de Anda Postolache
Dinţii sănătoşi sunt foarte importanţi pentru starea noastră generală, indiferent de vârstă. De aceea, este vital să învăţăm încă de mici ce este de făcut pentru a avea un zâmbet strălucitor întreaga viaţă. Se spune că procesul de digestie începe în gură. Asta înseamnă că o bună masticaţie pregăteşte alimentele pentru a fi digerate cu uşurinţă. Astfel, stomacul are mai puţin de lucru şi substanţele din alimente se asimilează mai rapid. De asemenea, o bună masticaţie duce mai repede la senzaţia de saţietate, lucru ce le poate ajuta foarte mult pe persoanele care au nevoie să slăbească.Tutunul colorează smalţul
Sănătatea dinţilor noştri este influenţată atât de alimentele pe care le consumăm, cât şi de modul în care ne păstrăm igiena gurii. Sunt alimente ce pătează în mod deosebit dinţii. Dintre ele putem aminti: cafeaua, ceaiul, afinele, vinul roşu. Tutunul duce îndeosebi, în timp, la apariţia acelei nuanţe gălbui a dinţilor, atât de neplăcute. Din cauza periajului insuficient sau incorect, se poate forma la baza dinţilor o placă bacteriană ce se comportă ca un adevărat ciment. Acoperă partea de jos a dinţilor cu o substanţă dură, ce conţine sute de feluri de bacterii. Această placă atacă în timp dinţii şi produce un miros urât. Chiar dacă ne spălăm des pe dinţi după ce s-a format această placă, mirosul apare foarte repede după periaj. Soluţia este îndepărtarea respectivei plăci la stomatolog. Este o operaţiune relativ uşoară, nedureroasă. Dar cea mai bună armă de apărare rămâne tot prevenţia.
Vitamina C masticabilă strică dinţii
Pentru o dantură puternică este foarte indicat să consumăm morcovi cruzi, mere, ţelină şi alte legume şi fructe. Acestea curăţă dantura şi întăresc gingiile. Bomboanele, zahărul, alimentele ce conţin carbohidraţi rafinaţi nu sunt bune, fiindcă produc creşterea acidităţii în gură.
Este foarte important să avem în alimentaţie o cantitate corectă de calciu şi de vitamina C. Dar evitaţi vitamina C masticabilă, fiindcă acidul ascorbic strică smalţul dinţilor. Este de preferat să ne luăm vitamina C din fructe şi din legume.
Aţa dentară, extrem de utilă
În legătură cu igiena gurii sunt multe de spus. În primul rând, este foarte important să ne spălăm pe dinţi după fiecare masă şi să o facem corect atât în ceea ce priveşte modul în care se efectuează, cât şi în privinţa timpului. Apoi, folosirea aţei dentare este iarăşi foarte benefică, fiindcă, de multe ori, chiar după un periaj corect, pot rămâne în spaţiile interdentare mici resturi alimentare, ce ajung să intre în putrefacţie şi să atace dinţii.
Periaj de trei minute
Periajul corect se face dinspre gingie spre vârfurile dinţilor şi nu în sus şi-n jos, cum cei mai mulţi dintre noi am învăţat în şcoala primară sau la grădiniţă. Periajul după metoda veche, în sus şi în jos, duce la retragerea gingiei. Timpul periajului este şi el foarte important. O spălare prea rapidă nu dă timp substanţelor din pasta de dinţi să acţioneze la fel de eficient ca în timpul unei spălări corecte, de trei minute.
Sarea grunjoasă întăreşte gingia, aşa că un periaj cu sare din când în când, cam o dată pe lună, este foarte binevenit.
Ceaiul de salvie întăreşte gingia
Controalele stomatologice trebuie să devină un obicei şi să fie efectuate de două ori pe an. Revenind la problema masticaţiei, pentru aspectul danturii contează nu numai albul dinţilor, ci şi dezvoltarea armonioasă, echilibrată a muşchilor ce realizează actul de mestecare. De aceea, nu este bine să folosiţi aceeaşi parte atunci când mâncaţi.
Dincolo de tratamentul de specialitate, putem să ne ajutăm sănătatea gurii cu ceaiul de salvie. Se prepară o infuzie mai concentrată din salvie şi se ia o gură şi se ţine aşa câteva minute, apoi se scuipă. Faceţi această operaţiune din oră în oră. Acest ceai întăreşte şi vindecă gingia.
Frunzele de mentă asigură şi ele o împrospătare a gurii şi reduc inflamaţiile gingiilor. Florile de muşeţel au proprietăţi antiinflamatorii. Se prepară infuzie şi se lasă apoi la răcit, după care se ţine în gură exact ca şi ceaiul de salvie.
Putem prepara şi o pudră ce are ca efect albirea dinţilor. Se foloseşte o ceaşcă de bicarbonat de sodiu, două linguri cu sare de mare, câteva picături de ulei esenţial de scorţişoară, rozmarin ori mentă. Toate aceste ingrediente se amestecă bine, apoi cu produsul rezultat se freacă dinţii cu ajutorul periuţei. Bicarbonatul va scoate petele de pe dinţi şi dantura va arăta mai bine.