de Elena Şerban
Priviţi cu invidie afişele în care zâmbesc actriţele şi fotomodelele de pe vremuri, pe care nu le putem acuza că şi-au aranjat faţa prin procedee chirurgicale. Cum reuşeau totuşi să aibă un ten atât de proaspăt, fără riduri, coşuri sau puncte negre? Răspunsul vine, surprinzător, din reţetele bunicilor sau străbunicilor noastre. Acestea nu sunt doar mai ieftine, dar şi mult mai sănătoase. Fructele şi legumele, baza acestor tratamente, nu conţin chimicale. O revistă franceză de renume a căutat printre reţetele bunicilor şi a descoperit următoarele:
Pliculeţele de ceai calmează cearcănele
Cearcănele apar în general din cauza oboselii, stresului, insomniei şi a slabei circulaţii sangvine. De aceea, pentru a scăpa de aceste semne total inestetice, faceţi un ceai! Acesta e bun din două motive: şi pentru că face bine consumarea lui, şi pentru că pliculeţele calmează cearcănele. Aşezaţi-le pe ochii închişi şi păstraţi-le măcar 15 minute. E obligatoriu să staţi orizontal în această perioadă! Efectul este aproape instantaneu.
Urzici şi migdale contra porilor închişi
- Indiferent cât este de fin şi de delicat nasul, el îşi pierde total farmecul dacă are porii dilataţi. Dacă aceştia sunt şi plini şi s-au format comedoame… situaţia e mai gravă. Înlăturaţi această problemă cu urzici! Reţeta este valabilă la începutul primăverii, când apar aceste plante. Opăriţi câteva frunze de urzici tinere, peste care adăugaţi esenţă de trandafir (o puteţi cumpăra de la farmacie). După ce se răceşte, aplicaţi pasta astfel formată direct pe faţă, ocolind zona ochilor şi a buzelor. După zece minute, îndepărtaţi cu apă călduţă! Tratamentul trebuie efectuat cel puţin o săptămână;
- Amestecaţi 50 g de pulbere de migdale cu 250 ml de apă şi o jumătate de cutie de iaurt simplu (circa 100 ml). Preparaţi o infuzie din 100 g de salvie în 500 ml de apă. Strecuraţi după ce se răceşte şi adăugaţi peste amestecul iniţial. Masca astfel preparată se aplică pe faţă de două ori pe săptămână. Aveţi grijă să curăţaţi faţa în prealabil;
- Amestecaţi o roşie, un castravete şi o lămâie, mărunţite bine. Adăugaţi o mână de flori de soc opărite timp de cinci minute. Acest amestec trebuie păstrat trei zile într-un vas, la loc răcoros. Se aplică mixtura pe tenul bine curăţat;
- Contra punctelor negre puteţi aplica zilnic pe faţă suc proaspăt de roşii stoarse! Sucul de castravete se aplică pe frunte, în jurul nasului sau pe bărbie. Acesta trebuie lăsat să acţioneze trei-patru minute. Coaja de castravete are acelaşi efect.
Salvia elimină coşurile
Puneţi la macerat 100 g de frunze de salvie în două căni cu apă rece timp de 24 de ore. Apoi fierbeţi un sfert de oră, până când lichidul se înjumătăţeşte. După zece minute strecuraţi şi aplicaţi pe zonele în care au apărut coşurile.
Din când în când, indiferent de cantitatea de fond de ten pe care o aplicaţi pe faţă, roşeaţa iese la suprafaţă. Pentru a scăpa de această neplăcere, preparaţi un decoct din 30 g de flori de violete fierte într-un litru de apă. Lăsaţi apoi un sfert de oră la infuzat! Acesta se aplică timp de două săptămâni, dimineaţa şi seara, pe locurile cu probleme.