de Georgiana Mihalcea
Liftingul brațului face posibilă recăpătarea fermității acestuia, tratarea excesului de piele care cade, îndepărtarea excesului de grăsime și reducerea diametrului mâinii, care capătă la final un aspect ca în tinerețe. Aceasta este o intervenție frecventă în chirurgia estetică și mai este cunoscută sub denumirea de dermolipectomie a brațelor sau brahioplastie. Toate aceste detalii, și multe altele, le-am descoperit din discuția cu doamna doctor Dana Miricioiu (medalion), chirurg plastician cu specializare în microchirurgie reconstructivă la clinica ce îi poartă numele din București.
„Producția de colagen începe să scadă cu 1% începând cu vârsta de 20 de ani”
- Remodelarea corporală este o necesitate sau ține de opțiunea personală?
- Pentru persoanele supraponderale și obeze, remodelarea corporală este o necesitate din cauza riscurilor pe care kilogramele în plus le produc: hipertensiune arterială, diabet, morbiditate. Opțiunea personală intervine atunci când nu ne mai place cum arătăm și cum ne simțim în pielea noastră. Moment în care devine, și în acest caz, o necesitate! Nu e nimic greșit să ne dorim să arătăm mai bine, mai ales că experiența medicilor și tehnologia au căpătat noi valențe.
- Ce urme poate lăsa timpul peste pielea mâinilor noastre?
- Timpul își pune amprenta pe pielea noastră în multe moduri: pierderea elasticității, modificarea texturii (adică devine mai fragilă, mai uscată și mai aspră), iar aceste schimbări favorizează mai întâi apariția ridurilor fine, apoi a celor mai profunde, a petelor pigmentare și a cuperozei. La scurt timp urmează apariția keratozelor, iar regenerarea pielii încetinește. Producția de colagen începe să scadă cam cu 1% începând cu vârsta de 20 de ani și continuă dramatic la vârste înaintate.
- Ce aduce această scădere a colagenului?
- Fără colagen pielea devine subțire și sensibilă. Vasele de sânge se sparg mai repede și apar echimoze și colorații permanente ale pielii. Se pot observa și modificări ale straturilor de suport ale pielii: grăsimea de sub piele se resoarbe sau alunecă și se depune în zonele declive (gât), mușchii scad ca și volum, iar oasele feței se resorb. Așadar, pielea va fi încet-încet lipsită și de suportul ei, accentuând toate modificările estetice apărute.
„Corectează tegumentul în exces și lipsit de tonicitate”
- De ce este important să corectăm aceste imperfecțiuni?
- Este esențial să prevenim toate aceste modificări ale pielii pentru a o păstra nu doar frumoasă, ci și sănătoasă. Injectările periodice cu acid hialuronic nu au doar rol estetic, ci conferă atât refacerea planurilor și susținerea pielii, cât și hidratarea ei. Botoxul previne fracturarea repetată, în același loc, a pielii, deci previne apariția ridurilor statice. Exfolierile periodice cu lasere regenerante eliberează pielea de celulele moarte care o sufocă, iar laserele mai profunde curăță pielea de pigmentul acumulat şi de chisturile sebacee şi cicatrici, stimulând pielea în profunzime și regenerând puternic straturile pielii. Așadar, o piele tratată corect este o piele sănătoasă, care îmbătrânește mai greu.
- Care ar fi vârsta de la care putem începe să ne gândim la liftingul brațelor?
- Nu există limită de vârstă nici inferioară și nici superioară pentru liftingul de brațe cu lipoaspirație laser. Normal că nu avem cum să recomandăm copiilor, dar laserul și intervenția ca atare nu au contraindicații legate de vârstă.
- Cui se adresează procedura?
- Sunt multe indicații ale acestei intervenții: orice persoană care a slăbit mult și la care pielea brațelor atârnă, pacienții supraponderali, la care este în exces atât țesutul adipos, cât și pielea, cei care au făcut sport excesiv și la care, după hipertrofierea exagerată a mușchilor, pielea a început să cedeze ca elasticitate, fiind în exces și lipsită de tonicitate. Liftingul brațelor este pentru oricine își dorește brațe mai subțiri și mai elegante.
„În aceeași intervenție îndepărtăm grăsimea și strângem pielea”
- Descrieți-ne cum se realizează mai exact brahioplastia!
