de Gabriela Niculescu
„Apa ionizată închide cuticulele firelor, făcându-le mătăsoase“
Cristi Pascu este unul dintre cei mai apreciaţi hairstilişti din România, fiind preferatul vedetelor. De multă vreme a ajuns la nivelul de master în domeniul său, participând cel puţin o dată la doi ani la târguri şi expoziţii internaţionale, iar în cadrul acestora a urmat diverse specializări la cele mai prestigioase nume din această sferă. Cristi a pornit gradual, de la tunsori clasice la cele de avangardă, apoi la tehnici de culoare, multe dintre specializări fiind făcute la Londra şi la Paris. Experienţa acumulată de-a lungul anilor l-a recomandat ca fiind expertul de care avem nevoie pentru câteva sfaturi practice.
Părul poros, deshidratat şi degradat poate fi „vindecat”
- În salonul tău există o scafă, ce arată senzaţional. Cum a ajuns la tine şi ce face ea?
- Am văzut-o la un târg din Italia, arăta senzaţional şi m-am gândit să o cumpăr pentru salonul meu. Când mi s-a spus că preţul aparatului este de 7.000 de euro, iar scafa mai costă 10.000 de euro, am spus că mă mai gândesc dacă o cumpăr. Apoi, mi s-a explicat şi ce face, că nu este doar frumoasă. Apa pe care o foloseşte în ameliorarea imperfecţiunilor părului este demagnetizată electronic, apoi trece printr-o reţea, un fel de serpentină cu electrozi de argint şi se sterilizează, iar la final se ionizează. Produsul finit este o apă pură, ce închide cuticulele firelor, părul comportându-se ca după zece tratamente, devenind mătăsos. Diferenţa este vizibilă la părul ondulat, poros, uşor deshidratat sau chiar degradat, ce se coafează foarte greu şi este mereu uscat. Îmbunătăţirile se observă chiar după prima şedinţă, iar dacă tratamentul este aplicat în repetate rânduri, rezultatele sunt mai mult decât vizibile.
- Cui îi este recomandat tratamentul cu apă ionizată?
- Tratamentul se adresează persoanelor care au o porozitate accentuată a firelor, adică cele care s-au decolorat deşi nu aveau nevoie, celor care au părul degradat, se recomandă după o vară după care părul a devenit mai poros, este indicat celor care au multe şuviţe, acest păr având tendinţe de uscare pe vârfuri şi îngrăşare la rădăcină şi acelora care îşi întind părul cu placa sau îl ondulează cu ondulatorul. Să nu se înţeleagă că dacă aceste persoane fac tratamentul cu apă ionizată îşi pot întinde părul cu placa sau îl pot ondula pe termen nelimitat. Tratamentul nu poate repara părul traumatizat zi de zi, dar atenuează distrugerile produse şi, închizând perfect cuticulele, face podoaba capilară lucioasă şi uşor de pieptănat.
- De câte astfel de tratamente are nevoie părul deteriorat pentru a ajunge la un nivel acceptabil?
- Cam de zece şedinţe.
„Tratamentul cu caviar, «bombardament» cu vitamine”
- De ce alte tratamente mai pot beneficia clientele tale pentru prevenirea căderii părului, regenerare şi fortificare?
- În primul rând, când vorbim despre căderea părului, lucrez în colaborare cu un dermatolog. Înainte de a-i vinde clientei ceva, fac o analiză a cazului. Mă interesează dacă ea a ţinut o dietă, dacă are probleme cu tiroida sau cu alte glande şi dacă are vreo afecţiune pe care a tratat-o cu medicamente. O trimit să-şi facă analize, să nu aibă carenţe de viatamine sau de minerale şi apoi la dermatolog pentru o ecografie a rădăcinii şi a firelor de păr. În funcţie de acestea pot recomanda anumite produse. Există tratamente cu fiole pe bază de aminexil, ce se fac în salon, şi masaje speciale împotriva căderii părului şi pentru regenerarea lui. Tratamentul poate fi urmat apoi şi acasă. Cumperi fiolele şi le foloseşti în fiecare zi, pentru că nu îngraşă părul. Tratamentul poate dura de la zece până la 42 de zile, în funcţie de cât de gravă este situaţia. O altă procedură pe care o pot face doamnele în salon este ultima fiţă a unei game de lux: tratament cu caviar. Acesta hidratează şi funcţionează ca un fel de „bombardament” cu vitamine pentru păr.
- Ce procedură de întins părul dăunează mai puţin: cea cu peria sau cea cu placa?
- Fără doar şi poate, cea cu peria este mai puţin dăunătoare. Persoanele care folosesc cealaltă metodă trebuie să ştie că placa trebuie să fie una profesională, de putere mare, ca să întindă bine, dar trebuie ca persoana respectivă să aibă şi dexteritate, să nu insiste pe şuviţe, pentru că firele se distrug, devin casante, iar la vârfuri se va vedea că va „exploda” de la periat.
- De ce tratamente pot beneficia bărbaţii la salonul tău?
- Din acest punct de vedere, bărbaţii sunt nişte răsfăţaţi, pentru că atunci când vin la salon au parte de spălat şi de masaj la început, de tuns aşa cum îşi doresc, apoi merg iar la spălat, li se face un alt masaj, revin la scaun şi li se face clasica frecţie, ce constă în masaj capilar, plus frunte, gât şi umeri. Frecţia aceasta poate fi făcută fie cu o soluţie revigorantă, ce accelerează circulaţia capilară, fie cu soluţii şi tratamente create pentru ei. Bărbaţii beneficiază şi de tratamente cu şampoane, ce acţionează ca un excitant asupra rădăcinii firelor, şi de diverse loţiuni, în funcţie de stadiul calviţiei, acolo unde este cazul.
- Există o procedură de îndreptare permanentă a părului, opusă celei de ondulare permanentă?
- Onduleurile se pot îndrepta definitiv prin două metode: cea braziliană, cu proteine, ce e mai sigură, şi cea tradiţională, chimică, prin care părul creţ devine ondulat, iar cel ondulat devine drept. Le recomand numai persoanelor care au păr sănătos, natural sau vopsit într-o singură culoare, şi care nu au avut şuviţe. Asta deoarece acest antipermanent făcut pe părul degradat, decolorat sau cu şuviţe îl va arde şi se va ajunge la căderea firelor.
„Există tratamente cu fiole pe bază de aminexil, ce se fac în salon, şi masaje speciale împotriva căderii părului şi pentru regenerarea lui“