Main menu

header

856 5 1de Călin Popa şi Mihaela Cotîrnea

Nu toată lumea are buclele minunate ale unora dintre vedetele momentului, așa că extensiile de păr au ajuns ceva obișnuit. Dar, ca orice procedură care modifică naturalul, și acestea au secretele lor, pe care le împărtășesc unii dintre cei mai faimoși stiliști.

Trei linii principale și efectele lor

Renumită pentru felul în care creează extensii cu aspect natural, de înaltă calitate și personalizate, Sarah McKenna, proprietar al celui mai în vogă salon din Londra, „Vixen&Blush”, care se ocupă de părul actriței Blake Lively, punctează faptul că extensiile sunt de trei feluri: temporare, care se manevrează în fiecare zi sau săptămânal și care implică „bucăți de țesături în care se adaugă fâșii mari de păr”, semipermanente, care se pot purta și opt săptămâni și care „includ secțiuni mai mici, complet nedetectabile” și permanente, pentru uz continuu, timp de mai multe luni, și care „se fac cu microinele sau microlegături”. Fiecare metodă are trucurile sale. „Extensiile temporare sunt excelente ocazional și sunt de obicei folosite de cei cărora le place propriul păr, dar vor doar să-și îmbunătățească aspectul, pentru un eveniment special. Variantele cu clip pot fi ușor coafate, în câteva minute. Variantele permanente sunt bune pentru cei care sunt dezamăgiți de propriul păr și cred că au nevoie de volum suplimentar, de lungime sau de ambele, zilnic”, susține stilistul.

Anul 2022 vine cu tendința de plus de volum

Potrivit stiliștilor, anul 2022 va continua linia lui 2021 - utilizarea extensiilor de păr pentru volum. „Cu siguranță vom vedea extensiile de păr folosite din ce în ce mai mult pentru tehnici de îngroșare. Tendința este ca părul să arate cu adevărat natural și să se aranjeze fără efort, folosind metode nedetectabile pentru îmbunătățire și sublinierea stilului existent. Dacă aveți un bob, se poate adăuga, prin extensii, grosimea liniei de bază, iar pentru părul lung, o textură suplimentară”, explică Louise Jenkins, specialist în cadrul brandului „Great Lenghts”. De asemenea, stiliștii recomandă și pentru anul viitor extensiile din păr natural, 100% uman. „Deși este destul de scump, acesta va rezista la multe proceduri, astfel încât costul pe termen lung este mult mai accesibil. Pe de altă parte, părul sintetic este de obicei strălucitor în mod nefiresc și, de asemenea, nu permite coafarea la căldură și nici potrivirea complexă de culori”, arată McKenna.

Mitul deteriorării, demolat

856 5 2Multe persoane care își doresc extensii de păr au rezerve, întrucât există mitul că aceste proceduri deteriorează părul natural. Nimic mai fals, atrag atenția specialiștii, cu o condiție: ca persoana care le aplică să fie bine instruită. „Dacă stilistul care vă pune extensiile este bine pregătit, indiferent de metoda utilizată, nu se va ajunge la daune aduse părului”, explică Jenkins. În ceea ce privește costul, „extensiile de păr permanente vor costa mai mult decât cele temporare, deoarece necesită timp pentru a se potrivi. Merită să mergeți la un salon specializat și să încercați inițial câteva piese, pentru ca abia după ce vă convingeți că este ceea ce vă doriți să investiți în părul de cea mai bună calitate, care se poate reutiliza. În schimb, dacă veți purta extensiile ocazional, atunci cumpărarea părului mai puțin costisitor este o alegere bună”, afirmă McKenna. În general, o persoană cu păr neobișnuit de fin sau foarte rar ar trebui să evite utilizarea extensiilor de păr, dar acest segment reprezintă mai puțin de 1% din populația feminină.

Demontarea, numai la salon

Îngrijirea extensiilor de păr nu este dificilă, dar există câteva reguli de care trebuie să țină seama cei care recurg la acest tip de înfrumusețare. În primul rând, odată montate, cele permanente sau semipermanente nu se îndepărtează acasă, ci se scot întotdeauna la salonul unde au fost puse. De asemenea, potrivit stiliștilor, este de evitat acumularea de grăsime la rădăcina părului, pentru a preveni alunecarea conexiunilor. Pe lângă faptul că nu este de dorit tragerea agresivă de șuvițe, prin pieptănare, este indicat ca persoana să nu răstoarne capul în jos sau să-și coafeze părul în coadă înaltă. În rest, spălarea, uscarea și coafarea extensiilor de păr de bună calitate sunt la fel ca și în cazul celui natural. În general, extensiile nu trebuie lăsate niciodată mai mult de patru luni sau după doi centimetri de regenerare a părului.

Cele mai frecvente erori

Greșelile cele mai des întâlnite atunci când sunt montate extensii de păr sunt detaliate de specialiștii britanici. De pildă, se recurge deseori la produsele de slabă calitate, păr artificial supraprocesat, care nu oferă rezultate de durată. De asemenea, se înregistează pe scară largă defecțiuni în potrivirea culorilor, mai ales atunci când extensiile sunt prefabricate și vin într-o culoare uniformă, care nu se va potrivi perfect cu părul natural, care este multitonal. Mai departe, sunt de evitat șuvițele prea mari montate pe o porțiune mică. Practic, extensia trebuie așezată folosind o cantitate adecvată din părul propriu, potrivind greutatea extensiei cu cea a părului natural al clientului. După montare, trebuie acordată atenție amestecării extensiilor cu părul și tăierilor necesare pentru crearea noului stil. Nu în ultimul rând, multe saloane nu oferă sfaturi de îngrijire ulterioară, astfel încât clienții cu extensii să beneficieze la maximum de această procedură. Gesturi simple, cum ar fi legarea părului într-o coadă joasă peste noapte sau uscarea completă la rădăcini pot ajuta extensiile să dureze mai mult, iar aceste recomandări trebuie să vină din partea stiliștilor, care pot oferi și o idee realistă despre câte piese pot fi montate și unde, pentru un aspect final cât mai natural.

„Extensiile cu microinele sunt cele mai populare la «Vixen & Blush», deoarece sunt reutilizabile - clienții pot monta același păr de mai multe ori“ (stilist Sarah McKenna, Londra)

Decizii anterioare procedurii

Înainte de a trece la montarea extensiilor de păr, stiliștii atrag atenția că este de preferat să se ia niște decizii în cunoștință de cauză. „A avea extensii de păr este o investiție în timp și bani. Ar trebui să mergeți la salon, să vă consultați în legătură cu acest pas și să testați extensiile pentru o săptămână înainte de a le adopta complet”, recomandă McKenna. De asemenea, este foarte important să alegeți cu grijă salonul unde veți monta extensiile și să vă asigurați că rezultatul pe care îl doriți este realizabil - dacă aveți părul subțire și scurt, puteți adăuga extensii de păr de o lungime mai mică. În același timp, stiliștii punctează că nu ar trebui să faceți niciodată compromisuri cu potrivirea culorilor și nici să vă vopsiți părul pentru a se potrivi cu extensiile. Nu în ultimul rând, puneți oricâte întrebări stilistului, pentru a fi siguri de decizia luată.