Main menu

header

901 5 1de Roxana Istudor şi Flori Pintea

Femeile iubesc pantofii, sandalele, cizmele, botinele, papucii… Dar în același timp, ele știu că aceste minunate accesorii sunt de fapt menite să pună în valoare frumusețea piciorului și nu doar să fie niște podoabe în sine. Ca urmare, îngrijirea picioarelor este o rutină permanentă. Iar în cazul fotomodelelor care pozează exclusiv picior, pentru a promova anumite produse, frumusețea acestei părți a corpului este o obligație care vine cu reguli stricte.

Exfoliere cu… cafea!

901 5 2Pielea picioarelor primește aceeași atenție ca și tenul atunci când o persoană își câștigă existența ca model de picior. Practic, este o înfrumusețare 100%, care începe, ca și în cazul restului pielii de pe corp, cu un prim pas esențial: exfolierea. Pentru modelul britanic Sundal Roy, de la Body London, care lucrează în domeniu de mai bine de zece ani, exfolierea se face de două ori pe săptămână: „La duș folosesc un scrub cu cafea de casă și o piatră ponce o dată la două zile, pentru a îndepărta orice piele întărită. Apoi trec cu o pilă specială peste pielea picioarelor, pentru un finisaj perfect”. În ceea ce privește baia pentru picioare, specialiștii recomandă sărurile, care înmoaie zonele dure ale pielii, care astfel se pot îndepărta mai ușor. Picioarele se lasă să se relaxeze în apa îmbogățită, timp de cinci-zece minute, apoi se usucă bine, inclusiv în spațiile dintre degete.

Cuticulele, dizolvate cu balsam special

Un model de picior își studiază și își îngrijește cu atenție degetele picioarelor, călcâiele, tratează petele și previne orice „defecțiune” din perspectiva aspectului. „Uneori, dacă este nevoie, trec peste picioare și cu o lamă profesională, specială, care elimină tot ceea ce înseamnă piele uscată, crăpată, inertă. Acesta este și un moment foarte bun de a-mi face baza pentru pedichiură: încep cu un balsam, care dizolvă orice piele moartă și apoi împing cuticulele înapoi, cu o mică lamă dedicată”, povestește Roy. Experții atrag atenția că nu trebuie eliminat prea mult din stratul protector, întrucât acesta este foarte important pentru sănătatea și implicit aspectul picioarelor, lucru pe care modelele îl știu foarte bine și în aplică riguros.

Pilirea suprafeței unghiei prelungește durata lacului

901 5 3Foarte multe modele de picior se ocupă singure de pedichiură - cel puțin de partea de bază. Este și cazul lui Roy, care își taie și își pilește personal unghiile degetelor de la picioare. „După ce le scurtez cu o foarfecă, pilesc unghiile cu o pilă cu granulație mare, apoi netezesc cu o pilă fină. Pentru un finish optim, trec cu pila de șlefuit și pe suprafața unghiilor, nu doar pe margini - când fac acest gest, și lacul durează mai mult. Personal, prefer nuanțele nude, dacă nu se solicită altceva la sesiunile foto. După ce îmi lăcuiesc unghiile, folosesc un spray de uscare rapidă”, detaliază Roy. Unghiile se taie în linie dreaptă, apoi se dă forma dorită. Cuticulele se împing întotdeauna din exterior spre centrul unghiei, prevenind ruperea. Pe de altă parte, modelul britanic evită unghiile din gel pentru picioare, chiar dacă sunt mai durabile, pentru a nu afecta unghia naturală. Dacă dorește ca unghia să pară mai îngustă, nu vopsește întreaga suprafață, ci lasă câțiva milimetri liberi pe părțile laterale. De asemenea, Roy se declară un fan al tratamentelor cu parafină pentru picioare, despre care consideră că finisează impecabil aspectul cu care își prezintă picioarele la sesiunile foto.

Hidratare, mască și… șosete de bumbac!

901 5 4În rutina permanentă și strictă de îngrijire a picioarelor la care recurge orice model, „vedetă” este hidratarea. Și această operațiune se face acasă în foarte multe cazuri. De pildă, Roy folosește la fiecare două săptămâni o mască specială pentru picioare, apoi își pune șosete și stă cu ele peste noapte. „Dacă aplic mască sau loțiune seara și dorm cu șosete de bumbac, picioarele mele se simt și arată minunat a doua zi, sunt moi, hidratate și proaspete”, afirmă modelul. Cum pielea picioarelor este mai groasă, este necesară o hidratare mai intensă. Aplicarea cremei preferate poate fi combinată și cu un masaj al picioarelor, care va face substanțele hrănitoare să intre mult mai bine în piele. De altfel, Roy exemplifică importanța hidratării pentru aspectul picioarelor: „Make-up artiștii pot acoperi multe - depigmentări, mici semne sau vânătăi. Singurul lucru pe care nu îl pot masca sunt crustele, foarte vizibile mai ales dacă este este vorba despre imagini în mișcare”.

Pantofii incomozi, interziși

Modellingul de picior implică și foarte multă grijă la încălțăminte. La acest capitol, modelele sunt foarte stricte și nu poartă orice fel de pantofi. De pildă, Roy nu poartă tocuri aproape niciodată, întrucât nu este permis nimic din ce ar putea deveni incomod și astfel să afecteze aspectul și sănătatea picioarelor. „Nu port tocuri înalte decât dacă iau un taxi. Dacă merg pe jos sau dansez, atunci sub nicio formă nu voi încălța pantofi incomozi. M-am obișnuit cu acele branduri care fac încălțăminte foarte comodă și care îmi susțin picioarele ore întregi. În schimb, dacă un pantof mă roade sau este deranjant în cel mai mic grad, nu-l mai port a doua oară”. Modelul american Ginny Bowen are aceeași abordare: „Dacă trebuie să port tocuri, nu merg pe ele, mă așez și arăt superb. Iar dacă nu se poate altfel, încerc ca tocul să fie cât mai jos și optez pentru un pantof cu o curea în jurul gleznei, care să țină piciorul pe loc”. De altfel, specialistul Lindsey Clark, de la Garment and Shoe Tech, din New York, atrage atenția că „32% dintre femei poartă pantofi de mărime greșită, iar asta poate genera calusuri, bătături și vezicule”. Ceea ce un model nu-și permite...

„Dacă mențineți rutina de îngrijire a picioarelor și în sezonul rece, pe lângă beneficiile în ceea ce privește sănătatea și aspectul, nu va mai fi nevoie de atâta efort pentru a le pregăti de sandale vara viitoare“ (Siobhan Priest, model de picior)

Orice persoană cu picioare atrăgătoare poate deveni model de picior. Această profesie implică punerea în valoare a unei game largi de produse: pantofi, șosete, brățări de gleznă, inele pentru degete, medicamente pentru piele, lacuri de unghii etc.

Protecţie permanentă în faţa infecţiilor

În timp ce majoritatea oamenilor trec cu vederea pericolul infecțiilor la fiecare pedichiură, modelele de picior își aigură o protecție permanentă în fața ciupercilor. „Este important să-mi las unghiile să respire între pedichiuri, îndepărtând complet lacul de unghii între aplicări. Ciuperca iubește condițiile calde și umede, cum ar fi pantofii transpirați, așa că îmi schimb des șosetele și usuc bine picioarele după spălare, inclusiv între degetele de la picioare”, explică Bowen. Modelele de picior nu apelează neapărat la formule sofisticate - potrivit expertului Jane Faulkner, de la Sole Sister, din Brighton, o aplicare de ulei de arbore de ceai va ține și infecțiile la distanță în timp ce va hidrata și va trata micile probleme de piele.