de Narcisa Andrei
Când vine vorba despre eliminarea celulelor moarte ale pielii şi a impurităţilor de pe faţă, nimic altceva nu „bate” măştile de casă. În plus, puteţi folosi ingrediente naturale pe care le găsiţi, în mare parte, în bucătăriile dumneavoastră, făcând economie la bugetul familiei. Spre deosebire de produsele cosmetice chimice care, uneori, fac mai mult rău decât bine, măştile din ingrediente naturale sunt inofensive şi pot fi utilizate în mod regulat. Vă prezentăm câteva dintre reţetele cu eficienţă dovedită, ce merită încercate.
Uleiul de muşcate conferă luminozitate
Dacă aveţi tenul normal, aveţi nevoie de o mască realizată din: lut sau pulbere albă de caolin, albăstrele, ovăz şi albuş bătut. Adăugaţi o picătură de ulei de muşcate şi amestecaţi bine pentru a forma o pastă, după care aplicaţi masca pentru câteva minute. La sfârşit clătiţi faţa cu apă călduţă. Utilizarea regulată a acestei măşti vă asigură un ten luminos.
În cazul în care pielea este uscată, ea poate fi revigorată cu fructe bogate în apă şi în vitamine. Pregătiţi o pastă din papaya şi avocado sau un piure de banane, pe care le lăsaţi aproximativ 20 de minute pe faţă şi pe decolteu, după care vă clătiţi. Rezultatul? Derma va fi revigorată şi va avea un aer proaspăt şi tineresc.
Pentru aceia dintre dumneavoastră care au tenul gras, se poate opta pentru o mască facială cu mere şi cu miere, obţinând un aspect strălucitor în câteva minute. La o lingură cu produs apicol adăugaţi două linguri cu mere rase, curăţate de coajă. Această pastă trebuie ţinută pe faţă circa 20 de minute. La fel de eficientă este şi pasta obţinută din roşii coapte, descojite.
Praful din lemn de santal înlătură semnele oboselii
O piele strălucitoare, fără semne vizibile de oboseală, o puteţi obţine cu ajutorul măştilor din miere, praf din lemn de santal şi o banană. Se face întâi piureul din acest fruct, se adaugă o lingură cu miere şi alta cu praf de lemn de santal şi se omogenizează, până se obţine o pastă groasă. Se procedează ca şi la celelalte tratamente prezentate anterior.
În cazul ridurilor fine, migdalele pot ajuta. Ele trebuie înmuiate în lapte peste noapte şi apoi date prin râşniţa de cafea. Se adaugă lapte până se obţine o pastă numai bună de pus pe faţă şi pe decolteu. Este bogată în vitamina A, hidratează şi curăţă tenul în profunzime, estompând totodată ridurile fine. La final, pielea va arăta mai sănătoasă şi mai strălucitoare.
Multe femei se plâng că au pete pigmentare. Şi pentru această problemă există o soluţie mai simplă decât aţi bănui: mierea. Masaţi-vă uşor faţa şi decolteul cu aceasta, iar după zece minute spălaţi-vă cu apă rece.
Cimbrul este antiacneic
Dacă aveţi tenul acneic puteţi folosi următoarea reţetă: 30 g busuioc, 30 g verbină, 30 g cimbru şi 30 g asmăţui se amestecă bine până se obţine o pulbere fină. Se adaugă apă minerală, astfel încât să realizaţi o pastă. Se aplică în strat fin, se lasă să se usuce şi apoi se clăteşte cu apă călduţă.