de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Un studiu recent, derulat la Institutul Salk, din California, SUA, a pus în evidență beneficiile terapiei de resetare a celulelor în inversarea procesului natural de îmbătrânire.
Prelungește viața
Noua terapie funcționează prin „întoarcerea ceasului celulelor”, pentru a le face din nou tinere, arată experții americani. Oamenii de știință afirmă că tehnica, sigură și eficientă, funcționează prin resetarea parțială a celulelor pielii, vederii, mușchilor și creierului. Descoperirea este menită să prelungească viața și poate ajuta oamenii să dobândească capacitatea de a deveni mai rezistenți la stres, răni și boli. Chiar dacă momentan testele s-au limitat la animale de laborator, mulți experți opinează că aceasta ar putea fi o adevărată revoluție în lupta oamenilor cu trecerea timpului și îmbătrânirea.
Reprogramarea „ceasului” molecular
În cadrul studiului, cercetătorii au observat că toate celulele poartă un „ceas” molecular care înregistrează trecerea timpului. Prin adăugarea unui amestec de patru molecule de reprogramare, cunoscute sub numele de factori Yamanaka, celulele resetează „ceasul” la modelele lor originale. Animalele de laborator aflate în etapa târzie a vieții și tratate cu terapia de resetare celulară au început să dea semne de întinerire după doar șapte luni. Mai mult, nu au existat modificări ale celulelor sangvine sau neurologice la exemplarele care au primit tratamentul. De asemenea, echipa nu a depistat cancer în niciunul dintre grupurile de animale testate.
Întinerire și vindecare
Cercetătorii au descoperit că, după câteva luni, exemplarele testate semănau cu animalele mai tinere, atât ca aspect, cât și ca abilități. Pielea astfel întinerită a manifestat o capacitate mai mare de vindecare și nu a format cicatrici permanente. De asemenea, metabolismul a rămas stabil, fără manifestările specifice legate de înaintarea în vârstă. „Vrem să readucem reziliența și funcționarea celulelor mai vechi, astfel încât acestea să fie mai rezistente”, explică specialistul Pradeep Reddy.
„Intervenția la nivel celular poate oferi comunității biomedicale un nou instrument de restabilire a sănătății țesuturilor și organismului, prin îmbunătățirea funcției celulare și a rezistenței în diferite situații de boală“ (Juan Carlos Izpisúa Belmonte, Institutul Salk, California)
De la injectarea de sânge tânăr la medicaţie pentru oameni sănătoşi
Căutarea „fântânii tinereții” absoarbe interese la cel mai înalt nivel - Institutul Național pentru Sănătate al Guvernului SUA, de pildă, finanțează cercetări independente în domeniu - și fonduri substanțiale - inclusiv cel mai bogat om al planetei, Jeff Bezos, investește în astfel de studii. Noile idei antiîmbătrânire variază de la tratamente medicamentoase la proceduri considerate extreme, cum ar fi injecțiile cu sânge tânăr, scrie Daily Mail. Între timp, evoluează spectaculos o „etapă intermediară” - extinderea duratei de viață sănătoasă. Termenul, care înseamnă numărul de ani petrecuți înainte de a dezvolta boli cronice legate de vârstă, a fost discutat frecvent și la nivel de miniștri în unele state dezvoltate. O metodă explorată este oferirea de medicamente care tratează boli precum cancerul și diabetul oamenilor sănătoși, cu ani înainte ca bolile să apară. „Există un imperativ etic de a încerca să găsim modalități de a menține oamenii mai sănătoși și de a reduce perioada de pierdere a funcțiilor spre sfârșitul vieții”, explică geneticianul Linda Partridge, de la University College London.