Main menu

header

952 4 1de Georgiana Mihalcea

Săpunul artizanal este făcut din ingrediente naturale și cu uleiuri care iubesc pielea, cum ar fi cel de cocos, de măsline sau de avocado.  De asemenea, fabricându-vă propriul săpun, îl puteți personaliza pentru a fi exact așa cum vă place. Săpunul comercial, vândut în magazine, este adesea fabricat cu detergenți chimici, întăritori și agenți de spumare sintetici. Iată care sunt cei 7 pași ai fabricării săpunului de casă (prin așa-numita metodă „la rece”).

Lista se poate modifica în funcție de preferințele personale sau de uleiurile pe care le aveți la îndemână

Pentru prepararea uleiului de casă prin metoda la rece, veți avea nevoie de: 100 de grame de ulei de ricin (care este emolient și nutritiv, antibacterian de excepție), 300 de grame de ulei de palmier (curăță foarte bine pielea), 300 de grame de ulei de cocos (pentru a-i oferi produsului final o spumă bogată), 300 de grame de ulei de măsline (este hidratant, ajută la regenerarea țesuturilor și reducerea inflamațiilor), 365 ml apă plată, 20 ml ulei de gălbenele (are efect cicatrizant, antiinflamator, antialergic, este opțional), 2 lingurițe cu miere (hidratează în profunzime și previne infecțiile. Pielea rămâne fină și catifelată datorită aminoacizilor și enzimelor numeroase pe care le conține acest produs-minune natural. Mierea conține fructoză, glucoză, minerale și vitamine. Se foloseşte opțional), 145 de grame de hidroxid de sodiu puritate 99%.

1. Faza apoasă și cea uleioasă

952 4 2Aceste două faze se realizează separat și fiecare ingredient este cântărit cu atenție, conform listei de mai sus. Faza apoasă este cea în care apa rece se amestecă cu hidroxidul de sodiu (sodă caustică, NaOH). Soda este necesară pentru fabricarea săpunului la rece deoarece transformă, prin reacție chimică, substanța grasă în pastă de săpun. În contact cu granulele de hidroxid de sodiu, temperatura apei crește considerabil și rapid. Atenție, soda se pune în apă, niciodată invers! Folosind o lingură mare, amestecați până se dizolvă complet. Urmează faza uleioasă, cea care va reprezenta baza săpunului. Se amestecă și se încălzesc ușor uleiurile vegetale la maxim 35°-37°C.

2. Crearea pastei de săpun

952 4 3Ambele substanțe se amestecă în această a treia etapă, producându-se o reacție chimică, iar uleiul se transformă în pastă de săpun. Aceasta se numește saponificare la rece. Totul trebuie manevrat cu mare grijă! Pasta este acum gata să primească ingredientele active și eventual coloranții naturali. Reacția de saponificare începe, amestecul trece prin diverse faze până la obținerea unei paste consistente de genul smântânii. Soda reacționează cu uleiurile și, în urma reacției de saponificare, se formează săpunul natural și, ca produs secundar, glicerina naturală. După ce reacția de saponificare a luat sfârșit, în săpunul rezultat nu mai există niciun gram de sodă. Absolut toate moleculele au reacționat cu moleculele de ulei și s-au saponificat, adică s-au transformat în săpun natural. Cantitatea de sodă folosită în cadrul unei rețete este strict dependentă de tipul și cantitatea de uleiuri folosită.

3. Adăugarea de ingrediente active

952 4 4În această etapă a producerii săpunului se adaugă uleiuri esențiale, ierburi, exfolianți, coloranți și alte ingrediente active în pasta de săpun. Posibilitățile sunt nesfârșite în crearea unui săpun! Atenție: trebuie să lucrați destul de repede pentru că, în funcție de ingredientele adăugate, reacțiile chimice pot îngroșa rapid pasta de săpun. De asemenea, puteți separa una (sau mai multe) părți din pastă pentru a crea culori diferite.

4. Decorarea depinde de creativitate

952 4 5Pasta de săpun este acum gata pentru a fi turnată în matriță. Aici vă puteți pune la treabă creativitatea pentru a decora „aspectul” săpunului! Din nou, trebuie să o faceți destul de repede, deoarece pasta de săpun continuă să se îngroașe/întărească. Prin urmare, trebuie să planificați ceea ce vreți să faceți ca „design” înainte de a începe prepararea săpunului de casă.

5. Perioada de repaus

952 4 6Odată terminată etapa de turnare, săpunul este acoperit cu rășină și deasupra matriței se pune un prosop sau o scândură de lemn. Aceasta va avea ca efect reținerea căldurii produse de saponificare (reacție exotermă) care își urmează cursul. Astfel, săpunul se odihnește timp de cel puțin 12 până la 24 de ore. În această perioadă se observă faza de „îngheț”, iar aspectul lui (culoare, textură) poate părea foarte diferit. Nu vă faceți griji, pentru că totul va reveni la normal când îl scoateți din forme.

6. Tăierea în bucăți

952 4 7A doua zi, săpunul este gata pentru a fi scos din matrițe. Consistența sa este comparabilă cu cea a unui pachet de unt: suficient de solidă pentru a fi manipulată și suficient de moale pentru a fi tăiată cu ușurință. Analizați fiecare săpun, unul câte unul, pentru a vă asigura că sunt perfecte. În această etapă de producție, săpunul trebuie manipulat cu grijă înainte de a fi pus la uscare.

7. Uscarea se face în tihnă, timp de o lună

952 4 8O perioadă de uscare este esențială înainte ca săpunul să poată fi folosit după ce este făcut. Săpunurile sunt așezate pe un raft de lemn, iar perioada de uscare, cu o durată de minimum 30 de zile, se face într-o încăpere aerisită. Acest timp permite ca procesul de saponificare să se finalizeze corect și pH-ul să se ajusteze (săpunul mai puțin „caustic” și, prin urmare, mai moale). Trebuie să știţi că, cu cât un săpun se usucă mai mult, cu atât se întărește mai mult și cu atât durata de viață este mai lungă. Ulterior, secretul este de a păstra săpunul într-un loc uscat și răcoros și de a asigura rotația, dacă este necesar. Rețineți că, și după cura sa de 30 de zile, aspectul săpunului, mirosul și culoarea acestuia pot varia (ceea ce nu îi afectează proprietățile).

În toate etapele fabricării săpunului, asigurați-vă că vă protejați corespunzător mâinile, ochii, pielea și tractul respirator

Rețetele se efectuează matematic, ingredientele se cântăresc cu precizie

Materiale necesare

Pe lângă ingrediente, veți avea nevoie și de o serie de instrumente și materiale de protecție, lucruri pe care fiecare dintre noi le are la îndemână. Iată lista: o cană (metal, pyrex, sticlă sau plastic rezistent la căldură), spatule (linguri de măsurat, ustensile), tel sau blender vertical, tuci pentru fiert, termometru de bucătărie, matrițe, mănuși, ochelari de protecție, îmbrăcăminte lungă, mască.