de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
O cercetare de dată recentă pune în evidență faptul că grăsimea abdominală este extrem de periculoasă pentru sănătatea cardiovasculară, chiar dacă persoanele cu țesut adipos visceral au în ansamblu o greutate care se încadrează în normal.
Mai periculoasă decât obezitatea
Experți din cadrul Asociației Americane a Inimii atrag atenția asupra faptului că grăsimea abdominală expune la riscuri cardiovasculare chiar dacă greutatea totală este una normală. „Descoperirea noastră pune în legătură acest tip de acumulare de kilograme în zona mijlocului cu creșterea pericolului de infarct, aritmie și afecțiuni coronariene”, detaliază specialitul Tiffany M. Powell-Wiley. Practic, potrivit specialiștilor din cadrul Institutului Național de Sănătate din SUA, țesutul adipos visceral poate fi un marker chiar de deces prematur din cauze cardiovasculare. În același timp, îngroșarea taliei atrage atenția și asupra acumulării de grăsime la nivelul ficatului, fiind mai alarmantă chiar decât obezitatea.
Reducerea caloriilor și program zilnic de mișcare fizică
Specialiștii americani arată că există metode simple de a elimina această grăsime abdominală. Este vorba despre reducerea aportului caloric și despre un program de minimum 30 de minute de miș- care fizică pe zi. Reducerea țesutului adipos visceral va preveni un potențial infarct și, în același timp, va scădea tensiunea arterială, colesterolul și nivelul de zahăr din sânge. „Este foarte important, în condițiile creșterii incidenței obezității la nivel mondial, ca nutriția să fie personalizată, mai ales în cazul adolescenților și tinerilor, pentru care abordările trebuie să fie timpurii”, explică experții americani, într-un comunicat.
Dietă cu boabe, cereale integrale și verdețuri
Pentru a nu acumula grăsime abdominală și chiar pentru a scăpa de aceasta, experții recomandă renunțarea la băuturi carbogazoase, la zahăr, îndulcitori și carbohidrați și la adoptarea unei diete care să aibă efect de reducere a periculosului țesut adipos din zona taliei. Este foarte indicat să se introducă în dietă alimente cu boabe, ca fasolea, mazărea sau lintea, deoarece acestea au capacitatea de a încetini depunerea de grăsime pe burtă cu patru procente la 100 de grame. Totodată, din dietă nu trebuie să lipsească cerealele integrale, alături de produse lactate degresate. Alte alimente care ajută la eliminarea grăsimii abdominale sunt verdețurile, migdalele, ouăle fierte, peştele gras şi carnea de curcan. Caloriile acestor alimente sunt procesate diferit de corpul uman şi nu se depun pe burtă.
Apă, masaj și somn suficient
Depunerea de țesut adipos visceral, nu doar inestetică, ci și foarte periculoasă pentru sănătate, poate fi prevenită sau, după caz, eliminată, cu ajutorul hidratării corespunzătoare, știut fiind faptul că apa ajută la dizolvarea grăsimii abdominale. Pentru un rezultat optim, se recomandă consumul unui pahar cu apă o dată pe oră. De asemenea, acest tip de grăsime poate fi combătut cu succes prin exerciții cardio. Totodată, masajul și somnul de șapte-opt ore pe noapte, la orele cele mai potrivite pentru arderea eficientă a caloriilor, sunt alte metode eficiente de a combate grăsimea abdominală.
„Există dovezi puternice în sprijinul necesității introducerii controlului greutății printre aspectele esențiale în gestionarea afecțiunilor cardiovasculare, de la aritmie la riscul de coagulare a sângelui“ comunicat al Institutului Național de Sănătate din SUA