de Ana Trifan
O baie cu plante îmbunătăţeşte funcţionarea tuturor sistemelor din corp, relaxează, reduce iritaţiile şi problemele pielii, calmează durerile şi aduce somnul. Aşa că data viitoare când staţi în cadă nu vă feriţi să apelaţi la următoarele reţete.
Coniferele vă destind
După o zi agitată, relaxaţi-vă într-o baie de conifere. Puneţi peste un kilogram de ace, muguri şi scoarţă de pin trei-patru litri de apă şi fierbeţi la foc mic timp de zece minute. Lăsaţi amestecul să se răcească patru ore, apoi daţi-l prin strecurătoare şi adăugaţi-l în apa de baie. Timpul recomandat de stat în cadă este de cel puţin un sfert de oră.
Iată o altă combinaţie care reduce stresul şi vă calmează: daţi pe răzătoare coaja de la două-trei lămâi, acoperiţi cu apă fierbinte şi lăsaţi pentru două-trei ore, după care adăugaţi în apa de baie. Acelaşi efect îl obţineţi turnând în apă un amestec din coaja rasă de la două portocale şi două linguri de ulei de măsline.
Pentru relaxare mai puteţi încerca şi următoarea reţetă: 500 de grame de rădăcină de valeriană se fierb în doi litri de apă, timp de 20 de minute. Lăsaţi amestecul să se limpezească timp de patru-şase ore, apoi adăugaţi-l în cadă seara.
Lânăriţă şi muşeţel, împotriva uscăciunii dermei
Fierbeţi 100 de grame de muşeţel cu 100 de grame de flori de lânăriţă în doi litri de apă, timp de zece minute. Lăsaţi să se răcească 30-40 de minute, apoi turnaţi în apă. Pielea vă va fi mult mai catifelată şi nu va mai fi uscată.
Pentru aspectul exterior e bună reţeta: amestecaţi o cană cu miere cu două căni cu lapte, o ceaşcă de sare de mare, un sfert de ceaşcă în care aţi pus bicarbonat şi turnaţi în apa de baie, împreună cu ulei pentru bebeluşi. Pielea va arăta proaspătă şi strălucitoare.
Mai puteţi încerca şi o combinaţie hrănitoare obţinută din frunze uscate de mesteacăn, frasin, păducel şi cozi de cireşe (câte o lingură din fiecare). Adăugaţi peste ele doi litri de apă şi fierbeţi la foc mic timp de 10-15 minute. Lăsaţi două-trei ore să se răcească şi să se limpezească, apoi turnaţi lichidul în apa de baie.
Ca să scăpaţi de coşuri combinaţi 50 de grame de flori de tei cu 25 de grame de gălbenele, 25 de grame de muşeţel şi 25 de grame de ace de ienupăr. Fierbeţi în doi litri de apă timp de 10-15 minute. Lăsaţi amestecul să se limpezească 40 de minute, apoi strecuraţi-l şi adăugaţi-l în cadă.
Sarea de mare şi bicarbonatul vitalizează corpul
Fierbeţi 250 de grame de siminoc în doi litri de apă, timp de un sfert de oră. Lăsaţi să se răcească 45 de minute, strecuraţi şi adăugaţi în apa de baie în cazul în care aveţi probleme cu circulaţia sângelui.
Pentru a revitaliza muşchii abosiţi adăugaţi în apa de baie o cană cu sare de mare, una cu bicarbonat şi o jumătate de pahar cu şampon ieftin sau gel de duş.
În cazul în care vă simţiţi lipsiţi de energie combinaţi, în părţi egale, muguri şi frunze de mesteacăn, urzici, frunze şi rădăcini de brusture, păpădie şi gălbenele. Fierbeţi amestecul de 250-300 de grame în doi litri de apă. Lăsaţi la răcit trei sferturi de oră, apoi strecuraţi şi turnaţi în apa de baie.