de Anda Postolache
Fiecare femeie îşi doreşte ca părul ei să aibă strălucire, frumuseţe, volum şi o culoare cât mai plăcută. Însă, atunci când îl vopseşte, această din urmă dorinţă se poate să nu se împlinească mereu. Din fericire, urmând câteva reguli se poate prelungi viaţa nuanţei alese.
Nu vă spălaţi înainte
Culoarea părului trebuie reînnoită de fiecare dată când rădăcinile au crescut suficient de mult încât nu mai arată bine şi dau un aspect de neîngrijire şi trădează delăsarea femeii care îl poartă. Dar sunt şi situaţii în care vopseaua ţine prea puţin, deoarece se duce la fiecare spălare văzând cu ochii. Iată ce este de făcut în astfel de cazuri.
1. Înainte de vopsire, părul nu trebuie spălat, deoarece sebumul de la rădăcini ajută la fixarea culorii.
2. Podoaba capilară nu se spală în primele 48 de ore după vopsire, exceptând, fireşte, îndepărtarea vopselei de pe păr. Astfel, pielea capului are timp să-şi normalizeze cantitatea de sebum. Dacă este agresat cu şamponare şi spălare dese, părul se va îngrăşa foarte repede, iar vopseaua se va duce mai uşor.
Apa fierbinte este interzisă
3. Utilizaţi numai produse de îngrijire pe care se specifică faptul că sunt pentru părul vopsit, cu indicaţia pentru culoarea dumneavoastră. Acestea protejează firul de păr supus vopsirii şi îi menţin strălucirea naturală şi nuanţa.
4. Este foarte important să nu vă spălaţi foarte des pe cap. O dată la două zile este deja prea des. Este de la sine înţeles că şi cea mai puternică vopsea se va decolora dacă va suporta şamponări atât de dese.
5. Încercaţi să folosiţi numai şampoane şi balsamuri naturale, acestea având rolul de a hrăni şi rădăcina, şi firele de păr şi de a le vitaminiza.
6. Nu vă spălaţi cu apă fierbinte, ci cu apă călduţă, iar la sfârşit încheiaţi cu un jet de apă rece. Circulaţia sangvină de la nivelul scalpului va hrăni mai bine rădăcina şi va menţine firele de păr sănătoase. Apa fierbinte atacă vopseaua, decolorând podoaba capilară.
7. Nu folosiţi prea des uscătorul de păr, ci numai în cazuri de urgenţă. Altfel, părul îşi va pierde naturaleţea şi volumul, iar vopseaua se va degrada din cauza căldurii.
8. Evitaţi utilizarea bigudiurilor cu încălzire, iar dacă totuşi le folosiţi, aveţi grijă ca părul să nu fie foarte umed când le puneţi, pentru că vopseaua se va decolora mai uşor într-un astfel de proces.
Feriţi-vă de umezeală şi de soarele puternic!
9. Protejaţi părul proaspăt vopsit de intemperii (ploaie, ninsoare, ceaţă), deoarece umezeala va slăbi puterea culorii.
10. Dacă este vară, aveţi grijă ca măcar în primele zile după vopsire să purtaţi o pălărie pentru a vă apăra podoaba capilară de razele puternice, care decolorează părul. Pentru o mai bună protecţie folosiţi un balsam cu protecţie UV atunci când vă spălaţi pe cap. Acesta are rolul de a hrăni şi de a întări firele de păr, dar le păstrează şi culoarea.
11. Nu intraţi în apa mării şi nici în piscine, unde clorul este în cantitate mare, dacă v-aţi vopsit doar de câteva zile. Altfel, nuanţa nu va ţine prea mult.
12. Dacă aveţi părul foarte fin şi fragil păstraţi mai mult culoarea lui vopsit dacă aplicaţi măşti pe bază de ulei de jojoba sau de ulei de argan.
Pentru părul blond, dar şi pentru întărirea firelor subţiri şi despicate, folosiţi ceaiul de flori de muşeţel. După fiecare spălare limpeziţi părul cu ceai de muşeţel preparat astfel: două linguri cu flori se pun în 600 ml apă clocotită şi se fierb trei minute. Se strecoară după 20 de minute şi se clăteşte podoaba capilară cu el. Blondul se păstrează mai mult timp dacă îl trataţi cu următorul amestec: zeama de la o lămâie, o lingură cu miere şi decoct de muşeţel. Se aplică pe păr şi se ţine cinci minute, apoi se clăteşte cu apă călduţă. În cazul persoanelor cu părul şaten, ceaiul de rubarbă are rolul de a deschide această nuanţă. Dacă aveţi părul vopsit într-o nuanţă închisă, folosiţi o dată pe săptămână, pentru clătire, o infuzie din ceai negru, preparată în mod clasic (o linguriţă cu plantă la 200 ml apă clocotită). Pentru părul închis este indicată şi clătirea după spălat cu infuzie sau decoct de frunze de nuc, dar şi de urzici.
Sfat! Pentru a vă întări firele de păr, a le da strălucire, a le vitaminiza şi a proteja culoarea vopselei masaţi-vă scalpul cu un tampon îmbibat în ulei de măsline şi ungeţi-vă firele. Staţi astfel două ore şi apoi spălaţi-vă. Se repetă o dată pe lună.