de Ana Trifan
Masajul facial este o modalitate excelentă de a relaxa muşchii feţei, de obicei „blocaţi” în expresia obişnuită. „Masajul aduce sângele la suprafaţă, îndepărtează imaginea de faţă umflată şi reduce oboseala vizibilă pe ten”, spune Chris Haas, deţinătorul Ra Organic Spa din California, SUA. Însă nu aveţi timp şi nici nu vă ţine buzunarul să mergeţi la un salon cosmetic? Puteţi la fel de bine să faceţi astfel de tratamente şi acasă. Aveţi nevoie doar de anumite ingrediente pentru a realiza un ser destinat masajului facial.
Porniţi de la bărbie în sus
Barbara Close, fondatoarea Naturopathica, recomandă ca ingredientele de bază ale acestui ser să fie uleiurile de avocado şi de primulă ori de muşeţel - pentru tenurile uscate şi uleiuri de lămâie, de ienupăr sau de trandafir - pentru tenurile grase. Cum să faceţi masajul? Pornind de la bărbie, mişcaţi-vă mâinile descriind cercuri mici şi continuaţi către obraji, în jurul ochilor şi pe frunte. Făcând acest lucru stimulaţi circulaţia sângelui în zonă şi faceţi ca mai mulţi nutrienţi să fie aduşi în piele. După masaj aplicaţi o compresă călduţă, pentru ca serul să fie mai repede şi mai bine absorbit. Iată câteva reţete de ser pentru masaj facial, fiecare în funcţie de tipul de ten:
Ten normal
Aveţi nevoie de o sticluţă de 50-100 ml, cu dop, în care veţi pune următoarele ingrediente: 15 ml ulei de jojoba, şase picături de ulei esenţial de morcov, şase picături de ulei de lavandă şi două picături de ulei esenţial de lămâie. Se pune mai întâi uleiul de jojoba, apoi cel de morcov, după care cel de lavandă şi se agită bine sticluţa. Turnaţi la urmă picăturile de lămâie şi amestecaţi din nou.
Ten uscat
Aveţi nevoie de o sticluţă de 50-100 ml şi de următoarele ingrediente: 15 ml ulei de avocado, 15 ml ulei de primulă, 6 picături de ulei esenţial de geranium, 3 picături de ulei esenţial de levănţică, 2 picături de ulei esenţial de muşeţel. Puneţi în sticluţă uleiul de avocado şi celelalte uleiuri esenţiale, mai puţin cel de primulă. Închideţi sticla şi agitaţi bine. Adăugaţi la final uleiul de primulă, acoperiţi sticla şi scuturaţi din nou.
Ten gras
Aveţi nevoie de o sticluţă de 50-100 ml şi de următoarele ingrediente: 15 ml ulei de lămâie, 15 ml ulei de alune sau de jojoba, 6 picături de ulei esenţial de primulă, 3 picături de ulei esenţial de ienupăr, 4 picături de ulei esenţial de neroli. Puneţi în sticluţă uleiul de lămâie. Adăugaţi celelalte uleiuri esenţiale, cu excepţia celui de alune ori jojoba, puneţi dopul şi agitaţi bine. Adăugaţi la final uleiul de alune sau jojoba şi agitaţi încă o dată sticla.
Ten sensibil
Aveţi nevoie de o sticluţă de 50-100 ml şi de următoarele ingrediente: 15 ml ulei de jojoba, 15 ml ulei de seminţe de măceşe, 2 picături de ulei de muşeţel, 6 picături de ulei esenţial de geranium. Puneţi mai întâi uleiul de jojoba şi adăugaţi celelalte ingrediente, cu excepţia uleiului de măceşe. După ce aţi acoperit sticla şi aţi agitat bine, picuraţi şi uleiul de măceşe, amestecând din nou.
Toate uleiurile din aceste reţete pot fi găsite cu uşurinţă la magazinele de produse naturiste.