de Elena Nedelcu
Pe perioada verii, pielea necesită o îngrijire specială şi meticuloasă, deoarece căldura şi acţiunea dăunătoare a razelor solare accelerează degradarea acesteia. Pentru a vă feri de arsurile solare, care sunt pe cât de inestetice, pe atât de nocive, pielea trebuie protejată corespunzător la exterior, dar şi în interior. Pe lângă soare, există şi alţi factori care pot determina deteriorarea pielii, precum apa sărată, clorul (aflat în apa din piscine) sau muşcăturile de insecte. Contrar zicalei „Obrazul subţire cu cheltuială se ţine”, vă oferim câteva sugestii simple şi ieftine pentru ca pielea dumneavoastră să fie frumoasă şi strălucitoare pe parcursul anotimpului cald.
Beţi lapte, pentru catifelare
Consumaţi o cantitate egală de fructe şi legume zilnic, deoarece acestea hrănesc pielea cu nutrienţi esenţiali şi aduc un aport important de vitamine şi minerale cu proprietăţi antioxidante, care ajută derma să fie cât mai sănătoasă. Nu uitaţi să vă înfruptaţi cu morcovi, salată verde, dovlecei, ţelină sau verdeţuri. Sucurile din fructe dulci cum ar fi cele de pere, struguri sau de pepene verde hrănesc şi curăţă pielea. O altă băutură indicată pentru tonifiere şi hidratare este laptele - consumaţi câte o cană în fiecare zi şi veţi observa cum derma devine mai strălucitoare şi mai catifelată. Puteţi chiar să vă curăţaţi tenul folosind lapte în care aţi adăugat apă de trandafiri.
Feriţi-vă de sare şi de piper!
Hidratarea este cheia unui ten fără riduri. Aşa că beţi cât mai multă apă pe parcursul întregii zile, nu numai pentru a compensa umiditatea pierdută prin transpiraţie, dar şi pentru a ajuta la eliminarea toxinelor acumulate în organism şi pentru a menţine derma curată şi strălucitoare. Pe cât de recomandat este consumul de fructe şi legume, pe atât de nerecomandat este cel de condimente. Aşadar, este indicat să folosiţi cât mai puţin piper, sare, ardei iute şi să evitaţi mâncărurile acre. Alegeţi-le pe cele cu gust dulce, amar şi astringent.
Faceţi gomaj cu migdale măcinate
Fiţi extrem de riguroşi în ceea ce priveşte igiena personală. Soarele favorizează producerea de sebum, cauzând dermei un aspect onctuos. Când acesta se combină cu murdăria şi transpiraţia, porii se încarcă şi apar punctele negre şi acneea. Pentru a evita acest lucru trebuie să vă curăţaţi pielea zilnic, dimineaţa şi seara, cu un săpun neutru, care să nu conţină materii colorante şi parfum. Cele mai bune sunt cele care au în lista de ingrediente uleiuri vegetale, miere şi glicerină. Puteţi să vă preparaţi uşor şi un gomaj natural care vă va ajuta să îndepărtaţi elementele străine din pori. Pentru curăţarea pielii uscate şi a celei normale amestecaţi migdale măcinate fin, făină de ovăz şi apă de trandafir, iar pentru pielea grasă, făină de ovăz cu iaurt, puţină lămâie şi pudră de neem. Frecaţi-vă pe faţă şi apoi clătiţi. Veţi vedea că aceste combinaţii fac minuni.
Esenţa de santal şi apa de trandafiri tonifică
Folosiţi săptămânal o mască din fructe (avocado, caise, piersică şi papaya) sau legume (castravete şi morcovi), adecvată tipului de piele. Aceasta vă va energiza tenul, îl va hidrata şi va conferi o culoare naturală pielii. Pentru a fi sigure că efectul este cel scontat pasaţi fructele sau legumele şi amestecaţi-le cu puţin iaurt, miere, făină de ovăz şi suc de lămâie (pentru pielea grasă) sau apă de trandafir (pentru pielea uscată) şi aplicaţi-le pe faţă. Lăsaţi să acţioneze circa 15-20 de minute, după care clătiţi. Şi restul dermei are nevoie de îngrijire specială. Un amestec de ulei de santal cu apă de trandafiri, aplicat pe ten de două-trei ori pe săptămână, vă ajută pielea să devină mai elastică şi totodată mai fermă.