de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Cele mai recente cercetări în domeniul acțiunii peptidelor asupra pielii se dovedesc remarcabile în special pe direcția întineririi aspectului tenului.
Amână apariția ridurilor
Peptidele sunt cercetate de o bună bucată de vreme pentru a li se clarifica efectele asupra tenului. Aceste substanțe reprezintă fragmente de proteine, fiind com- puse din aminoacizi. Atunci când aceștia se combină în anumite formule, rezultă anumite tipuri de peptide, iar când peptidele sunt formate într-un anumit fel, rezultă proteine specifice. Dat fiind faptul că proteinele sunt elemente de bază ale pielii, aceasta are nevoie de peptide pentru a nu-și pierde fermitatea și elasticitatea, precum și pentru a amâna pe cât posibil apariția ridurilor.
Revitalizează componentele tenului
Peptidele au demonstrat capacitatea de a ameliora textura pielii și, de asemenea, învață pielea să facă ceea ce este necesar pentru a revitaliza elementele fundamentale din structura sa, ceea ce are un efect direct asupra epidermei care îmbătrânește prematur. Ca urmare, peptidele sunt percepute ca înlocuitori de succes ai anumitor proceduri cosmetice antiîmbătrânire, cu accent pe capacitatea acestora de a stimula rezistența pielii, precum și de a o menține sănătoasă, intactă, fermă, proaspătă, fără imperfecţiuni.
Elemente de suport pentru beneficii sporite
Pentru ca efectul peptidelor să fie bine potențat, acestea au nevoie de elemente de suport, sub forma unor ingrediente care să se adreseze nevoilor pielii. Un produs de îngrijire ideal trebuie să includă elemente specializate ca antioxidanți, nutrienți și substanțe reparatoare. Atunci când peptidele sunt combinate cu antioxidanți, ingrediente calmante și reparatoare, pot să se adreseze mai multor semne de îmbătrânire.
Hidratează, catifelează şi „curăţă” petele
Există diferite tipuri de peptide care pot avea efecte diverse, de la estomparea liniilor fine până la creșterea fermității pielii sau la repararea barierei acesteia. Peptidele create în laborator sunt cele mai eficiente, eliberându-se exact atunci când este nevoie şi reparând cu precizie ceea ce este nevoie să fie refăcut. Pe lângă efectul antiîmbătrânire, peptidele luptă eficient cu ridurile, hidratează pielea în profunzime, conferindu-i suplețe, înlătură rigiditatea tegumentului, catifelează, elimină petele şi uniformizează culoarea tenului.
Produsele de înfrumuseţare conţin o combinaţie de mai multe tipuri de peptide, care se pot găsi în serumuri, creme sau loţiuni
Accelerează vindecarea
Cercetări de dată recentă au pus în evidență capacitatea peptidelor de a reduce inflamația și de a distruge microbii. Din aceste considerente, peptidele extrase din alimente cum sunt laptele, ouăle, carnea, peștele, fructele de mare, soia sau semințele de cânepă stau la baza unor suplimente considerate a avea efecte benefice asupra întregii sănătăți. De altfel, există o categorie de peptide despre care se crede că ajută la masa musculară, iar experimentele internaționale au evidențiat capacitatea suplimentelor pe bază de peptide de a întări oasele. Deși testele au fost efectuate pe animale de laborator, experții consideră că aceste substanțe au un mare potențial de a demonstra aceleași urmări asupra oamenilor. Dat fiind faptul că sunt alcătuite preponderent din colagen, peptidele contribuie semnificativ și la accelerarea vindecării, fiind foarte utile împotriva unor afecțiuni ale pielii, cum sunt psoriazis, rozaceea sau eczemele.