de Adi Văduva
- Christine Valmy: „Primul lifting ar trebui făcut pe la 40-45 de ani“
În numărul trecut, Christine Valmy v-a împărtăşit principalele greşeli pe care le fac oamenii, şi mai ales femeile, cu pielea lor şi cât de important este să avem grijă de propriul corp. Vă prezentăm în continuare câteva trucuri de machiaj oferite de „prima doamnă a cosmeticii”, dar şi sfaturi legate de produsele cosmetice ce se găsesc chiar în bucătărie, şi când ar trebui luate în calcul operaţiile estetice.
„Orice cremă poate fi amestecată cu gălbenuş sau cu albuş”
- Ce produse din bucătărie putem folosi pe post de cosmetice?
- De exemplu, faţa se poate demachia foarte bine cu maioneză. Aceasta are un efect extraordinar. Apoi, toate fructele pot fi întrebuinţate ca măşti. Puteţi pune zeamă de piersică într-o jumătate de linguriţă cu cremă, ţineţi-o deasupra flăcării ca să fie puţin călduţă şi apoi aplicaţi-o pe pielea uscată. Se absoarbe foarte repede. De asemenea, orice cremă poate fi amestecată cu gălbenuş sau cu albuş, pentru toate tipurile de ten. Trebuie însă combinate cu puţină cremă.
- Cu ce putem face gomaj sau peeling acasă?
- Peelingul este foarte bun, pentru că îndepărtează straturile de piele moartă de la nivelul feţei. Acasă îl puteţi face cu pudră de piatră ponce amestecată cu o cremă. Lăsaţi 20 de minute să acţioneze, apoi se îndepărtează prin mişcări circulare. În plus, se mai poate face peeling cu bandă scoci. Dacă o puneţi pe acelaşi loc de şapte-opt ori, dedesubt veţi descoperi o piele roz. Acest tip de tratament poate fi aplicat la nivelul nasului. Se poate face peeling şi cu mălai, iar imediat ce începe să doară trebuie să vă opriţi, pentru că înseamnă că aţi ajuns la un nivel adânc. De asemenea, se mai poate face peeling vegetal cu avocado. Persoanele cu ten gras ar trebui să facă un astfel de gomaj o dată pe săptămână, iar pentru pielea uscată se recomandă unul la trei săptămâni sau o lună.
„Fondul de ten îmbătrâneşte aspectul pielii”
- Ce ne puteţi spune despre fondul de ten? Este recomandat în fiecare zi?
- Fondul de ten se poate folosi zilnic. Este, de fapt, un factor de protecţie a pielii. Numai că trebuie să fie adecvat. Cu cât lichidul este mai clar, fără multă grăsime, cu atât este mai bun.
- Tinerele îşi pot da cu fond de ten?
- Nu chiar, pentru că îmbătrâneşte aspectul pielii. Cât timp îţi permite tenul să arăţi frumos, machiezi numai ochii. În plus, fondul de ten poate fi alergic.
- Multă lume exagerează cu statul la soare în concediu. Ce pericole pândesc pielea în acest caz?
- Cine nu-şi dă cu creme de protecţie, la 40 de ani plăteşte. Când eşti tânăr te gândeşti că n-o să te îmbolnăveşti niciodată, că nu o să ai niciodată probleme. Dar toate greşelile acestea majore se plătesc. Statul la soare dăunează şi nu vreau să vorbesc aici despre cancerul de piele. Însă, epiderma are mult de suferit.
„Operaţiile estetice sunt atât de uşoare, încât e păcat să nu se apeleze la ele”
- Când trebuie o femeie să apeleze la operaţiile estetice?
- În ziua în care se gândeşte la ea. O greşeală capitală este atunci când o femeie îşi dă seama că are nevoie de operaţie şi o amână, crezând că e prea tânără pentru asta. Nu ai ce aştepta. Pielea se va strica şi va arăta din ce în ce mai rău. Îmi aduc aminte că am participat odată la un congres, şi un chirurg francez a spus următorul lucru, care m-a pus pe gânduri, deşi aveam vreo 40 de ani şi arătam destul de bine: „Eu nu înţeleg de ce mai aşteaptă o femeie să apeleze la chirurgia plastică în momentul în care a ajuns la concluzia că are nevoie de ajutor. Pentru că timpul trece, iar ea va fi din ce în ce mai nemulţumită şi mai nefericită cu viaţa sa”.
