de Adela Stăncescu
Folosite ca alimente în China şi în Japonia de peste 4.000 de ani, algele marine sunt cunoscute acum pentru efectele benefice pe care le au asupra organismului. Extrem de bogate în vitamine şi minerale, ele conţin şi un hormon vegetal ce luptă împotriva îmbătrânirii şi, de aceea, sunt foarte eficiente în cosmetică. Femeile din Japonia le folosesc în mod curent pentru înfrumuseţare, dar şi ca ingrediente de bază în mâncărurile tradiţionale. De aceea, aici sunt şi cei mai longevivi oameni din lume, cu vârste de peste 100 de ani.
Tonifică ţesuturile cutanate
Companiile franceze de cosmetică acordă o atenţie sporită algelor marine, însă marele public ignoră numeroasele proprietăţi pe care le au acestea. Tratamentele cu astfel de produse fac minuni, datorită conţinutului lor de elemente nutritive necesare pielii: restabilesc echilibrul proteinelor, tonifică ţesuturile cutanate, atenuează ridurile, sunt hidratante, stimulează circulaţia sângelui şi elimină impurităţile cutanate.
Efectele lor sunt benefice nu doar pentru faţă, ci şi pentru corp, mai ales în lupta împotriva celulitei şi a vergeturilor. De asemenea, împachetările cu alge provoacă transpiraţia şi elimină toxinele, ceea ce face ca pielea să fie curăţată în profunzime.
Datorită numeroaselor lor proprietăţi, ajută şi la menţinerea sănătăţii părului, firul devenind mai puternic şi strălucitor, chiar dacă este degradat. Dintre cele peste 6.000 de specii de alge - roşii, brune sau albastre - se extrag derivate ce se folosesc la măşti pentru tratarea părului, şampoane, geluri de duş, creme solare, lapte demachiant şi creme pentru faţă.
Acidul alginic previne degenerarea celulară
Unul dintre cele mai importante ingrediente în produsele de cosmetică este acidul alginic (alginat), extras în special din algele brune Kel, ce revigorează pielea şi îi redă strălucirea. Este eficient în stoparea radicalilor liberi responsabili de procesul de îmbătrânire şi degenerare a celulelor. Împreună cu iodul şi sărurile minerale ce se găsesc tot în alge, alginatul este recomandat în afecţiuni cutanate - acţionează prin absorbţia elementelor nocive, pe care le elimină, fiind evitată astfel depunerea lor în structurile osoase. Este folosit şi ca agent de întărire în domeniul medical şi dentar, la încapsularea medicamentelor, precum şi ca întăritor în industria alimentară.
Reţete franţuzeşti de măşti
Pentru tenul obosit, specialiştii francezi recomandă o mască ce se poate prepara astfel: amestecaţi 20 ml ulei de sâmburi de struguri cu 20 g ester de zahăr, apoi puneţi 50 ml hidrolat de mentă verde şi frecaţi până când compoziţia se albeşte. Adăugaţi pe rând 5 g argilă verde, 3 g de pudră de spirulină, 2 g Lithothame (un soi de alge marine), două picături de ulei esenţial de mentă şi se amestecă de fiecare dată. Aplicaţi masca în strat gros pe faţă, lăsaţi să acţioneze cinci-zece minute şi apoi îndepărtaţi cu hidrolat (apă florală). Tenul este astfel curăţat de impurităţi, tonifiant şi împrospătat.
O altă reţetă de mască, pentru regenerare, este şi următoarea: puneţi într-un vas o lingură cu pudră de alge (la alegere) şi puţină apă florală. Amestecaţi până obţineţi o pastă omogenă şi adăugaţi o jumătate de lingură cu gel de aloe (dacă aveţi ten normal sau gras) sau o jumătate de lingură cu ulei de jojoba sau de măsline (dacă aveţi tenul uscat). Puneţi şi două picături de ulei esenţial (lavandă, lemn de trandafir, muşcată, cereale), pentru ca masca să aibă un miros plăcut. Se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze 15 minute, apoi se îndepărtează cu apă.
În paralel cu aceste tratamente cosmetice, medicii recomandă şi o dietă cu alge, mai ales pentru întărirea imunităţii, astenie fizică şi intelectuală, tulburări glandulare, osteoporoză, performanţă sportivă, arteroscleroză, carenţe de calciu şi magneziu, obezitate sau reglarea tensiunii arteriale.
Soluţie antiacneică
Medicii dermatologi italieni au descoperit un ingredient activ dintr-un tip de alge, ce poate trata cu succes acneea. Au fost realizate teste pe 60 de băieţi cu vârste cuprinse între 12 şi 24 de ani, cu o formă moderată de acnee, iar rezultatele au fost bune. În plus, nu au fost înregistrate efecte secundare. Adolescenţii care au participat la experiment au constatat că după 14 zile de tratament aspectul tenului lor s-a îmbunătăţit semnificativ. Produsele, care deja au apărut pe piaţa britanică, sunt destinate mai ales bărbaţilor. În prezent, 15% din populaţia lumii suferă de acnee severă, indiferent de vârstă.
Pont! O baie cu produsele verzi are efect tonic şi relaxant.
Sfat! Algele calde pot fi aplicate în zonele dureroase ale corpului (abdomen, umeri, genunchi, la încheieturi), deoarece au un puternic analgezic.