de Gabriela Niculescu
Dacă atunci când vă gândiţi la fructe o faceţi doar în scop alimentar, iată că a sosit timpul să deveniţi inventive şi să păstraţi câteva fructe şi pentru tenul dumneavoastră. Veţi afla că strugurii, lămâile, merele, portocalele, bananele, dar şi uleiul de măsline nu vă vitaminizează doar dacă le mâncaţi, ci şi dacă le adăugaţi în câteva combinaţii simple pentru măşti hidratante, revigorante, vitaminizante, antirid şi menite să vă aducă luminozitate.
Prospeţime cu lămâie
Lămâia este un fruct pe care-l folosiţi frecvent, nu doar în bucătărie, ci şi în componenţa multor măşti cosmetice. Într-o mască pentru ten mixt amestecaţi un gălbenuş cu două linguriţe cu miere şi o linguriţă cu suc de lămâie. Aplicaţi masca pe faţă şi lăsaţi-o să acţioneze un sfert de oră, după care clătiţi cu apă călduţă.
Strugurii sunt o sursă deosebită de vitamine pentru ten. Folosiţi două linguri cu iaurt pe care le amestecaţi bine cu must sau cu suc de struguri până ce se obţine o pastă moale. Întindeţi-o pe piele şi lăsaţi-o să acţioneze 20 de minute, apoi clătiţi cu apă călduţă.
Merele, recomandate feţei terne
Se ştie că cele mai sănătoase mere sunt cele româneşti, care au cât mai puţine E-uri şi îngrăşăminte chimice. Tocmai de aceea vi le recomandăm pe acestea în următoarea reţetă. Curăţaţi un măr mare sau două mai mici, daţi-le pe răzătoarea măruntă, apoi combinaţi-le cu o lingură cu miere. Puneţi amestecul pe faţă şi lăsaţi-l să acţioneze 20 de minute, după care spălaţi-vă doar cu apă. Această mască de mere cu miere ajută şi pentru înfrumuseţarea unui ten îmbătrânit, tern, datorită complexului de vitamine. Puteţi pune mai multă miere dacă doriţi sau mai puţin măr ras.
Pentru a scăpa de grăsimea nedorită, trebuie să ştiţi că şi sucul de mere timpurii vă poate ajuta. Un masaj uşor înviorează tenul şi înlătură surplusul de grăsimi.
Portocalele curăţă şi vitaminizează
În vederea vitaminizării tenului, portocala este un fruct răcoritor şi la îndemâna oricui. Încercaţi o mască folosind pulpa zdrobită a unui astfel de fruct, amestecată cu pulpă de grepfrut. La acestea adăugaţi 100 g miere şi amestecaţi până la omogenizare. Întindeţi bine pe faţă compoziţia, lăsaţi-o să acţioneze 15 minute, apoi clătiţi cu apă caldă.
Dacă nu aveţi grepfrut la îndemână, puteţi folosi doar portocală.
Şi masca pe bază de miere este recomandată. Se face dintr-o lingură cu miere (de preferat de salcâm, deoarece este mai hrănitoare) şi trei linguriţe cu suc de portocale. Se amestecă bine până se obţine o pastă omogenă şi se aplică pe faţă şi pe gât. Se spală cu apă călduţă după 15-20 de minute.
Bananele previn ridurile
Pentru a vitaminiza şi a hrăni tenul, bananele sunt excelente. Tot ele intră în componenţa unor măşti pentru tenul uscat. Amestecaţi două banane mai verzi cu o lingură cu miere şi o jumătate de pahar cu iaurt. Aplicaţi masca pe faţă pentru 20 de minute, apoi spălaţi-vă cu apă călduţă. Această mască ajută la prevenirea ridurilor.
Banana, ale cărei proprietăţi sunt cunoscute de sute de ani, poate fi considerată hrana ideală, iar beneficiile ei asupra tenului sunt date de conţinutul de potasiu, vitamina B6, acid folic şi vitamina C.
Un „retuş“ valoros
Pentru a îmbunătăţi compoziţia măştilor folosite pentru ten este indicat uleiul de măsline. De altfel, dacă optaţi pentru tratamentele cosmetice din comerţ, veţi observa că pe multe ambalaje apare şi menţiunea „cu ulei de măsline”. Una dintre măştile folosite pentru tenul gras se prepară astfel: amestecaţi bine un gălbenuş, sucul de la o jumătate de lămâie şi o linguriţă cu ulei de măsline. Aplicaţi combinaţia pe faţă şi menţineţi-o 20 de minute. Clătiţi apoi cu apă călduţă.
- Sucul de struguri albi este hidratant şi tonic, deci puteţi să-l folosiţi în comprese pentru tenul uscat şi iritat de soare şi de căldură.