- La ce vârstă ar trebui făcut primul lifting?
- Primul lifting ar trebui făcut pe la 40-45 de ani, apoi pe la 60 de ani, iar al treilea, pe la 75-80 de ani. Spre exemplu, dacă intervenţia va fi asupra ochilor, efectele durează aproximativ 20 de ani. În schimb, la bărbie durează în jur de 12 ani. Acum, operaţiile estetice sunt atât de uşoare, încât e păcat să nu se apeleze la ele.
„Creierului îi trebuie 20 de minute să îşi dea seama că ai mâncat”
- Tineţi dietă? Aţi făcut sacrificii „culinare”?
- Am mâncat foarte încet. Cu cât mănânci mai încet, cu atât îţi menţii silueta sau chiar slăbeşti. În America există nişte furculiţe şi linguriţe ce au o lumină roşie şi una verde. Dacă este roşu trebuie să te opreşti şi să aştepţi până se face verde pentru a lua un nou dumicat. Asta dă stomacului timp să digere şi creierului să afle că a mâncat. Acestuia din urmă îi trebuie 20 de minute ca să proceseze informaţia că ai mâncat. Şi în acele 20 de minute tot ce ai mâncat se depune.
- Aţi făcut şi erori?
- Da, am făcut prostii. În timpul sarcinii am pus 40 de kilograme. Eram imensă. Şi după ce am născut, de a doua zi dimineaţă, când am văzut cum arăt, n-am mai mâncat. N-a fost bine, pentru că nu mi-am mai putut alăpta fetiţa. Dar pe vremea aia nu ştiam lucrurile astea. Apoi, acum vreo 40 de ani, m-am îngrăşat cam 10 kilograme. Mă dezbrăcam, mă uitam în oglindă şi-mi spuneam, dezamăgită: „Uite cum arăţi!”. Dar nimic nu mergea, nicio dietă. Doctorul meu însă m-a învăţat să mănânc jumătate din ceea ce îmi puneam în farfurie. Aşa am început să slăbesc. Şi în trei luni şi jumătate am dat jos tot surplusul.
- Acum cum vă menţineţi? Faceţi sport?
- Sport nu fac. N-am făcut niciodată şi nu mă laud cu asta. M-am gândit că trupul meu are nevoie de mişcare şi fac masaj şi gimnastică. Am început acest program acum aproximativ trei luni şi am de gând să mă ţin de el.
O persoană deranjată de imperfecţiunile feţei poate apela la jocul de lumini şi umbre din machiaj pentru a-şi îmbunătăţi aspectul. Principiul este foarte simplu şi este explicat de Christine Valmy: „Alegeţi două fonduri de ten, unul de culoarea pielii şi unul mai închis. Îl puneţi pe cel deschis pe toată pielea şi cu cel închis faceţi umbre pe locurile care nu vă plac. Dacă, de exemplu, aveţi faţa pătrată, cu fălcile proeminente, aplicaţi culoarea închisă la nivelul mandibulei. Dacă aveţi nasul prea lat, îl aplicaţi pe laterale, dacă îl aveţi prea lung, îl aplicaţi spre vârful nasului. Dacă aveţi ochii înspre orbite, puneţi culoarea deschisă pe deasupra”.
Multe reclame ne îndeamnă să folosim zilnic şamponul. Este totuşi sănătos pentru păr? Ei bine, nu, potrivit lui Christine Valmy. „Sigur că părul proaspăt spălat se aşază altfel, însă, cu timpul, se degradează. Dacă este spălat în fiecare zi, se duce şi protecţia naturală a acestuia, iar scalpul va avea de suferit. O şamponare la cinci-şapte zile este ideală. Seara, înainte de culcare, puteţi să aplicaţi maioneză pe păr, puneţi o cască, iar dimineaţa vă spălaţi pe cap”, spune Christine Valmy.
„Doctorul meu m-a învăţat să mănânc jumătate din ceea ce îmi puneam în farfurie. Aşa am început să slăbesc. Şi în trei luni şi jumătate am dat jos tot surplusul“ - Christine Valmy