- Liftingul brațelor este o lipoaspirație asistată laser ce redă aspectul armonios. În timpul intervenției de îndepărtare a grăsimii prin aspirare avem doi timpi laser esențiali, care aduc mari beneficii pacienților. În primul rând, trebuie să știți că intervenția se face cu anestezie locală, pacientul putând pleca imediat din clinică, fără a avea nevoie de spitalizare și fără a avea probleme după intervenție. După efectuarea anesteziei prin infiltrare, nedureroasă, urmează primul timp laser, care constă în dizolvarea grăsimii, prin spargerea și distrugerea permanentă a celulelor ce o conțin. Acestea, lichefiate fiind, vor fi absorbite mult mai ușor și mai blând, fără a traumatiza pielea pacientului, așa cum se întâmplă la lipoaspirațiile clasice. În același timp, laserul produce și coagularea vaselor de sânge, fapt care face ca vânătăile să apară destul de rar.
- Și pasul următor?
- După aspirarea grăsimii cu canule de doar 1-2 mm urmează al doilea timp laser, cu o altă lungime de undă, destinată de această dată contracției fibrei elastice și regenerării pielii. Așadar, în aceeași intervenție, îndepărtăm grăsimea și strângem pielea. Fără cicatrici, doar cu urmele pe unde intră canulele subțiri, de 1-2 mm, care se închid fără a lăsa urme.
„După două săptămâni recomand un masaj de drenaj limfatic pe zona pe care s-a intervenit”
- Ce trebuie să facem sau să nu facem înainte de această procedură?
- Inițial trebuie făcut un set de analize medicale, ca la orice intervenție chirurgicală și este recomandat să nu se consume aspirină, coenzima Q și vitamina E cu două-trei săptămâni înainte. Se poate mânca în ziua intervenției, deoarece anestezia este locală și consumul alimentelor și a lichidelor este permis.
- Ce presupune îngrijirea postoperatorie?
- Postoperator, timp de trei-patru săptămâni, trebuie să purtăm un bandaj elastic, să nu ne expunem la plajă și să nu facem sport. Durerile postoperatorii nu există, așadar pacientul își poate relua activitatea socială imediat după intervenție. De asemenea, după două săptămâni recomand un masaj de drenaj limfatic pe zona pe care s-a intervenit, pe care îl putem efectua împreună la clinică.
- Există anumite efecte secundare?
- Orice lipoaspirație poate să fie urmată de mici denivelări. Cu toate acestea, lipoaspirația laser pe care o realizez are cele mai scăzute riscuri de a avea denivelări pe zona intervenită, datorită laserului care lichefiază grăsimea și a canulelor foarte subțiri pe care le folosesc și care îndepărtează uniform celulele adipoase lichefiate. Echimozele sunt rar prezente și doar la persoanele cu o fragilitate vasculară crescută, care se învinețesc repede.
- Când revenim la control?
- La primul control se vine la două săptămâni după intervenție, dar eu prefer să păstrez permanent legătura cu pacienții în tot acest răstimp.
- Are această procedură anumite contraindicații?
- Contraindicațiile sunt cele generale, ale tuturor intervențiilor chirurgicale. Nu există unele speciale. Se impune prudență la pacienții care au tulburări de coagulare a sângelui, pe care le vedem sigur la analize. O contraindicaţie clară este alergia la xilină.
„Recomand hidratarea pielii cu acid hialuronic“
- Putem face ceva să prevenim apariția modificărilor de piele la nivelul brațelor?
- Făcut într-un ritm normal, sportul face bine, prin creșterea vascularizației pielii. Pe de altă parte, dacă se trece peste anumite limite, am văzut la pacienții mei că se poate rupe fibra elastică din piele și aceasta să devină după ceva timp subțire și flască. Consumul de suplimente poate susține calitatea pielii, însă nu aș vrea să dau așteptări prea mari cu această recomandare.
- Hidratarea și ritualurile de îngrijire ajută?
- E știut faptul că o piele hidratată, care nu este lăsată să se usuce, este o piele sănătoasă. Putem face acest lucru consumând zilnic minimum 2 litri de apă și hidratând pielea cu acid hialuronic. Cremele aplicate pe piele sunt benefice, pentru că emoliază stratul superficial, fără a intra însă în profunzime, din cauza barierei pusă de epidermă. Așadar, efectul lor este limitat.