de Roxana Istudor şi Adrian Pătrăuceanu
Acneea este o afecțiune a pielii care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Dată fiind abordarea holistică a sănătății, care se manifestă tot mai pregnant în societatea contemporană, experții au alcătuit o listă cu acele tipuri de ceai care contribuie la atenuarea și chiar la vindecarea acneii din interior, de la nivelul metabolismului.
Antioxidante, antiinflamatoare, antibacteriene
Pe lângă diferitele tratamente disponibile împotriva acneei, foarte multe persoane apelează și la formule naturale, care acționează din interior. În acest tablou de remedii se remarcă o serie de tipuri de ceai, băutură cunoscută în general pentru beneficiile extinse asupra sănătății și implicit asupra atenuării sau chiar eliminării acneei, iritațiilor și cicatricilor pe care le lasă în urmă această afecțiune. Dat fiind faptul că un studiu recent a relevat faptul că o persoană se simte mulțumită de felul în care arată circa jumătate din timpul unei săptămâni și că afecțiunile și imperfecțiunile pielii îi afectează semnificativ stima de sine, ceaiul are proprietăți demne de luat în calcul pentru combaterea cu succes a afecțiunii: este bogat în antioxidanți, care pot ajuta la protejarea pielii de daunele cauzate de radicalii liberi, are proprietăți antiinflamatoare, care ajută la reducerea umflării tipice asociate cu acneea, conține compuși antibacterieni, care elimină bacteriile ce cauzează afecțiunea și, nu în ultimul rând, hidratează foarte bine, aspect esențial pentru menținerea unui ten curat. Hidratarea adecvată reglează producția de sebum și susține elasticitatea pielii. De asemenea, ceaiul are proprietăți calmante, reducerea stresului și anxietății fiind asociată cu diminuarea puseelor acneice.
Mușețelul elimină bacteriile
Primul pe lista ceaiurilor recomandate pentru combaterea acneei este renumitul ceai de mușețel. Infuzie populară din timpuri imemoriale, cu nenumărate beneficii pentru organism, acest tip de ceai a confirmat, în cadrul cercetărilor, proprietăți care pot avea efect semnificativ în lupta cu acneea. „Există mai multe motive pentru care ceaiul de mușețel poate fi folosit pentru a trata leziunile de acnee. În primul rând, utilizarea topică a pliculețelor de ceai de mușețel combate bacteriile care cauzează afecțiunea. În al doilea rând, consumul de ceai de mușețel este benefic deoarece planta are proprietăți astringente. În același timp, ceaiul de mușețel poate fi folosit și pentru a trata durerea care rezultă din acneea hormonală”, afirmă specialiștii prezenți pe podcastul The Daley Dose. Practic, ceaiul de mușețel este considerat unul dintre cele mai bune împotriva acneei datorită acțiunii sale duble, interne și externe. „Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare și este foarte liniștitor pentru intestin, ceea ce îl face util atunci când vine vorba despre vindecarea acneei, deoarece inflamația de la acest nivel poate agrava afecțiunea”, precizează specialistul canadian Amelia Patillo.
Menta încetinește producția de sebum în exces
Ceaiul de mentă este o infuzie savurată de secole. Cu gustul său răcoritor și numeroase beneficii pentru sănătate, acest tip de ceai este și un aliat împotriva acneei hormonale. „Mentolul din acest ceai ajută la atenuarea dezechilibrelor hormonale și la încetinirea producției de sebum în exces la nivelul pielii. Mai mult, acest ceai favorizează refacerea celulelor și face tenul strălucitor în mod constant”, explică specialiștii companiei de înfrumusețare Rich Skxn, din Marea Britanie. Pe de altă parte, potrivit experților, cercetările au arătat că un consum de două căni cu ceai de mentă pe zi poate reduce nivelurile crescute de testosteron la femei, unul dintre principalii factori de apariție a acneei hormonale. Prin consumul acestui ceai poate scădea producerea de sebum, ceea ce are ca efect mai puține erupții ale afecțiunii.
Rooibos combate efectele dezechilibrelor hormonale
Ceaiul Rooibos este renumit pentru aroma sa deosebită, ca și pentru acțiunea sa benefică. „Ceaiul Rooibos este un supererou atunci când vine vorba despre curățarea acneei, datorită celor trei antioxidanți puternici pe care îi conține: nothofagin, aspalatină și superoxid dismutază, care protejează împotriva radicalilor liberi, ce pot agrava acneea”, arată The Daley Dose. În același timp, acest tip de ceai hidratează masiv și, în plus, nu conține cafeină, care poate fi un iritant în cazul persoanelor care suferă de acnee. „Ceaiul Rooibos lasă pielea hidratată și suplă, iar principalele sale calități de salvare a pielii afectate de acnee, de inflamații sau de cicatrici țin de profilul său antioxidant”, notează experții companiei de wellness Mind Body Green.
Urzica purifică sângele
Ceaiul de urzică a câștigat popularitate pentru numeroasele sale beneficii pentru sănătate și face parte din tabloul remediilor naturiste încă din negura timpului. Această băutură are, printre alte proprietăți remarcabile, și renumele de remediu împotriva acneei, întrucât acționează în varianta hormonală a afecțiunii. De asemenea, urzica are efecte antiinflamatoare. Un studiu pe recent, derulat pe voluntare cu niveluri crescute de hormoni androgeni, a constatat o scădere semnificativă a testosteronului total după administrarea de ceai de urzică. Acest ceai purifică și detoxifică sângele, ceea ce curăță în mod natural pielea. „Bogat în vitaminele B, K, minerale ca seleniu și zinc, ceaiul de urzică generează atenuarea acneei, prin efectele antiinflamatoare și antibacteriene ale urzicii”, argumentează specialistul Julie Clark, din California.
Rădăcina de păpădie optimizează activitatea întregului sistem digestiv
Derivat din rădăcinile păpădiei, acest ceai a fost folosit secole la rând în practicile de medicină tradițională. Cu potențialul său de stimulare a metabolismului, ceaiul din rădăcină de păpădie este excelent pentru a susține detoxificarea și ajută la stimularea intestinului. „Mulți oameni cu acnee se luptă cu o eliminare lentă a toxinelor, iar păpădia poate ajuta la îmbunătățirea funcției acestor căi de evacuare. Gustul amar al rădăcinii de păpădie poate ajuta la stimularea secrețiilor digestive, optimizând activitatea întregului sistem digestiv”, afirmă Amelia Patillo. De altfel, nativii americani au folosit acest tip de ceai pentru sănătatea pielii, specialiștii în medicina naturistă de astăzi recomandându-l în același scop. Rădăcina de păpădie ajută pielea și prin îmbunătățirea funcției hepatice, care curăță sângele și, totodată, conține o cantitate semnificativă de antioxidanți, care ajută la prevenirea îmbătrânirii premature, precum și vitamine și minerale importante, care mențin pielea curată.