de Elena Nedelcu
În geanta oricărei femei se găsesc un ruj, un rimel sau o pudră, care pot fi folosite zilnic sau ocazional. Ceea ce nu ştiţi însă este faptul că toate aceste produse cosmetice au un termen de valabilitate care poate fi cuprins între şase luni şi doi ani de la desigilare, după caz. Chiar dacă aveţi un fard sau un luciu de buze pe care nu vă înduraţi să le aruncaţi, deoarece ori nu se mai fabrică nuanţa respectivă, ori are valoare sentimentală, sfatul medicilor este să renunţaţi la aceste produse expirate.
Bacteriile ajung pe faţă
Machiajul este prietenul femeilor, dar, câteodată, se poate transforma şi într-un mare duşman. Produsele cosmetice, la fel ca şi mâncarea, nu rezistă o eternitate. Folosite zilnic, pe o perioadă mai mare decât este recomandat, acestea se pot umple cu bacterii care ulterior ajung pe faţă şi pot provoca infecţii şi iritaţii destul de grave şi supărătoare. Tocmai de aceea medicii dermatologi şi oftalmologi vă recomandă, pentru evitarea acestor neplăceri, să nu utilizaţi cosmetice expirate, mai ales dacă au depăşit termenul de multe luni.
Rimelul se foloseşte maximum şase luni
Rimelul pe care îl folosiţi de ani buni şi pe care nu vă înduraţi să-l aruncaţi poate deveni un pericol pentru ochii dvs. În el se adună tot felul de bacterii care vă pot provoca conjunctivită sau dermatită de contact, ce cauzează inflamarea pleoapelor şi mâncărimi. Acest produs folosit pentru a vă mări sau îndesi genele are un termen relativ mic de întrebuinţare, de aproximativ şase luni de la desigilare. În concluzie, ar trebui să vă cumpăraţi un rimel mai mic de două ori pe an, pentru a nu avea probleme. Acelaşi sfat ar trebui să-l urmaţi şi pentru fardurile de ochi şi de obraz. Nu este recomandat să le ţineţi mai mult de doi ani de la prima utilizare.
Ţineţi rujul în frigider, ca să dureze mai mult
O altă problemă pe care ar trebui să o cunoaşteţi este cauzată de rujul expirat. La fel ca şi rimelul, nici acesta nu rezistă o viaţă. Cu cât este mai vechi, cu atât este mai periculos, ca să nu mai vorbim despre faptul că poate căpăta un miros de rânced. Dacă aveţi un astfel de produs sau un luciu pe care le folosiţi de mai bine de trei ani, aruncaţi-le. Acestea vă pot usca şi irita buzele. Pentru a scăpa de astfel de probleme, utilizaţi rujul maximum doi ani de la deschidere sau ţineţi-l în frigider pentru a rezista mai mult.
Curăţaţi pensulele murdare!
De acţiunea nocivă a bacteriilor nu scapă nici pensulele folosite la întinderea machiajului. Dacă le utilizaţi destul de des, trebuie să le şi curăţaţi, pentru a elimina microorganismele dăunătoare. Operaţiunea se realizează cu apă călduţă în care aţi turnat săpun lichid. Astfel evitaţi să căpătaţi herpes, eczeme şi alte boli infecţioase.
Căutaţi termenul de valabilitate!
Chiar dacă Uniunea Europeană a obligat, încă de acum cinci ani, marile firme ce produc cosmetice să treacă pe etichetă data expirării, multe femei nu cunosc acest lucru sau nu le interesează. Dar, dacă vreţi să aveţi ochii, buzele şi tenul sănătoase, lipsite de roşeaţă şi mâncărimi, ar trebui să ştiţi mai exact termenul de valabilitate al produselor cosmetice. Acesta se calculează de la prima deschidere şi utilizare a produsului.
Pudra, fardurile de ochi şi de obraz ţin aproximativ doi ani, creionul pentru ochi şi buze - un an şi jumătate, fondul de ten - maximum un an, rimelul - şase luni, iar rujul, luciul de buze şi parfumul - trei ani
Pont! În cazul cosmeticelor nedesigilate, valabilitatea acestora poate fi prelungită cu trei ani