Main menu

header

892 4 1de Ștefania Băcanu şi Claudia Mîţoi

Pregătirea pielii pentru expunerea la soare este esențială și implică o serie de pași, iar unul dintre cei mai importanți este tratamentul prin microdermabraziune, o metodă excelentă de curățare și exfoliere a țesutului, prin care se îndepărtează impuritățile și celulele moarte de la nivelul epidermei, în scopul îmbunătățirii aspectului și texturii. Mariana Topală (medalion), cosmetician specialist la salonul VicMar (număr de telefon: 0723.765.676), ne-a vorbit despre acest tratament eficient de curățare, reîmprospătare și refacere, cum se realizează și cât de repede se văd reultatele.

„O variantă de tratament fără anestezie și cu perioadă scurtă de recuperare”

- Cât de important este să ne pregătim pielea înainte de expunerea la soare?

- Pregătirea pielii înainte de expunerea la soare este foarte importantă. De aceea, este necesar să se evite administrarea medicamentelor care conțin ibuprofen și să se aplice o cremă cu factor de protecție indiferent de anotimp. O altă modalitate foarte eficientă care aduce o serie de alte beneficii este microdermabraziunea.

- Ce este microdermabraziunea?

- Microdermabraziunea este o metodă de îngrijire a pielii care ajută la construcția colagenului, adică, secretul unui ten întinerit. Este o variantă de tratament nonchirurgical și noninvaziv. Nu este dureroasă și nu necesită anestezie. De aceea, are o perioadă scurtă de recuperare.

„Este extrem de utilă tenurilor mature și celor acneice”

- Punctual, ce probleme cutanate ameliorează/vindecă?

- Ca și eficacitate, este utilă tenurilor mature și a celor acneice, în sensul că îndepărtează celulele moarte și impuritățile de la nivelul țesutului, inclusiv punctele negre, tratează semnele minore lăsate de acnee, ajută la vindecarea petelor roșii, a cicatricelor, micșorează și închide porii dilatați. De asemenea, tonifiază pielea și îi conferă tenului luminozitate și strălucire, grație vârfului aparatului îmbrăcat în cristale, dar și prin îndepărtarea hiperpigmentărilor produse de soare. La fel de important, diminuează ridurile și liniile fine și pe cele de expresie, și protejează pielea sensibilă în fața agenților chimici.

- Ce alte beneficii aduce pielii?

- În timpul tratamentului, se activează circulația sângelui, grație vacumului, iar fluxul de oxigen care ajunge la nivelul pielii crește. Ca urmare, producția de colagen este stimulată la fel ca regenerarea celulară, iar tenul arată vizibil mult mai bine. În plus, la nivelul corpului, asigură reducerea vergeturilor. Din păcate, rănile cauzate de arsuri sau cele dobândite din naștere, nu se pot trata prin microdermabraziune.

„Este un gomaj mecanic însoțit de aspirare”

892 4 2- Când și cum se realizează?

- Momentul în care trebuie să vă prezentați la cabinet pentru începerea procesului de microdermabraziune este cel în care tenul prezintă următoarele semne: discromii, tonalitate sau textură neuniformă a pielii, ten obosit, tern, îngroșarea excesivă a primului strat de la suprafața epidermei, forme ușoare de acnee retențională și atunci când porii pielii sunt acoperiți de sebum, dar infecția este minimă sau lipsește. Microdermabraziunea este, de fapt, un gomaj mecanic, însoțit de aspirare, o pocedură deloc dureroasă, ba chiar relaxantă. De aceea, în combinație cu acțiunea de vacuum, microdermabraziunea oferă multe beneficii, dintre cele pe care le-am menționat deja, pe care alte proceduri nu le asigură. În plus, este mult mai sigură pentru zona sensibilă din jurul ochilor și prezintă o flexibilitate mai bună în părțile în care țesutul este mai delicat.

- Cât timp durează procedura?

- Microdermabraziunea durează aproximativ o oră și treizeci de minute. 

„Se recomandă o serie de trei ședințe pentru efecte maxime”

892 4 3- Cât de des se face această procedură?

- Zilnic, organismul uman elimină aproximativ 50 de milioane de celule. Dacă rămân la suprafața pielii, aceasta va căpăta un aspect tern. De aceea, este indicată exfolierea tenului o dată sau de două ori pe săptămână, mai ales dacă este gras sau mixt. Foarte important, însă, este evitarea acestui procedeu în mod excesiv, pentru că se poate răni și irita pielea. Ca orice alt tratament cosmetic, microdermabraziunea este o tehnică ce trebuie repetată periodic, pentru ca rezultatele să fie cele așteptate. Se recomandă o serie de trei ședințe pentru efecte maxime, dar se poate efectua și o dată pe lună. Important este să existe o pauză de două săptămâni între tratamente.

- Ce este indicat înainte de procedură?

- Există câteva regului pentru pregătirea tenului înainte de procedeul de microdermabraziune. Mai exact, se evită medicația antiacneică cu cel puțin șase luni înainte de tratament, pacientul nu se va expune la soare 12-14 zile. De asemenea, în aceeași perioadă nu se vor efectua bronzări excesive la solar sau epilarea zonei pe care urmează să se lucreze. Nu se administrează medicamente antiinflamatoare cu aproximativ șapte zile înainte, iar măștile faciale, cu trei-cinci zile. Nici procedurile cu botox nu se efectuează în ziua tratamentului.

„Nu este indicată pacienților cu cicatrice cheloide”

- Există riscuri, contraindicații?

- Dacă se realizează corect, nu prezintă riscuri sau complicații. Nu se recomandă, însă, persoanelor care au piele foarte sensibilă, precum și cele care au vase de sânge sparte. La fel se procedează și în cazul pacienților care s-au expus recent la soare. Microdermabraziunea este contraindicată pacienților care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani, sunt diagnosticați cu cancer de piele, cu rozacee activă, prezintă herpes activ în zona pe care se dorește efectuarea procedurii, urmează tratament cu medicație anticoagulantă sau prezintă cicatrice cheloide (țesut fibros, rănit).

„Microdermabraziunea este una dintre cele mai simple si eficiente tratamente antiîmbătrânire din întreaga lume, pentru că îmbunătățește vizibil textura și aspectul pielii, după o singură ședință“

„Este indicată exfolierea tenului o dată sau de două ori pe săptămână, mai ales dacă tenul este gras sau mixt”

„Renunţaţi la fumat şi alcool o săptămână“

- Cum ne îngrijim pielea după tratament?

- După tratamementul de microdermabraziune, pielea va avea nevoie de hidratare. De aceea, va trebui să se folosească o cremă intens hrănitoare după 24 de ore de la tratament și foarte importantă este hidratarea prin consumul de lichide și prin aportul de alimente bogate în nutrienți. Apoi, pacienții trebuie să se asigure că folosesc produse cu efect de regenerare și să evite machiajul două-trei zile după procedură. Totodată, este recomandat să nu se atingă sau să se scărpine zona tratată, pe cât posibil, în primele 24 de ore. Fumatul trebuie oprit timp de o săptămână, la fel și alcoolul, aspirina și medicamentele cu ibuprofen, și aproximativ 20 de zile nu se vor expune la soare.