de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Mișcarea globală de wellness a generat creșterea conștientizării despre propriul corp. Astăzi, în ansamblul atenției acordate îngrijirii personale intră și foarte speciala zonă a subrațului, unde este o piele fină, care necesită o atenție deosebită.
Transpirația reglează temperatura corpului
Îngrijirea subrațului este o categorie de wellness care a căpătat o atenție sporită în ultima perioadă, iar regulile cosmetice ale acestei zone aduc în discuție procesul transpirației. „Pentru oameni, fiziologia transpirației este crucială pentru menținerea unei temperaturi corporale sigure și sănătoase. Când corpul produce prea multă căldură se produc picături de sudoare din interiorul glandelor sudoripare. Prin portalurile canalelor sudoripare microscopice umezeala pătrunde pe suprafața pielii. Pe măsură ce umiditatea transpirației se întâlnește cu aerul prin evaporare, aceasta eliberează căldură și are loc răcirea”, explică Alicia Zalka, medic dermatolog și fondator al Surface Deep.
Curățare zilnică
Studiile au relevat faptul că, de fapt, la sursă, transpirația nu are miros, căpătându-l atunci când bacteriile cunoscute sub numele de corynebacterium, prezente pe piele, interacționează cu umezeala și grăsimile. Aici intervine îngrijirea axilelor, care începe cu o curățare zilnică. Din cauza plierii pielii, subrațul este predispus să fie umed, fiind lipsit de aer, și poate adăposti adesea bacterii și organisme fungice. „Îngrijirea și curățarea corespunzătoare sunt importante pentru a reduce umiditatea nedorită și pentru a menține echilibrul natural al microbiomului”, detaliază Zalka.
Produse cu pH echilibrat, hidratare
Specialiștii recomandă spălarea axilelor o dată pe zi (nu mai mult, cu excepția cazului în care există activități solicitante din punct de vedere fizic), alternare între diferite produse de curățare pentru corp sau subraț, cu pH echilibrat. „Când sunt abordate bacteriile, mirosul corporal apare mult mai târziu. Este un pas necesar pentru o rutină naturală, mai ales că nu previne transpirația, ci doar mirosul”, argumentează Mary Futher, fondator Kaia Naturals. De asemenea, foarte importantă este hidratarea, chiar dacă în această zonă nu se face foarte des. Zalka recomandă folosirea unei loțiuni de corp o dată sau de două ori pe săptămână, după cum este necesar: „Dacă se observă iritații, este recomandată o pauză de la ras și deodorant”.
Exfoliere regulată
Axilele pot fi afectate de iritație. „Prea multă grăsime, pori înfundați, coșuri și o acumulare de celule moarte, terne și uneori decolorare sunt motive pentru care exfolierea ar trebui să se extindă sub gât, la subraț”, arată Zalka. În acest scop, există exfolianți fizici, măști sau formule care îndepărtează manual celulele moarte și resturile pielii, sau exfolianți chimici, cum ar fi tonerele. Pentru a evita iritația, specialiștii recomandă utilizarea unui toner glicolic (cu maximum 5% acid glicolic), pentru a îndepărta pielea moartă și pentru a îmbunătăți tonusul și textura generale. De asemenea, indicate sunt și deodorantele exfoliante.
Pentru o epilare netedă a axilelor, un gel aplicat sub dușul cald este esențial pentru a preveni iritațiile și umflăturile
Deodorant cu cât mai puţine chimicale
Pentru a alege deodorantul potrivit, cea mai bună soluție este cunoașterea propriului corp. „Dacă deodorantul provoacă iritații sau lasă prea multe reziduuri pe piele și îmbrăcăminte este recomandat să se renunțe la acea formulă. Este indicat să se opteze pentru un deodorant simplu, fără parfum, ftalați, parabeni, sulfați sau coloranți și, dacă nu este vorba despre transpirație excesivă, și fără aluminiu. Cele mai potrivite produse sunt cele cu cât mai puține substanțe chimice”, spune Zalka.