de Roxana Istudor şi Anca Flondor
Foarte apreciat de dermatologi pentru versatilitatea sa și pentru faptul că are o acțiune mai blândă, acidul lactobionic este cea mai nouă intrare în lumea susținătorilor frumuseții pe termen lung, cu accent pe adaptarea la sezonul rece, mai solicitant pentru ten.
Mai puțin intens, mai puțin iritant
Acizii exfolianți sunt vedete ale îngrijirii pielii, atacată în permanență de poluare și de stilul contemporan de viață, care implică stres, ritm intens, uneori alimentație nesănătoasă, toate reflectate pe chip. Unul dintre cei mai apreciați astfel de acizi este cel lactobionic, care acționează atât la suprafață, cât și în profunzime, pentru a elimina celulele moarte, inactive, și pentru a curăța porii. Mai ales în sezonul rece, când tenul este mult mai expus, acțiunea blândă a acestui tip de acid elimină hiperpigmentarea, face pielea mai luminoasă, mai netedă și mai curată. Grație acestor efecte, acidul lactobionic este noul star al produselor lansate de marile branduri de cosmetice și promite să fie mult mai „prietenos” cu organismul, întrucât, potrivit experților, este un compus care se regăsește natural în corp. „Fiind o moleculă mai mare decât acidul gliconic, cel lactobionic este considerat mai puțin intens și implicit mai puțin iritant”, explică chirurgul plastician Melissa Doft, din New York.
Protejează și micșorează porii
În ultima perioadă, acidul lactobionic a câştigat recunoaştere pe scară largă în industria cosmetică şi printre dermatologi, în special datorită proprietăţilor sale antioxidante. Această substanță protejează pielea de agresiunea factorilor de mediu, micşorează porii și este potrivit pentru majoritatea tipurilor de piele, inclusiv pentru tenul sensibil, în acest caz concentraţia fiind mai redusă şi acidul aplicat într-un strat foarte subţire. În general, în serumuri, loţiuni, creme sau măşti, concentraţiile de acid lactobionic sunt între 8% şi 15%, concentraţia cea mai eficientă fiind considerată cea de 15%. În același timp, acidul lactobionic este un hidratant de top. „Prin acțiunea de hidratare intensă, acest tip de acid menține pielea plină şi strălucitoare”, detaliază specialistul Dhaval Bhanusali, de la Clinica Laser & Dermatology, din Hudson, SUA.
Acidul lactobionic se poate utiliza de maximum trei ori pe săptămână şi nu se folosește împreună cu alte tipuri de acizi
Reduce liniile fine, atenuează cicatricele
Potrivit experților, printre alte efecte benefice ale acidului lactobionic se numără îmbunătățirea tonusului și elasticității tenului, plus o luminozitate remarcabilă a chipului. Folo- sirea produselor cosmetice cu acid lactobionic are ca efecte inclusiv reducerea liniilor fine și atenuarea semnelor și cicatricelor. În funcţie de tipul de piele, o loţiune tonică sau un serum sunt cele mai bune opțiuni pentru tenul gras sau acneic. După curăţarea tenului, seara, se aplică formula aleasă cu degetele sau cu o dischetă demachiantă, apoi se foloseşte un serum şi, eventual, o cremă hidratantă. Pentru alte tipuri de ten, acidul lactobionic acţionează mai bine ca mască, într-o concentraţie mai mică, aplicată o dată sau de două ori pe săptămână. Ca orice acid exfoliant, cel lactobionic sensibilizează pielea la lumina soarelui, de aceea este esenţială folosirea unui produs cu factor de protecţie solară cât mai mare, în fiecare zi.