de Georgiana Mihalcea
Fructele tropicale conțin o gamă largă de antioxidanți, acizi și enzime puternice. Alfa-hidroxiacizii găsiți în ele oferă beneficii uimitoare pentru vindecarea pielii, inclusiv exfoliere și hidratare. Au, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și antioxidante esențiale pentru un ten strălucitor. Tocmai de aceea specialiștii în frumusețe ne recomandă ca, o dată sau chiar de două ori pe săptămână, să aplicăm pe față și pe gât o mască naturală preparată din miraculoasele fructe exotice.
Ananasul tratează acneea
Este un fruct cu o multitudine de beneficii sănătoase, atât pentru organism, cât și pentru piele. Ananasul este o „bombă antiîmbătrânire” plină cu enzime care întineresc pielea, cum ar fi bromelaina. Acționează ca un purificator de sânge atunci când îl mâncați, iar aplicarea lui pe față vă va oferi strălucire. Vitaminele B și C conținute de acest fruct vă pot ajuta să tratați pielea uscată și descuamată. De asemenea, stimulează producția de colagen, ceea ce duce la o piele plină fără riduri. Ananasul este plin de betacaroten, care accelerează regenerarea celulelor pielii, iar proprietățile antiinflamatoare ale acestuia tratează acneea și orice erupții cutanate. Pentru a pregăti această mască, luați o jumătate de ananas și zdrobiți-o. Adăugați două-trei linguri cu lapte. Se amestecă pentru a face o pastă și se aplică pe față și pe gât. Lăsați-o aproximativ o jumătate de oră, apoi clătiți cu apă rece. Faceți acest lucru de două ori pe săptămână pentru cele mai bune rezultate.
Fructul pasiunii menține aspectul tânăr
Fructul pasiunii este plin de multivitamine și acizi benefici pentru o piele frumoasă. Vitamina A luptă împotriva îmbătrânirii, netezește liniile fine și repară pielea deteriorată de soare, în timp ce vitamina C luminează tenul și stimulează producția de colagen. Pe de altă parte, complexul de vitamine B conținute echilibrează excesul de sebum, îmbunătățeşte hidratarea și tonusul pielii. Fructul pasiunii este bogat şi în magneziu, acid folic și potasiu. O mască naturală bazată pe fructul pasiunii are nevoie de următoarele ingrediente: 1 bucată de fructul pasiunii, 1 lingură cu miere, 10 ml ulei de argan și zeama de la 1/2 lămâie. Uleiul de argan bogat în vitamina E, hidratează pielea și menține bariera acesteia puternică, în timp ce mierea ucide bacteriile și ameliorează inflamația. Sucul de lămâie bogat în vitamina C și fructul pasiunii uniformizează nuanța pielii și estompează urmele de acnee. Tăiați un fruct al pasiunii folosind un cuțit ascuțit. Răzuiți pulpa delicioasă și amestecați pireul cu mierea, uleiul de argan și zeama de lămâie. Aplicați pasta astfel obținută pe fața curată, evitând zona ochilor și a gurii. După 20 de minute clătiți bine, uscați și apoi aplicați o cremă hidratantă.
Mango hidratează în profunzime
Se spune că mango ar fi „regele fructelor” datorită parfumului, gustului, dar și pentru nenumăratele proprietăți benefice pentru sănătatea pielii. Este extrem de bogat în nutrienți, cum ar fi vitaminele C şi A, minerale precum cuprul, potasiul și magneziul. Celebra sa culoare portocalie se datorează cantității mari de betacaroten pe care o conține. Betacarotenul este transformat în vitamina A în corpul nostru, iar aceasta ajută la întinerirea și la hidratarea pielii în profunzime. Mango conține, de asemenea, și AHA, care sunt antioxidanți puternici ce ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii. Din fructul proaspăt pasat, obțineți un piure, pe care îl amestecați cu o linguriță de miere și o lingură cu lapte. Înainte de aplicarea măștii, fața trebuie să fie curată. Pasta obținută se aplică pe față cu mișcări circulare și se lasă timp de maxim 25 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduță.
Nuca de cocos catifelează
Nucile de cocos sunt bogate în acizi grași sănătoși care catifelează și netezesc pielea aspră. De asemenea, aceștia lubrifiază și hidratează pielea, menținând-o moale și suplă. Uleiul de cocos se absoarbe rapid și lasă pielea extrem de moale. Acidul lauric pe care îl conține protejează pielea de efectele mediului extern. Datorită proprietăților sale emoliente superioare, s-a dovedit că funcționează eficient pe toate tipurile de piele, inclusiv pe pielea extrem de uscată. Ca să faceți o mască pentru față, pe lângă o lingură cu nucă de cocos rasă (sau puteți folosi ulei de cocos) mai aveți nevoie și de o linguriță cu miere naturală. Amestecați bine ingredientele și, apoi, aplicați amestecul de mască pe față. Așteptați 20 de minute. Clătiți fața cu apă rece și apoi uscați pielea.
Papaya sporeşte elasticitatea pielii
Studiile au constatat că pansamentul cu papaya poate vindeca rănile pacienților în perioada postoperatorie, iar această proprietate este atribuită enzimelor din componența sa. Potasiul prezent în papaya poate hidrata pielea, iar radicalii liberi conținuți împiedică îmbătrânirea prematură. Acest fruct conține flavonoide care îl fac un excelent agent antibacterian și antifungic. Se spune că papaya ajută la creșterea producției de colagen, ceea ce reface elasticitatea pielii. De asemenea fructul copt poate acționa ca un exfoliant ușor, dar și ca un agent depilator (ajută la îndepărtarea părului nedorit). Masca făcută din papaya este eficientă pentru iluminarea pielii prin reducerea petelor pigmentare. Prepararea măștii este destul de simplă. Aveți nevoie de 1/2 cană cu papaya coaptă, 2 lingurițe cu lapte integral și 1 lingură cu miere. Tăiați papaya în bucăți mici și zdrobiți-le. Adăugați lapte și miere în piureul astfel obținut. Se amestecă bine pentru a obține o pastă fină care se aplică pe toată fața și pe gât. După 20-25 de minute, masca se îndepărtează cu apă călduță.