Main menu

header

902 4 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Băuturile cu colagen sunt aproape peste tot în acest moment, popularizate masiv pe rețelele de socializare, cu promisiunea că fac minuni pentru piele. Experții oferă toate informațiile necesare pentru ca efectele asupra tenului să fie pe deplin cunoscute.

Stimulează producția de acid hialuronic

Dincolo de o simplă modă, băuturile cu colagen pornesc de la realitatea că după o anumită vârstă, organismul nu mai produce această substanță atât de importantă. „Colagenul în sine este o proteină specială, care conține mulți aminoacizi importanți, acele elemente de bază care mențin țesuturile și oasele împreună. Pe de altă parte, colagenul conferă pielii rezistență și elasticitate, stimulând și producția de acid hialuronic”, explică Amanda Griggs, nutriționist la Clinica Khera-Griggs Cleanse, din Australia. Există multe tipuri diferite de colagen găsite în tot corpul, de la oase și mușchi până la păr și piele. Cercetările arată că anumite forme sunt responsabile pentru structura și elasticitatea pielii, dar după vârsta de 25 de ani, se pierd aproximativ 1,5% din rezervele naturale în fiecare an. „Mulți factori ne pot încetini și mai mult producția de colagen, inclusiv îmbătrânirea, fumatul, excesul de zahăr, razele UV, consumul în exces de alcool și de alimente procesate denaturate”, adaugă Griggs. Pentru ten, rezultatele pe termen lung sunt o piele lipsită de fermitate, apariția liniilor fine și accentuarea ridurilor.

Întăresc unghiile

Consumate regulat, băuturile cu colagen sunt creditate cu mai multe beneficii antiîmbătrânire, de la îmbunătățirea aspectului părului și pielii la întărirea unghiilor și repararea articulațiilor. O doză zilnică de colagen pentru a umple liniile tenului este considerată o opțiune eficientă. „Peptidele de colagen din aceste băuturi sunt digerate, devin molecule mai mici și apoi sunt absorbite în intestine. S-a dovedit că apar în sânge la o oră după ingerare. Aceste peptide absorbite pot ajunge la piele și pot fi reținute în țesut timp de până la două săptămâni”, spune medicul dermatolog Justine Kluk, din Londra. Practic, multe dintre aceste băuturi conțin colagen care a fost hidrolizat pentru a descompune structura proteinelor, iar asta înseamnă că poate fi absorbit mai ușor, peptidele de colagen devenind mai biodisponibile, explică specialiștii.

„Un număr tot mai mare de studii demonstrează potențialul peptidelor de colagen din băuturi de a îmbunătăți hidratarea pielii și de a reduce ridurile, prin întărirea propriilor rețele ale organismului“ dermatolog Justine Kluk, Londra