de Elena Şerban
Destul de puţin cunoscut în România, arborele tamanu creşte în zonele tropicale (mai ales în Madagascar şi în Polinezia). Acesta poate ajunge la înălţimi de 20-30 m, are frunze de culoare verde închis şi flori albe. Sâmburii fructului său, mai precis uleiul obţinut din aceştia, al cărui nume ştiinţific este Calophyllum inophyllum, are proprietăţi antiinflamatorii şi stimulează microcirculaţia. De aceea, masajul cu ulei de sâmburi elimină urmele inestetice, vergeturile şi chiar ridurile.
Are efect regenerativ
Uleiul conţine acizi graşi esenţiali: linoleic (Omega 6), acid oleic (Omega 9), acid palmitic, acid stearic, acora, carvacrol, inofilin A, calaustraline şi inofilolide, polifenoli şi vitamina E. Preparatul protejează vasele sangvine, cicatrizează rănile, favorizează regenerarea ţesutului cutanat deteriorat şi conferă supleţe pielii. Mai mult, aplicat pe piele, uleiul protejează contra efectelor nocive cauzate de soare. Datorită acestor proprietăţi, preparatul are şi darul de a trata afecţiuni dermatologice precum: eczemele, psoriazisul şi zona zoster.
De asemenea, preparatele ce conţin acest ulei au efect benefic asupra petelor ce se instalează pe derma persoanelor de vârsta a treia.
Cremă antidermatită
Unul dintre preparatele ce conţin tamanu se realizează după următoarea reţetă: amestecaţi 60 ml ulei de tamanu cu 20 ml ulei de gălbenele, opt picături de ulei esenţial de mir şi patru picături de ulei esenţial de tămâie. Amestecaţi foarte bine toate ingredientele şi folosiţi produsul în cazul în care suferiţi de orice tip de dermatită.
Unguent antimicotic
Având ca ingredient principal tot uleiul de tamanu, puteţi prepara şi un unguent împotriva micozelor. Puneţi într-o sticlă închisă la culoare 20 g unt de mango, 10 ml ulei de tamanu, cinci picături ulei esenţial de dafin şi cinci picături de ulei esenţial de cimbru. Cu această combinaţie puteţi unge zona afectată de micoze. Trebuie doar ca între ziua de preparare şi ziua de utilizare să treacă aproximativ 48 de ore.
Pont! Uleiul de tamanu poate fi folosit şi pe pielea bebeluşilor care suferă de dermatită de scutec, iar în foarte scurt timp roşeaţa şi iritaţia vor dispărea.
Atenţie! Uleiul de tamanu este foarte puternic, motiv pentru care nu se foloseşte aplicat ca atare, ci doar ca ingredient în diverse compoziţii.
Sfat! Fiind un ulei puţin oxidativ, se păstrează până la şase luni de la deschidere într-un loc răcoros, într-un recipient închis la culoare şi la o temperatură mai mică de 35°C. Dacă este ţinut în frigider, perioada se prelungeşte până la un an.