Main menu

header

953 4 1de Roxana Istudor şi Daniel Şuta

Presiunea frumuseții ideale nu ocolește reprezentanții Generației Z, care sunt profund conectați cu trendurile de pe rețelele sociale și resimt cel mai acut comandamentele unui corp perfect. Din acest tablou general face parte un trend care a pornit de la tinerii chinezi și se extinde cu repeziciune: buricul fals.

„Relocare” cu autocolante

De fiecare dată când pe rețelele de socializare este etalat câte un buric neobișnuit de alungit sau plasat mult mai sus, este semnul distinctiv al unui nou trend, care se răspândește cu fiecare zi printre tinerii Generației Z. Această reminiscență a vieții uterine este folosită acum pentru a crea imaginea unei siluete mai zvelte, așa că tot mai mulți tineri, în special femei, recurg la această procedură. În China, tinerele folosesc autocolante pentru a-și „reloca” buricul natural și pentru a crea aparența de zveltețe. Adepții tendinței pot obține aproximativ 30 de buricuri false pentru echivalentul a 0,50 euro pe una dintre cele mai mari platforme de comerț electronic din China. Potrivit The South China Morning Post, fenomenul se extinde rapid pe platformele sociale. Videoclipurile postate sub hashtagul dedicat arată tinere care decupează și apoi lipesc ceva ce arată ca tatuaje temporare în formă de buric, deasupra orificiului natural. Acesta din urmă este ascuns de pantaloni, iar cel fals este evidențiat de un crop top. „Rezultatul pare natural și arată mai bine decât buricul meu original”, explică un influencer.

Iluzia picioarelor mai lungi

Fanii trucului susțin că un buric ridicat cu aproximativ zece centimetri va permite ca o fustă sau o pereche de pantaloni să fie trase în sus cu aceeași lungime, dând impresia de picioare mai alungite și de siluetă mai subțire.  „Nu este un plasture fals pentru buric, este un instrument pentru a lungi picioarele scurte! Orice frumuseţe are două buricuri, acesta este secretul aspectului de picioare lungi”, argumentează utilizatorii acestui mod de a crea o iluzie. Pe lângă tatuajul temporar, unele adepte ale acestui truc aplică și machiaj în jurul zonei, pentru a asigura un efect mai armonios. Totuși, spre deosebire de alte proceduri, această nouă tendință nu prezintă niciun risc pentru sănătatea fizică, doar ridică alte serii de semnale de alarmă legate de distanța până la care ar merge tinerii pentru a îndeplini „canoanele” frumuseții impuse de rețelele de socializare.

Aplicația chineză dedicată trendului buricului fals are 35 de milioane de utilizatori numai în China

Obsesia pentru defecte imaginare

Pistruii falși, sânii falși, fesele false și chiar nasurile false sunt doar câteva dintre „instrumentele” care abundă pe rețelele de socializare, reflectând dorința tinerilor de a atinge un anumit standard de frumusețe. Potrivit experților, aceste buricuri false sunt o variațiune pe tema filtrelor care pot face un chip să arate cu totul altfel față de realitate și pot contribui la tulburarea dismorfică corporală - tendința de a face o obsesie dintr-un defect imaginar. Un fenomen care, la rândul său, crește stresul și anxietatea și afectează stima de sine. În ciuda apariției a numeroase mișcări în favoarea acceptării și aprecierii tuturor tipurilor de siluetă, ideea de „corp perfect” se lasă depășită foarte greu. Un studiu recent a descoperit că nu această idee, ci acceptarea de sine este cea care contribuie cel mai mult la satisfacția în viață.