Main menu

header

877 5 1de Ștefania Băcanu şi Tatiana Solomon

Chirurgia plastică estetică nu mai este un domeniu care se adresează strict femeilor. Mai nou, și bărbații apelează la aceste intervenții, numărul lor fiind într-o continuă creștere. Specialiștii din cadrul Clinicii Zetta ne-au vorbit despre operațiile la care apelează bărbații, care sunt cele mai cerute intervenții și ce trebuie să știe pacientul înainte de orice procedură.

„Sunt modalități prin care își pot recăpăta sau crește încrederea în sine”

877 5 2- Intervenţiile estetice, modă sau necesitate?

- Intervențiile estetice reprezintă modalități prin care oamenii își pot recăpăta sau își pot crește încrederea în sine și, de asemenea, acestea îi ajută să obțină formele la care visează chiar de ani întregi. Pacienții trebuie să fie foarte atenți și să apeleze doar la medici specialiști și la clinici specializate pentru că acest domeniu devenind foarte cunoscut și căutat, multă lume încearcă să profite de faptul că intervențiile chirurgicale sunt un trend, mai ales că sunt ușor de realizat și au rezultate bune.

- Sunt recomandate și bărbaților?

- Estetica masculină este reprezentată de un număr destul de mare de intervenții chirurgicale pe care bărbații și le pot face în orice parte a corpului. De la blefaroplastie, otoplastie, rinoplastie, abdominoplastie, liposucție și lifting, până la intervenții de chirurgie reparatorie. De-a lungul timpului, în cadrul Clinicii Zetta s-au realizat și operații de micșorare sau de reconstrucție a penisului. Procedurile chirurgicale specifice bărbaților sunt ginecomastia și intervențiile de chirurgia zonei genitale mascu- line. Din diferite nevoi, bărbații apelează la intervenții chirurgicale reconstructive care nu mai țin de partea estetică, ci și le doresc doar pentru a avea o viață normală. Vorbim despre malformații, paralizii, replantarea segmentelor amputate etc.

„Optează în mare parte pentru liposucție”

877 5 3- Care sunt cele mai întâlnite cerinţe ale bărbaţilor?

- Bărbații apelează la aceleași intervenții la care apelează și femeile, adică vorbim despre liposucție, otoplastie, blefaroplastie și rinoplastie. Clienții fideli sunt reprezentați de acei bărbați care petrec mai mult timp în oglindă decât majoritatea și care observă anumite schimbări ce au loc asupra corpului de-a lungul anilor. Aceștia optează în mare parte pentru liposucție, ginecomastie, abdominoplastie, intervenții care conturează și echilibrează corpul.

- După ce vârstă sunt indicate aceste intervenții?

- În general, bărbații apelează la intervențiile chirurgicale după vârsta de 40 de ani. Blefaroplastia se numără printre intervențiile pentru care aceștia optează deoarece, odată cu înaintarea în vârstă, pliurile din jurul ochilor sunt mai pronunțate. Purtarea constantă a măștilor de protecție a fost un alt motiv pentru care bărbații au apelat în număr din ce în ce mai mare la intervenția de blefaroplastie superioară, deoarece ochii au devenit elemental principal al primului contact vizual în interacțiunea cu ceilalți. În schimb, intervenția de otoplastie se numără printre cererile bărbaților până în 40 de ani, chiar și în rândul copiilor.

„Cei mai mulți își doresc să scape de anumite complexe”

- Ce alte cerințe mai au?

- Rinoplastia, la care pacienții apelează imediat după perioada de adolescență pentru a scăpa de anumite complexe care le-au marcat copilăria. Aceasta este recomandată a se face după vârsta de 18 ani la fel ca în cazul celor mai multe intervenții. Ca excepție, în situațiile în care pacientul, părinții și medicul decid împreună intervenirea chirurgicală asupra unei afecțiuni, aceasta se poate realiza și mai devreme de 18 ani. Intervențiile chirurgicale descrise mai sus sunt realizate în scop estetic și au rolul de a îmbunătăți aspectul pacienților. Cei mai mulți dintre cei care apelează la acestea își doresc să scape de anumite complexe cu care s-au confruntat de-a lungul timpului sau să își recontureze corpul care s-a schimbat odată cu înaintarea în vârstă sau după un întreg proces de slăbire. În acest caz, se apelează la chirurgia estetică postbariatrică.

- Mai exact?

- Chirurgia estetică postbariatrică este ultimul pas la care pacienții apelează după un întreg proces de slăbire. Acesta din urmă include o alimentație sănătoasă, sport și dacă acestea două nu funcționează, se apelează la operația de micșorare a stomacului. Pacienții își doresc să scape de surplusul de piele care a rămas în urma procesului de slăbire. Printre intervențiile la care se apelează sunt abdominoplastia, liftingul de coapse și de brațe, adică un lifting corporal total.

„Tratamentul se realizează după un consult de specialitate”

- Care sunt aspectele de care trebuie să se ţină cont atunci când se face un plan de tratament?

- Fiecare plan de tratament și recomandare de intervenție se realizează după un consult de specialitate cu medicul ales de către pacient. Este important ca pacienții să fie sinceri și, după caz, să spună afecțiunile de care suferă sau au suferit. Pacientul trebuie să facă medicului cunoscute dorințele și așteptările sale și împreună cu acesta să ajungă la un numitor comun.

- Bărbații apelează și la injectările cu acid hialuronic și toxină botulinică?

- Chiar dacă pare a fi intervenție dedicată doamnelor, în practică se observă că și bărbații apelează la medicina estetică minim-invazivă, adică la injectările cu acid hialuronic și cu toxină botulinică. Aceasta pentru că și în cazul lor ridurile pot fi estompate cu ajutorul acestor substanțe. Într-un număr mai mic, bărbații apelează și la procedura de augmentare a buzelor cu acid hialuronic. Diferența în cazul femeilor și a bărbaților este dată de cantitatea de produs folosită - în cazul bărbaților este posibil să existe diferențe de cantitate, aceștia putând să aibă șanţurile nazogeniene mai accentuate și să necesite mai multă substanță. Cantitatea de produs folosită poate fi influențată și de vârsta pacientului sau de calitatea pielii.

„Nu sunt indicate atunci când pacientul nu are o stare de sănătate bună“

- Când şi în ce condiţii nu li se recomandă intervenţiile chirurgicale bărbaților?

- Domnii trebuie să facă un set de analize specifice, în funcție de afecțiunile de care suferă și de problemele de sănătate pe care le-au avut sau le au. Este contraindicată realizarea unei intervenții chirurgicale atunci când pacientul nu are o stare de sănătate bună sau suferă de anumite probleme. De asemenea, este important ca pacientul să îi expună medicului așteptările sale și modul în care își dorește să arate după intervenția chirurgicală.