de Elena Nedelcu
Spălatul părului nu este aşa de uşor precum credeaţi, ci poate fi considerat o adevărată artă. Şamponul folosit, ingredientele pe care le conţine, cantitatea necesară, toate aceste lucruri transformă o activitate obişnuită într-una „profesionistă”. Pentru a avea un scalp sănătos, fără mătreaţă şi o podoabă capilară lucioasă trebuie să urmaţi câţiva paşi extrem de folositori.
Masaţi-vă scalpul cu vârful degetelor
Puteţi să cumpăraţi cel mai scump şampon de pe piaţă şi să aşteptaţi să-şi facă efectul, dar trebuie să ştiţi că, dacă nu-l folosiţi corect, nu veţi avea părul strălucitor şi nici pielea capului sănătoasă. Masajul scalpului şi clătirea sunt cei mai importanţi paşi. Folosiţi vârful degetelor pentru acest lucru în timp ce vă şamponaţi, pentru a elimina excesul de sebum şi pentru a ajuta la regenerarea părului. Clătiţi-vă foarte bine, până când simţiţi că firele scârţâie între degete.
Folosiţi mai puţin produs de curăţare
Dacă utilizaţi o cantitate mare de şampon pentru a crea cât mai multă spumă, crezând că în felul acesta vă spălaţi mai bine părul, vă înşelaţi. Spuma vă poate ajuta să vă curăţaţi, dar dacă e prea multă vă împiedică să vă masaţi în mod corespunzător scalpul şi năclăieşte firele. În cazul în care vă spălaţi pe cap de trei-patru ori pe săptămână, utilizaţi şampoane uşoare, fabricate pentru curăţarea cotidiană.
Atenţie la ingredientele-minune!
Chiar dacă şamponul conţine un ingredient-minune, acest lucru nu-l face să acţioneze ca atare. Există unele produse care conţin caviar, dar, dacă depăşesc procentul de 5%, acestea devin dăunătoare şi pot determina apariţia mătreţii. Doar pentru că un şampon are un ingredient natural nu înseamnă că este automat mai bun. Lămâia, de exemplu, poate irita scalpul şi poate cauza căderea părului, iar menta şi mentolul pot duce la iritaţii.
Multe produse de curăţare conţin ingrediente care formează spumă la şamponare, precum sulfat lauril de amoniu, sulfat lauret de amoniu sau sulfat lauril de sodiu. Toate acestea nu sunt benefice pentru scalp, deoarece îl usucă şi îl irită. În schimb, sulfatul lauret de sodiu acţionează gentil la nivelul pielii capului şi este un ingredient indicat.
Firele îşi schimbă textura
Textura firului de păr se schimbă frecvent, în funcţie de anotimp, de ceea ce mâncaţi sau chiar de starea psihică pe care o aveţi. Deci, dacă observaţi că şamponul pe care îl folosiţi de mult timp şi cu care v-aţi obişnuit nu mai dă rezultate, nu aruncaţi flaconul.