de Cristina Tache
Jessica Simpson, Halle Berry sau Alicia Keys sunt doar câteva dintre vedetele care au slăbit prin dieta celor cinci factori. Este adevărat că ele au beneficiat de sfaturile directe ale doctorului Harley Pasternak, cel care a conceput dieta, însă regulile ei sunt atât de simple, încât oricine poate urma acest regim. La baza dietei stă cifra cinci: cinci mese pe zi, cinci alimente la fiecare masă, cinci reguli de bază. Avantajul acestei cure de slăbire este acela că nu exclude nicio grupă de substanţe nutritive, astfel încât nu există riscul carenţelor nutritive. Mesele dese elimină senzaţia de foame, iar o zi pe săptămână vi se permite şi un mic răsfăţ.
Secrete ale slăbitului
- Cu cât metabolismul este mai rapid, cu atât slăbiţi mai mult.
- Sportul ajută la arderea rapidă a caloriilor şi la creşterea musculară.
- Caloriile potrivite sunt importante. Se consumă numai alimente cu o cantitate potrivită de calorii şi bogate în nutrienţi. Fară calorii „goale”!
- Alimentele cu indice glicemic scăzut menţin glicemia în limite normale.
- Refacerea şi odihna reduc nivelul de cortizol (hormonul stresului) şi ajută muşchii să-şi revină după efortul fizic.
Ingrediente ale meselor
- Se consumă numai proteine de calitate, fără grăsimi.
- Se aleg doar alimente cu carbohidraţi cu indice glicemic scăzut.
- Nu se renunţă la alimentele bogate în fibre.
- Sunt indicate grăsimile sănătoase.
- Se pot consuma băuturi răcoritoare, însă doar cele fără zahăr.
Principii
- Se iau cinci mese pe zi, trei principale şi două gustări.
- Se folosesc cele cinci ingrediente la fiecare masă.
- Fiecare masă include cinci componente şi se prepară în cinci minute.
- Se face mişcare câte 25 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, timp de cinci săptămâni.
- În fiecare săptămână se rezervă o zi pentru un mic răsfăţ. În această zi se pot consuma alimentele preferate, chiar dacă sunt interzise într-o cură de slăbire. Dar se păstrează cele cinci mese zilnice.
Lista alimentelor permise
Surse de proteine: carne de pui slabă, carne de peşte (conţine şi grăsimi bune), carne de curcan, ouă (dar nu mai mult de un gălbenuş la o masă), leguminoase (fasole, mazăre).
Carnea se prepară fără grăsimi, deci nu prăjită. Se poate pregăti la cuptor, fiartă, înăbuşită cu foarte puţin ulei, la aburi sau la grătar.
Peştele poate fi şi la conservă.
Surse de carbohidraţi: cereale integrale, pâine integrală, leguminoase, orez brun, legume, fructe, cartofi, spaghete sau paste integrale.
Cartofii se mănâncă fierţi sau copţi, dar nu prăjiţi.
Surse de fibre: cereale integrale, fructe şi legume.
Surse de grăsimi: peşte gătit în casă sau la conservă, ulei de măsline, oleaginoase (seminţe de floarea-soarelui, seminţe de in, alune, nuci, migdale).
Uleiul se foloseşte doar la salate, nu şi la prăjit.
Oleaginoasele se aleg fără sare.
Băuturile trebuie să fie fără zahăr. Se recomandă limonada cu îndulcitori artificiali, ceaiurile, sucurile naturale de fructe.
Programul zilnic
Mic dejun
Varianta 1: cereale, lapte (nu mai mult de 1,5% grăsime), un ceai.
Varianta 2: o omletă preparată numai din albuşuri de ou, două felii de pâine integrală, o cafea fără zahăr.
Varianta 3: brânză de casă, două felii de pâine integrală, un suc de portocale.
Prânz
Varianta 1: salată de pui (cu roşii, castraveţi, salată verde, piept de pui, crutoane, 10 ml de ulei de măsline), suc de portocale.
Varianta 2: o conservă cu ton, o felie de pâine integrală, două roşii, ceai.
Varianta 3: risotto cu piept de pui, o băutură răcoritoare fără zahăr.
Cină
Varianta 1: somon la cuptor cu suc de lămâie, o salată de roşii, un suc de fructe.
Varianta 2: pui la grătar, orez fiert cu legume, zece măsline, o limonadă.
Varianta 3: ficăţei de pui, ciuperci la cuptor, un ceai.
Gustări
Varianta 1: brânză de casă săracă în grăsimi, un măr.
Varianta 2: o plăcintă cu mere, fără zahăr, cu aluat din făină integrală.
Varianta 3: un iaurt mic, fără grăsimi, o piersică sau un alt fruct.
Pont! Cantitatea de mâncare consumată rămâne la alegerea fiecăruia. Nu se fac excese, dar nici înfometarea nu este indicată.