Main menu

header

889 4 1de Roxana Istudor şi Tatiana Solomon

Cu silueta sa de adolescentă și o naturalețe pe care a păstrat-o nealterată în timp, Diane Lane a rămas aceeași actriță versatilă și fermecătoare, la fel de convingătoare în „Infidela”, „Chaplin”, „Batman vs. Superman: Zorii dreptății” sau „Culisele puterii”. Eterna fascinație față de performanțele unei vedete de talia Dianei Lane este o dovadă că Hollywoodul are roluri excelente și pentru actrițele trecute de 50 de ani. 

„Încerc din răsputeri să trăiesc cât de sănătos se poate”

889 4 2Cariera Dianei Lane, care are 57 de ani, a depășit patru decenii. Cândva o tânără filiformă, care debuta în 1979, în „Mica romanță”, dându-i replica ilustrului Sir Lawrence Olivier, actrița s-a remarcat în roluri emblematice, pentru care nu a părut niciodată să facă un efort deosebit. Indiferent că a interpretat o soție infidelă sau o mamă care suferă, o judecătoare riguroasă sau o politiciană machiavelică, Diane Lane a încărcat cu o copleșitoare naturalețe fiecare rol. Cu nenumărate distincții la activ, cu nominalizări la Globul de Aur și Premiul Oscar, Diane Lane pare că nu mai are nimic de demonstrat în Cetatea Filmului. Fără să facă prea mult caz de felul excelent în care arată, actrița păstrează și în viața personală aceeași abordare firească, plină de prospețime, care o caracterizează. Poate părea greu de crezut, dar Diane Lane nu are secrete deosebite pentru faptul că arată cu 20 de ani mai tânără. „Pur și simplu încerc din răsputeri să trăiesc cât de sănătos se poate, din toate punctele de vedere”, mărturisește actrița, într-un interviu.

„Consum alimente curate și cât mai puțină carne”

Diane Lane a detaliat pe marginea imaginii sale de excepție, cu o siluetă practic neschimbată de la debut, deși au trecut zeci de ani și are o fiică născută în 1993, din mariajul cu Christopher Lambert. „Nu cred în diete severe și fitness extrem. Consum alimente curate, cu măsură, cât de puține produse de origine animală și fac exerciții simple. Ador yoga, pe care o practic de peste 25 de ani, care mă menține în formă și mă face fericită și iubesc drumețiile”, mărturisește vedeta. În același timp, Lane își păstrează silueta intactă cu gesturi mici de fiecare zi - merge pe jos în loc să se urce în taxi, urcă trepte în loc să ia liftul, filmează, rămâne o persoană disciplinată, care se trezește în fiecare zi dimineața devreme. Într-un interviu pentru „New York Times”, actrița din „Sub soarele Toscanei” a mărturisit că starea de spirit joacă un rol crucial în menținerea frumuseții și a sănătății. „Nu folosesc niciodată termenul antiîmbătrânire. Nu cred în acest tip de asocieri. Și în general, m-am săturat de acest marketing al fricii”, spune actrița.

„Un strop de rimel, luciu natural de buze și puțin fard de obraz”

889 4 3Faptul că Diane Lane a reușit să apară în pelicule memorabile chiar dacă a înaintat în vârstă și afișează un ten și o siluetă impecabile a stârnit interesul opiniei publice, care a fost surprinsă să afle că actrița care pare neschimbată de pe vremea filmului „Provocarea” (2001), în care a jucat alături de Keanu Reeves, nu apelează la proceduri complicate și nici nu tocește pragurile cabinetelor de înfrumusețare. Iar despre operații estetice, nici vorbă. „Nu sunt suficiente ore într-o zi pentru a-mi pierde vremea făcându-mi griji pentru pielea mea”, afirmă actrița, care a detaliat secretul simplu al farmecului său natural: „Folosesc un antirid ușor și în rest merg pe formulele rapide, dar durabile - sprâncenele și unghiile îngrijite și un coc lejer. Rutina mea de machiaj durează cinci minute și constă într-un strop de rimel, un luciu natural de buze și puțin fard de obraz”.

Apă de lavandă și „uleiurile generate de propria piele”

În lumea atât de pretențioasă a Hollywoodului, Diane Lane a reușit să rămână în prim-plan „împotriva curentului”. Întotdeauna de o simplitate dezarmantă, conștientă de șarmul său proaspăt, generat de un rid firesc, nemascat, sau de o șuviță rebelă scăpată pe frunte, actrița crede că a face apel la machiaj  prea mult și prea des nu poate aduce nimic bun: „Dacă mă îndrăgostesc de masca de fard, asta devine deprimant. Vreau să mă văd și să nu simt că trebuie să-mi cer scuze atunci când intervin schimbări”. Așa se face că Diane Lane recurge la loțiunea de protecție solară cu castravete și aloe, o formulă special creată pentru ea, iar în rest, ca în celelalte domenii din viața sa, crede că frumusețea exterioară este o chestiune de echilibru interior: „Când mă trezesc, tot ce fac este să pulverizez niște apă cu lavandă pe ten și să merg apoi oriunde cu propriile uleiuri naturale, pe care le generează pielea mea pe parcursul nopții”.

„Prefer săpunul solid, deja aruncăm prea mult plastic în oceane”

889 4 4Feministă cu o lungă carieră de promovare a drepturilor femeilor, Diane Lane este și o activistă ferventă pentru mediu, dar nu numai declarativ, ci și prin exemplul personal. Pe lângă faptul că mănâncă doar cât are nevoie și recurge la produse organice, vedeta ține cont de alertele legate de excesul de deșeuri din industria cosmetică. „Îmi place ideea de a folosi săpun solid, deja aruncăm mult plastic în oceane”, afirmă Lane. De altfel, actrița nu se grăbește să încerce toate formulele cosmetice care apar, fiind mai degrabă o adeptă a încărcăturii emoționale a produselor. „Păstrez toate parfumurile mele vechi. Dacă miros unul, mă va duce direct la ceea ce îmi amintește. Uneori este ca un duh într-o sticlă”, mărturisește actrița din „Felt”.

„Îmi place foarte mult să-mi privesc faţa fără machiaj“

„Obținerea unei satisfacții instantanee din modul în care arăți nu este niciodată un lucru rău“

Părul uscat liber

Ca vedetă de prim-plan cu un program foarte încărcat de filmări, Diane Lane prețuiește timpul personal. „După ce o vreme îndelungată mi se cere să fiu la maximum de farmec, vreau să stau câteva zile într-o pereche de pantaloni lejeri și să mă văd naturală. Apoi cu atât mai mult, când se reiau filmările, pot aprecia efectul pe care îl are o umbră de mascara”, punctează Lane. La fel de lejeră și la capitolul vestimentar, actrița poartă acele piese care o fac să se simtă în largul său: „În portbajajul mașinii mele se găsesc întotdeauna pălării mari, pentru propria umbră și de care nu mă lipsesc. Nu-mi pasă dacă arăt ca un grădinar”. Toată înfățișarea firească, dar sexi a Dianei Lane este completată de o podoabă capilară remarcabilă, pe care actrița o apreciază la justa valoare. „Uneori îmi coafez părul, dar nu-l usuc cu aer fierbinte, ci liber, ca să nu se deterioreze. Uneori mai folosesc o mască cu unt de shea, un brand ieftin, despre care am aflat că este produs de o companie care respectă etica”, detaliază actrița.