcare va favoriza o infuzie de substanțe hrănitoare care vor face mâinile să arate proaspete și bine îngrijite în fiecare zi.

Untul de shea asigură regenerarea celulară

Extras din nucile copacului african Vitellaria paradoxa, untul de shea promovează regenerarea celulară, conferind pielii mâinilor un aspect tânăr şi sănătos. Acest efect se datorează faptului că untul de shea este o grăsime naturală, plină de antioxidanţi, acizi graşi şi vitaminele A, E, F şi K. Acest produs hidratează mâinile şi creează un strat protector natural împotriva efectelor nocive ale elementelor mediului înconjurător, mai accentuate în sezonul rece, cu frig și vânt. Untul de shea se folosește prin simpla masare în palme, apoi aplicarea pe toată suprafața pielii mâinilor.

Untul de cacao întreține pielea sensibilă

Există persoane care au o piele a mâinilor sensibilă, care crapă ușor, mai ales în condițiile în care poluarea, produsele chimice folosite în gospodărie și activitățile de fiecare zi o solicită la maximum. Pentru această problemă există o soluție naturală, mult mai convenabilă decât elaboratele cosmetice: untul de cacao. Cu un miros irezistibil, acest produs se absoarbe foarte repede, catifelează și hidratează pielea imediat, furnizând și nenumărate substanțe benefice - acizi grași, acid stearic, acid palmitic, acid palmitoleic, triptofan, antioxidanți, precum flavonoide și polifenoli, care protejează pielea împotriva radicalilor liberi, vântului, razelor ultraviolete și au un puternic efect antiîmbătrânire.

Cremă de mâini cu ceară de albine

855 5 4Unele dintre cele mai apreciate formule naturale de îngrijire a mâinilor sunt cremele făcute în casă din mai multe ingrediente. De pildă, se poate prepara o cremă din ulei de migdale şi cocos, după următoarea rețetă: 120 ml ulei de migdale dulci, 60 ml ulei de cocos, 60 g ceară de albine, 2 linguri cu unt de shea, 10 picături de ulei esenţial de lavandă. Se amestecă uleiul de migdale dulci, cel de cocos, ceara şi untul de shea într-un bol de sticlă aşezat deasupra unei cratiţe cu apă, pe foc. În timp ce ingredientele încep să se omogenizeze, se picură uleiul esenţial şi se încorporează în amestec. Compoziția rezultată se toarnă întun recipient cosmetic bine spălat și uscat, se lasă la răcit și se închide cu capacul.

„Mâna omului este unealta uneltelor“ (Aristotel)

Loţiune cu ulei de floarea-soarelui

O rețetă simplă de loțiune-cremă pentru mâini are în compoziție uleiul de floarea-soarelui. Formula, care repară imediat orice daună adusă mâinilor de activitățile zilnice sau de factori agresori, include 85 g unt de shea, 1 lingură cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, 10 picături de ulei esenţial de lemongrass, 4 picături de ulei esenţial de eucalipt. Se prepară rapid, topind într-o cratiță, pe foc mic, untul de shea și uleiul de floarea-soarelui, până la omogenizare. Lichidul astfel obţinut se toarnă în bolul mixerului, se încorporează şi uleiurile esenţiale, apoi se dă la frigider pentru 30 de minute, pentru ca loțiunea să se întărească puţin. După acest răstimp, formula se poate mixa din nou, la viteză medie, timp de un minut, apoi se toarnă în recipientul dedicat.