de Roxana Istudor şi Daniel Şuta
Încărunțirea prematură, în anii tinereții, este un fenomen care afectează foarte multe persoane, iar cauzele sunt multiple. Dacă pe de o parte albirea firelor de păr care are la bază, de exemplu, moștenirea genetică, nu poate fi inversată, pe de altă parte, dacă la mijloc este o carență de vitamine din organism sau greșeli în stilul de viață, procesul poate fi oprit cu succes.
Deficiențele nutriționale generează subnutriția foliculilor
Încărunțirea prematură poate fi inversată prin suplimentarea cu vitamina B12 numai dacă deficiența de vitamina B12 este cauza. Acest tip de carență este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care firele podoabei capilare încep să albească. Vitamina B12 este un nutrient important pentru sănătatea generală și esențial pentru ADN, materialul genetic care se găsește în toate celulele corpului, inclusiv în sânge, nervi și foliculii de păr. Deoarece deficiența de vitamina B12 împiedică creșterea celulelor sangvine sănătoase, poate duce la subnutriția foliculilor de păr. Albirea prematură și căderea părului sunt, prin urmare, frecvent observate la persoanele cu deficiență de vitamina B12. Aceasta este prezentă în mod natural în alimentele de origine animală, cum ar fi carnea, ouăle și lactatele, ceea ce face ca vegetarienii și veganii să fie expuși unui risc mai mare de deficit de vitamina B12 și implicit încărunțirii. În același timp, pot exista deficiențe nutriționale suplimentare (de fier sau de acid pantotenic), astfel încât un diagnostic corect este esențial pentru tratarea încărunțirii premature cu ajutorul vitaminelor.
Stresul, bolile, restricțiile calorice severe albesc părul
Cum încărunțirea poate fi „dictată” și de genele fiecărei persoane, este de așteptat ca procesul să înceapă la aproximativ aceeași vârstă cu a părinților. În același timp, există și o serie de afecțiuni de sănătate și de factori de stil de viață care au impact asupra albirii părului. În timp ce pentru majoritatea oamenilor fenomenul este normal și nu este cauzat de o boală, un set de teste medicale poate pune în evidență existența unor deficiențe nutriționale care pot fi ușor corectate și astfel poate fi oprită albirea prematură a părului. Alături de lipsa vitaminei B12 poate interveni carența de cupru sau de proteine, precum și stresul emoțional sau mental, bolile tiroidiene, afecțiunile genetice cum ar fi neurofibromatoza și scleroza tuberoasă, expunerea la radiații, bolile cronice sau restricțiile calorice excesive.
„Dacă decideți să păstrați părul care albește așa cum este, modificați rutina de îngrijire utilizând șampon și balsam în tonuri argintii“ (Rebekah Nash, Cutler Salon, New York)
Stilul de viaţă poate face procesul reversibil
Încărunțirea prematură poate fi stopată și prin măsuri care țin de stilul de viață, cum ar fi renunțarea la fumat. De asemenea, se poate adopta o dietă echilibrată, bogată în alimente integrale, cu cereale, fructe și legume, se poate menține o greutate sănătoasă, gestiona optim stresul și atenția acordată mișcării fizice. În același timp, pe lângă aportul de nutrienți din carne slabă, fructe de mare, soia sau ouă, pot fi abordate direct deficiențele nutriționale subiacente și se poate evita utilizarea substanțelor chimice dure, de tipul decolorantului agresiv pentru păr.