de Cristina Tache
Machiajul face parte din viaţa femeilor şi multe dintre reprezentantele sexului frumos nici nu îndrăznesc să iasă din casă fără să îşi aplice măcar ruj şi mascara. În plus, fardurile scot în evidenţă trăsăturile feţei, completează ţinuta şi dau un plus de încredere. De aceea, pentru un efect reuşit, trebuie să se cunoască cel puţin regulile elementare ale artei machiajului.
Baza se alege la lumină naturală
Pentru că de ea depinde reuşita unui machiaj, baza trebuie aleasă în funcţie de tipul de piele. Un ten mixt are nevoie de o bază care să nu conţină ingrediente uleioase, iar pielea normală sau uscată se împacă bine cu produsele cremoase.
Culoarea bazei pentru machiaj este foarte importantă. Alegeţi nuanţe cât mai apropiate de cea a tenului. Încercaţi acest produs la lumina zilei. Aplicaţi câteva puncte pe maxilar şi întindeţi bine. Uitaţi-vă în oglindă cât mai aproape de o sursă de lumină naturală. Culoarea perfectă pentru pielea dumneavoastră este cea care nu se observă pe faţă.
Pudra lichidă şi cea compactă au întrebuinţări diferite
Culoarea pudrei pentru ten trebuie să fie compatibilă cu nuanţa naturală a pielii şi cu cea a bazei pentru machiaj. Tonurile medii se potrivesc oricărui tip de dermă. În timp ce pudra lichidă este utilă pentru machiajul de zi, dar şi de seară, cea compactă este indispensabilă pentru a reduce strălucirea nasului, a bărbiei şi a frunţii în timpul zilei. Acest produs trebuie să existe întotdeauna în geanta unei femei.
Secretele blush-ului
Blush-ul poate avea efecte pozitive asupra aspectului general al feţei, deoarece face pielea să pară mai sănătoasă şi mai luminoasă. Esteticienii folosesc acest produs pentru a „remodela” trăsăturile, cu ajutorul umbrelor. Blush-ul trebuie să se potrivească însă cu tipul de piele. Tenul măsliniu are nevoie de nuanţe de portocaliu sau de auriu, iar pe o piele deschisă la culoare trebuie aplicate nuanţe de maro deschis sau roz. Foarte importantă este şi intensitatea culorii - cu cât tenul este mai deschis, cu atât blush-ul trebuie să fie mai subtil. De asemenea, culoarea sa trebuie să fie în concordanţă cu cea a rujului.
Utilizaţi dermatograful cu moderaţie
Înainte de a aplica creionul pentru ochi, asiguraţi-vă că zona este complet uscată. Trasaţi liniile cât mai aproape de gene, începând din colţul interior către cel exterior al ochilor. Conturaţi şi baza acestora, însă doar de la jumătatea zonei înspre exterior. Pentru a nu avea un aspect artificial, întindeţi linia creionului uşor, cu ajutorul unei pensule.
Aplicarea cosmeticelor pentru pleoape
Pentru aplicarea fardului de pleoape primul pas este folosirea pudrei lichide. Apoi, se creează o umbră deschisă pe trei sferturi din pleoapă, urcând către sprâncene. Următoarea mişcare este aplicarea unei umbre mai închise din centrul pleoapei către colţul extern. Nu insistaţi cu fardul în colţul interior al ochiului! Urmăriţi linia naturală a ochilor, pentru a nu crea un efect artificial. Puteţi să vă jucaţi cu nuanţele şi culorile potrivite şi să experimentaţi noi variante de machiaj, dar nu uitaţi de regulile esenţiale.
Mascara, elementul-cheie
Specialiştii în machiaj recomandă folosirea rimelului, indiferent de forma feţei, de culoarea tenului sau de vârstă. Acest produs lungeşte genele şi pune în evidenţă ochii. Mascara neagră este cea mai comună, însă puteţi alege şi alte nuanţe, atât timp cât vă avantajează trăsăturile. Femeile cu tenul foarte deschis ar trebui să aplice un rimel maro şi nu negru, iar brunetele sau şatenele, cu pielea mai închisă la culoare, pot folosi negrul cu încredere. Secretul constă în potrivirea culorii cu cea a ochilor. În plus, contrastul cu pielea nu trebuie să fie exagerat.
Rujul depinde de culoarea tenului
Se spune că nuanţa rujului trebuie să se asorteze cu cea a părului. Nu trebuie să fie neapărat aşa, ci mai degrabă să fie în concordanţă cu pielea. Tenurile măslinii sau cele bronzate sunt avantajate de un ruj în nuanţe de oranj, coral, piersică sau auriu. Pentru pielea rozalie sau foarte albă sunt recomandate tonurile de roşu pal, violet, rosé ori mov-prună.
Corectorul nu trebuie să lipsească din trusă
Pentru a ascunde micile imperfecţiuni ale pielii a fost creat corectorul. Acesta nu trebuie să aibă o nuanţă nici prea deschisă, nici prea închisă. Culoarea potrivită este cea cu un ton mai închisă decât cea a pielii. Cu ajutorul lui puteţi masca cearcănele, coşurile sau micile cicatrice cauzate de acnee.
Pont! Un ruj de culoare închisă, mată, face ca buzele să pară mai subţiri, iar un astfel de produs deschis la culoare, strălucitor şi cremos dă impresia de buze „pline”.