de Ana Trifan
Dacă vreţi să vă schimbaţi culoarea părului sau să-i accentuaţi nuanţa, nu vă repeziţi la cutiile cu vopsea din magazine sau la coafor, ci încercaţi să îl coloraţi cu ajutorul plantelor. Va fi mult mai sănătos pentru podoaba dumneavoastră capilară şi, cu siguranţă, mult mai ieftin.
Muşeţel pentru blonde
În cazul blondelor, cuvântul-cheie este muşeţel. Ceaiul preparat din această plantă va deschide şi va accentua nuanţa părului, pe care-l va face să strălucească. Puneţi o jumătate de cană cu flori în 500 ml de apă şi fierbeţi timp de 30 de minute. Strecuraţi şi lăsaţi să se răcească. Spălaţi-vă ca de obicei, uscaţi-vă uşor cu un prosop şi apoi turnaţi-vă ceaiul concentrat pe păr şi masaţi. Înfăşuraţi-vă un prosop şi lăsaţi planta să acţioneze o jumătate de oră. Clătiţi cu apă călduţă spre rece. Repetaţi acest procedeu de fiecare dată când vă spălaţi pe cap. Acelaşi efect îl puteţi obţine folosind şofran sau gălbenele. Dacă aveţi părul lung puneţi o cană cu plante la 500 ml de apă.
Salvie pentru şatene
Salvia, cojile de nucă şi ceaiul negru sunt ingredientele naturale care le vor ajuta pe cele care vor ca părul lor să fie şaten strălucitor. Puneţi o cană cu salvie uscată în 500 ml de apă şi fierbeţi timp de 30 de minute. Aplicaţi pe părul puţin uscat după fiecare spălare. Efectele nu se vor vedea de la prima utilizare, aşa că trebuie să repetaţi procedeul cel puţin o lună. Dacă vă deranjează mirosul de salvie, adăugaţi câteva picături de uleiuri esenţiale parfumate în preparatul pentru vopsit.
Coji de nucă pentru brunete
Pentru a vă înnegri părul sau pentru ca brunetele să aibă o podoabă capilară cu un luciu sănătos, cojile verzi de nucă reprezintă o modalitate foarte eficientă. Striviţi-le, puneţi peste ele o jumătate de litru de apă clocotită, acoperiţi şi lăsaţi-le să se „odihnească” timp de trei-patru zile. Adăugaţi din când în când apă fierbinte, deoarece cojile vor absorbi apa turnată iniţial. Strecuraţi şi adăugaţi scorţişoară şi cuişoare (o linguriţă din fiecare). Amestecaţi bine şi puneţi la frigider pentru o săptămână. Cu cât va sta mai mult, cu atât se va înnegri mai tare. Puneţi-vă mănuşi, pentru a evita colorarea mâinilor şi folosiţi această vopsea naturală după fiecare spălat. Se clăteşte după ce aţi lăsat-o să acţioneze cel puţin o jumătate de oră. O altă variantă ar fi să folosiţi ceai negru vrac, nu la pliculeţe. Fierbeţi patru-cinci linguri în 500 ml apă, răciţi şi clătiţi părul după fiecare spălare. Efectele se vor vedea după trei-patru săptămâni.
Henna pentru roşcate
Pudra roşie obţinută din măcinarea frunzelor de henna poate fi folosită pe părul nevopsit, pentru a da nuanţe de roşcat închis până la blond roşcat (blond-cupru, blond-coniac sau blond-miere). Dacă doriţi să aveţi culoarea arămie cu reflexe blonde, amestecaţi două părţi de pudră de henna normală cu o parte de pudră de henna cu muşeţel. Adăugaţi apoi apă fierbinte cât să rezulte o pastă groasă, o lingură cu ulei de măsline şi una cu oţet, puneţi-vă mănuşi şi aplicaţi pe păr. Lăsaţi să acţioneze maximum două ore, apoi clătiţi cu apă călduţă. Va trebui să experimentaţi de câteva ori, pentru a afla exact timpul necesar părului dumneavoastră să ajungă la nuanţa dorită.
Avantaje:
Folosind vopsele naturale 100% aveţi următoarele avantaje:
- părul nu va fi afectat de chimicalele puternice conţinute de vopselele din comerţ;
- vă puteţi „juca” folosind culorile obţinute din plante oricât de des vreţi, fără să vă temeţi că părul va fi afectat;
- vopseaua preparată din plante va mirosi, cu siguranţă, mult mai frumos decât cea din comerţ;
- puteţi adăuga uleiuri esenţiale sau alte ingrediente naturale, pentru ca vopseaua naturală să se potrivească şi cu tipul de păr (uscat, gras, ondulat);
- costurile sunt mici, pentru că „ingredientele” se pot lua direct din grădină sau de la magazinele de produse naturiste la preţuri mici.
Dezavantaje:
Deşi nu sunt multe, există şi unele dezavantaje, cum ar fi:
- prepararea poate lua destul de mult timp, iar aplicarea trebuie să se facă de mai multe ori şi constant, pentru ca efectele să se vadă;
- culorile obţinute sunt frumoase, dar de cele mai multe ori acestea sunt nuanţe naturale. Dacă doriţi să treceţi de la brunet la blond platinat ori să daţi părului nuanţe fistichii, va trebui să apelaţi la vopseaua clasică, din magazine;
- chiar dacă sunt din plante, nu înseamnă că aceste amestecuri nu pot cauza alergii. Înainte de a le aplica pe păr faceţi un test - înmuiaţi o bucată de vată în vopsea şi daţi pe pielea din spatele urechii. Aşteptaţi timp de o zi. Dacă zona se înroşeşte, nu mai aplicaţi amestecul pe păr.