de Roxana Istudor şi Carmen Bădulescu
dUnul dintre primele gesturi pe care le fac multe femei atunci când ajung acasă este să-și scoată sutienul. Multe alte persoane nu concep să nu-l poarte permanent. Ce face diferența între cele două atitudini? Felul în care sutienul se potrivește…
Semne vizibile în fața oglinzii
Un sutien nu trebuie niciodată să fie atât de inconfortabil încât să nu poată fi purtat. Atunci când este ales cu atenție, acest obiect oferă avantaje - și nu doar estetice. Pe de altă parte, nu contează cât de bine făcut este sutienul sau cărui brand aparține dacă este purtată mărimea greșită - poate provoca disconfort și dureri de umeri, de bust și de spate. Primul gest pentru a verifica dacă sutienul este mărimea potrivită este să vă așezați în fața oglinzii cu un sutien și să căutați semnele, astfel încât să vă dați seama ce trebuie schimbat pentru ca acesta să se potrivească foarte bine. De exemplu, dacă este vorba despre o cupă necăptușită și materialul se șifonează, purtați o mărime prea mare. Ca urmare, la achiziționarea unui nou sutien, păstrați dimensiunea benzii, dar reduceți circumferința cupei.
Fără spațiu gol în partea de jos a cupei
Atunci când sânul nu se sprijină pe fundul cupei, este limpede că nu este mărimea potrivită. În mod normal, marginea inferioară a cupei - indiferent de cusătură - ar trebui să urmeze linia de jos a sânului și să nu existe spațiu gol în partea de jos a cupei. Sutienul se potrivește de obicei astfel pe sânii mici și mijlocii, care nu au nevoie de multă ridicare. Dar indiferent de mărime și formă, sânul trebuie să se poată odihni și să se sprijine de marginea inferioară a cupei. Dacă sutienul nu se potrivește în acest fel, este semn că aveți nevoie de o cupă mai mică.
Linia cu decolteul, foarte lină
Dacă sânul se revarsă peste marginea cupei, formând o „umflătură” suplimentară, numită și „sân dublu”, cupa este prea mică pentru bust. Sânul nu trebuie să se ridice între bretele sau spre axilă atunci când mărimea sutienului este cea potrivită. Poate fi necesar să fie încercate mai multe dimensiuni de cupe pentru a remedia acest aspect. Chiar dacă multe persoane consideră că afișează un decolteu mai generous dacă sânii „dau pe afară” din sutien, rezutatul vizual este că… sutienul este mărimea nepotrivită. Conform experților, linia dintre sutien și decolteu trebuie să fie una foarte lină pentru a obține efectul vizual cel mai bun.
Sârma trebuie să stea bine pe stern
Cusătura cupei nu trebuie să apese pe țesutul sânului în lateral, în partea de jos sau în mijloc. Atunci când sutienul este de măsura potrivită, întregul sân se potrivește în cupă. Firele care presează sau ciupesc țesutul mamar sunt foarte incomode și este nevoie să fie crescută treptat mărimea, până se identifică cea ideală. De asemenea, dacă se optează pentru un sutien cu sârmă și aceasta nu separă sânii, ci „se întinde deasupra”, cupa este prea puțin adâncă, sânii sunt presați în mijloc și împing sutienul departe de corp. Practic, sârma ar trebui să separe întotdeauna sânii și să stea bine pe stern pentru a oferi suport optim. Așadar, este nevoie de o cupă mai mare.
Spatele oferă cel mai mult sprijin
Dacă spatele sutienului se ridică și nu mai este o linie dreaptă, dimensiunea benzii este prea mare și au fost scurtate prea mult bretelele, pentru a ridica singure sânii. Concret, spatele sutienului ar trebui să ofere cea mai mare parte a sprijinului. Priviți-vă profilul într-o oglindă, ridicați brațul și observați dacă sutienul formează o linie dreaptă - banda nu trebuie să fie mai înaltă la spate decât sub sâni. În cazul în care sânii se strecoară sub cupă când întindeți brațele, banda sutienului este prea mare. Dacă cupa se potrivește bine, puteți rezolva problema crescând o dimensiune a benzii în același timp cu o literă mai mică în dimensiunea cupei, de exemplu de la 36C la 34D. În același timp, dacă sutienul „taie” în lateral, în spate sau sub sâni, banda este prea rigidă. În aceeași poziție în fața oglinzii, respirați adânc și observați dacă spatele este bine strâns, dar nu inconfortabil. Testați trăgând cu degetul banda de sutien din spate. În cazul în care ceva nu este în regulă, creșteți una sau mai multe dimensiuni de benzi și pentru fiecare coborâți o dimensiune de cupă.
Reglați bretelele înainte de a schimba dimensiunea cupei
Multe femei au probleme cu căderea constantă a bretelelor sutienului. Acest lucru se întâmplă aproape întotdeauna din cauza faptului că acestea nu au fost strânse suficient sau și-au pierdut elasticitatea. Reglați-le în fiecare dimineață și dacă în continuare devin slăbite imediat ce le-ați ajustat, este timpul să renunțați la acel sutien. De altfel, se recomandă să reglați mai întâi bretelele înainte de a încerca să schimbați dimensiunea cupei. Dacă aveți umerii foarte înguști sau înclinați, acestea pot aluneca oricum. Există modele cu bretele „fără alunecare”, care sunt cusute foarte apropiate una de cealaltă la spate, pentru a preveni acest neajuns.
Evitarea urmelor de pe umeri
Dacă spatele sutienului este tras în sus, s-au scurtat prea mult bretelele de umăr, care sunt mai lungi decât ar trebui. Regula generală este că, dacă acestea sunt suficient de strânse, ar trebui să se poată pune unul sau două degete între umăr și bretea. De asemenea, o altă problemă cu bretelele este că pot forma adâncituri în umeri, în special în cazul sânilor mai mari. Și aici experții au o soluție: bretelele ar trebui să ofere doar aproximativ 20% din susținerea sutienului, inclusiv pentru mărimi mari de cupe. Mare parte din susținere - 80% - este cea din jurul corpului, așadar cea mai importantă este dimensiunea benzii de spate.
Un secol de avans spectaculos
Sutienul a apărut în secolul al XIV-lea și a înregistrat o evoluție constantă. În 1907, Vogue folosea termenul „sutien” („brassiere”) pentru prima dată. Cuvântul a fost adăugat în Dicţionarul Oxford în 1911. Cu un an înainte, Mary Phelps Jacob inventase primul sutien modern, fără partea din os de balenă. Avansul acestui obiect vestimentar prin timp a fost accelerat și spectaculos. În 1932 apărea ideea de mărime a cupei, iar în 1930 sutienul era micşorat până la dimensiunea cunoscută astăzi şi începea producţia la scară largă. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sutienul în stil „torpedo” căpăta avans, popularizat de vedete ca Marilyn Monroe - de altfel, acest tip de sutien crea imaginea unei cupe mai mari. În 1959 lycra, prima fibră din elastan, revoluţiona moda lenjeriei, iar în scurt timp începea să facă furori sutienul push-up. Anii 2000 au adus o varietate enormă de modele de sutiene, de la cele fără bretele până la replici ale străvechilor corsete, foarte la modă în 2023.