Main menu

header

962 4 2de Flori Pintea şi Daniel Şuta

Machiajul este una dintre armele cel mai feroce ale unei femei. Este atuul care o face mereu să strălucească sau să privească mai încrezătoare ziua după o noapte cu insomnii ori în zilele cu migrene. Dar ce se întâmplă atunci când machiajul pe care îl aplicați cu atâta minuțiozitate dimineața vă face să arătați mai în vârstă decât în realitate? Care sunt trucurile pe care le puteți folosi pentru ca machiajul să vă arate mai tinere?

„Fondul de ten să se plaseze între culoarea petelor mai închise și restul pielii”

Ceea ce vă poate face să arătați cu cinci ani mai în vârstă sunt produsele de machiaj care intră în fiecare rid, făcându-l și mai vizibil. „Pe măsură ce îmbătrânim, pielea are tendința de a se usca, făcând ca baza de machiaj să se adune în liniile feței”, explică Gina Brooke, make-up artistul celebrei cântăreţe Madonna. Pentru ca baza de machiaj să nu vă transforme fața într-o hartă a ridurilor fine, cel mai bine este să începeți rutina machiajului aplicând o cremă hidratantă sau un ulei fin de față care vor forma o barieră împotriva bazei de machiaj, ținând-o departe de riduri. De asemenea, evitați fondul de ten prea strălucitor. Pentru că și culoarea pielii se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, este esențial să alegeți un fond de ten de o culoare foarte apropiată de cea a tenului. „Petele de soare sunt o altă problemă care le dau bătăi de cap femeilor atunci când își aleg fondul de ten. Cel mai bine ar fi să căutați o nuanță care să se plaseze între culoarea petelor mai închise și restul tenului”, recomandă Sandy Linter, specialist în make-up la Lancôme.

Blush-ul, pe partea superioară a obrazului

Tot în materie de bază de machiaj, specialiștii sunt de părere că nici pudra nu trebuie inclusă în rutina zilnică. Dacă însă aveți tenul foarte gras, puteți folosi totuși puțină pudră pe zona T. „Pentru a avea un aspect proaspăt al tenului, alegeți un blush care este mai omogen”, sugerează Gina Brooke. Tonurile calde, cu un strop de roz sau auriu roze, se potrivesc de obicei oricărui tip de ten. „Pentru a da impresia de pomeți proeminenți, aplicați blush-ul pe partea superioară a obrazului, apoi foarte puțin și în centrul pomeților, pentru ca la final să-l întindeți spre tâmple”, explică makeup artistul Madonnei.

„Tonurile prea puternice accentuează vârsta”

Este posibil ca trecerea timpului să vă fi lăsat cearcăne sub ochi, dar chiar și acestea se pot rezolva. Tot ce trebuie să faceți este să folosiți și o cremă luminatoare atunci când aplicați anticearcănul. „Alegeți un produs care nu este prea mănos sau prea uscat și întindeți-l cu o pensulă”, recomandă makeup artista Angela Levin de la Chanel, care o machiază deseori pe Gwyneth Paltrow. În plus, dermatograful și fardul de pleoape trebuie folosite cu anumite restricții. „Culorile prea puternice accentuează vârsta”, este de părere specialistul Kimara Ahnert. Ea le sfătuiește, în schimb, pe femei să opteze pentru nuanțe mai neutre, iar două umbre complementare este tot ce au nevoie pentru un aspect întinerit al tenului. „Dacă țineți ochii deschiși atunci când aplicați umbrele, puteți merge cu fardul până mai sus, spre cutele ochiului, și astfel faceți ochii să pară mai mari și mai deschiși”, recomandă Kimara Ahnert. La capitolul linere, este de preferat să treceți de la linerul clasic la unul cu gel, care nu va face culoarea să intre în riduri. Machiajul ochilor trebuie întotdeauna finisat cu aparatul de întors genele și cu mascara cu efect de volum.

Aplicați puțină cremă luminatoare chiar sub arcul sprâncenelor

În timp, sprâncenele tind să se subțieze. „Dacă le lăsați să crească în mod natural, vor arăta mai groase, mai naturale și deci vă vor da tenului un aspect mai tânăr”, explică Kimara Ahnert. Pentru a da un contur plăcut sprâncenelor, folosiți un creion de o culoare mai deschisă decât nuanța naturală a părului, cu ajutorul căruia să le dați o formă naturală și să completați zonele unde sprâncenele sunt prea rare. La final, aplicați puțină cremă luminatoare chiar sub arcul sprâncenelor, și fața vi se va lumina instantaneu.

ATENŢIE. Cele mai mari greșeli pe care le puteți face în materie de sprâncene sunt să le pensați exagerat și să le arcuiți prea mult.

Utilizaţi un creion în nuanțe neutre pentru a întări conturul buzelor

Pentru a face ca buzele să pară mai voluminoase, începeți cu o exfoliere bândă a acestora, apoi folosiți un primer pentru a evita ca rujul să se topească. Unii specialişti sugerează că ar trebui utilizat un creion în nuanțe neutre pentru a întări conturul buzelor. „Evitați rujurile în culori închise. Arată prea serios”, este de părere Kimara Ahnert. În schimb, folosiți nuanțe rozalii. „Dacă adăugați o pată de gloss pe centrul buzelor le veți da un aspect mai tineresc”, adaugă specialistul.

Dacă mergeţi cu fardul până mai sus, spre cutele (coada) ochiului, veţi face ca ochii să pară mai mari şi mai deschişi

Pentru a vă testa culoarea naturală a pielii, luați o oglindă și așezați-vă lângă fereastră, într-o zonă cu lumină naturală

Obiceiuri care trebuie evitate

Există câteva obiceiuri legate de machiaj care, în loc să dea tenului un aspect mai proaspăt, nu fac decât să vă „ajute” să păreți mai mature. Iată ce trebuie să evitați dacă vreți să aveți un aspect tânăr al pielii:

1. Machiajul în colori foarte închise. Fie că este vorba despre dermatograf, liner sau fard de pleoape, culorile închise fac ca ochii să pară mai mici și scot în evidență ridurile;

2. Rimelul pe genele inferioare. Prea multă mascara pe genele de jos va da un aspect încărcat și mult mai matur, așa că rezumați-vă să folosiți rimelul doar pentru genele de sus;

3. Ignorarea creionului de contur pentru buze. Odată cu trecerea timpului, conturul buzelor devine din ce în ce mai puțin vizibil, de aceea un creion în tonuri rozalii vă poate ajuta să vă scoateți în evidență buzele;

4. Folosirea fardului de pleoape sclipitor. Alegeți mai curând un fard în culori neutre și mate, deoarece sclipiciul atrage atenția în mod neplăcut asupra pungilor și a cearcănelor de sub ochi.