Main menu

header

883 5 1de Ștefania Băcanu şi Tatiana Solomon

Se poartă în continuare barba la bărbați. Cel puțin, asta susțin specialiștii. Deseori, o barbă aranjată corect vă poate scoate din anonimat și vă va oferi un aspect mult mai atractiv. Mulți bărbați, însă, au porțiuni de goluri sau părul crește dezordonat, creând un aspect neplăcut. În astfel de cazuri, cei mai mulți renunță la ea, fiind nemulțumiți de rezultat. Însă, când barba crește inegal și prezintă zone cu goluri, puteți remedia situația cu implant de barbă, o procedură tot mai des întâlnită în rândul bărbaților. Consilierul medical, Ensar Duman (medalion; www.ensarduman.ro), ne-a spus cum se realizează această procedură, ce implică, ce rezultate se obțin și cui se adresează.

„Se poate apela de la vârsta de 20 de ani, când nivelul hormonal s-a stabilizat”

- Ce este implantul de barbă și ce anume presupune?

- Intervenția de implant de barbă este o procedură modernă și de foarte mare interes în rândul bărbaților. Ea urmărește îmbunătățirea aspectului acestei zone prin transfer de păr propriu în zona bărbii, a mustății sau a perciunilor. Reconstrucția prin implant de barbă are rezultate rapide, timp redus de lucru, costuri mici și este o procedură agreată de persoanele tinere. Unii dintre pacienții mei aleg această intervenție, deoarece urmăresc să obțină un look mult mai masculin, iar alții pentru a masca anumite imperfecțiuni existente la nivelul pielii. Această procedură este o subcategorie a intervențiilor clasice de implant de păr și vine în sprijinul celor care își doresc o înfățișare puternic masculină. Absența părului facial sau creșterea sa rară este, astfel, mascată, remediată, prin realizarea intervenției de implant de păr facial.

- Cine apelează la implantul de barbă?

- Candidatul ideal pentru această tehnică modernă de îmbunătățire a aspectului fizic poate fi orice persoană de sex masculin, sănătoasă, care prezintă goluri și absența părului în zona facială. O parte dintre pacienții mei aleg această procedură pentru că își doresc să-și lase barba să crească, dar părul lor este rar și prezintă porțiuni neregulate sau neuniforme în zona de creștere a bărbii. Alți pacienți optează pentru procedura de reconstrucție, cu scopul de a ascunde zonele cu goluri, cu păr rar sau foarte fragil. Există, însă, și o categorie de pacienți ale căror motive sunt mult mai întemeiate. Aceștia au cicatrice, semne, pete mari pe față, pe care doresc să le ascundă. Se poate apela la implant de barbă de la vârsta de 20 de ani, când nivelul hormonal s-a stabilizat.

„Unghiul, orientarea și poziționarea corectă reprezintă cea mai importantă parte”

883 5 2- Cum se realizează implantul de barbă?

- Procedura este simplă și nu necesită internarea pe termen lung. Intervenția va avea loc în spital, într-un mediu steril și va fi realizată de o echipă medicală. Specialistul va extrage fire de păr, unități foliculare mici, din partea superioară a cefei și/sau din zonele de deasupra urechilor. Ulterior, grefele de păr vor fi implantate în direcția naturală de creștere a firelor, în zona facială. Astfel, se va obține un aspect plăcut, natural și o barbă deasă. Cea mai importantă parte a întregului proces de implantare este unghiul, orientarea și poziționarea corectă a fiecărei grefe individuale. Acest mic detaliu este esențial pentru a se obține un rezultat plăcut din punct de vedere estetic și complet natural.

- Este dureroasă procedura?

- Extragerea și implantarea firelor de păr are loc sub anestezie locală. În spitalele noastre, la cerere, putem realiza implantul de barbă și prin sedare. Vă spun, însă, că ambele etape ale procedurii, recoltarea și implantarea, se desfășoară într-un proces accelerat, cu timp redus de lucru. Echipele medicale sunt formate din trei-patru specialiști, pentru a se diminua procedura la un interval de trei-cinci ore. Cum ziceam, procedura nu necesită internarea în spital și nici întreruperea activităților obișnuite. Practic, implantul de barbă se realizează într-o singură zi, în doar câteva ore.

„După intervenție, zona va avea o culoare roșu-închis”

- Cum arată zona în care s-a lucrat, după intervenție? Recuperarea este anevoioasă?

- După intervenție, porțiunea în care s-a efectuat implantul de barbă va avea o culoare roșu-închis. Roșeața se va diminua treptat, în decurs de câteva ore. În zilele următoare, datorită procesului de vindecare, zona se va închide la culoare. În unele cazuri, există o senzație de mâncărime și disconfort, dar acestea vor fi controlate cu tratamentul analgezic. Ulterior, părul transplantat în zonele cu barbă sau mustață va trebui tuns frecvent, deoarece acesta va continua să crească.

- În cât timp se vor vedea rezultatele?

- La început, în perioada de recuperare de şapte-zece zile, crustele vor începe să se vindece fără urme sau cicatrice. În această etapă, este posibil să avem câteva fire sacrificate, pe care să le pierdem, însă celulele și glandele care favorizează creșterea părului vor fi bine fixate. Rezultatele vor fi vizibile în 8-10-12 săptămâni de la realizarea implantării. În aproximativ trei luni, barba va crește în mod normal. Părul facial transplantat va avea o textură similară cu al celui facial original și firele implantate nu se vor distinge de cele naturale. Întreaga zonă unde s-a intervenit va avea păr des, bogat, exact cum și-a dorit pacientul când a apelat la implant de barbă.

„Extragerea și implantarea firelor de păr are loc sub anestezie locală. La cerere, putem realiza implantul de barbă și prin sedare“

„Părul facial transplantat va avea o textură similară cu a celui facial original și firele implantate nu se vor distinge de cele naturale”

„Pacientul trebuie supus unei examinări amănunţite“

- Cum știe un bărbat dacă are nevoie de implant de barbă?

- Cel mai indicat ar fi ca pacientul să fie supus unei examinări amănunțite. În urma evaluării, vom constata în ce stare se află rădăcinile de păr și cât de rezistente sunt firele existente. Totodată, vor fi verificate zonele donatoare, respectiv ceafa și părţile laterale ale capului, de unde vor fi extrase grefele de păr. Consultul este gratuit și este realizat de un medic specializat în implant de păr, alături de o echipă medicală. Indiferent că vorbim despre o traumă, cicatrice sau semne chirurgice cauzate de accidentări sau operații, incapacitatea de creștere a părului facial este o problemă pentru mulți dintre bărbați. Pacienții spun că lipsa părului facial le dăunează stimei de sine și că își doresc o înfățişare mai masculină.