de Ana Trifan
Una dintre cauzele ce duc la apariţa acneei este cantitatea mare de toxine ce se acumulează în corp. Prezenţa substanţelor dăunătoare pe care organismul nu reuşeşte să le elimine se vede şi pe piele, iar una dintre formele de manifestare este acneea. De aceea, tratarea acesteia se face şi cu ingrediente specifice dietelor de detoxificare. Unul dintre cele mai bune astfel de ingrediente este arpacaşul. Compuşii săi ajută la eliminarea toxinelor din corp şi din piele. Se foloseşte atât intern, cât şi extern. Ideal este ca să fie ţinute în acelaşi timp cele două cure pe care vi le prezentăm.
Fiertură detoxificantă
Pentru ceaiul ce se va consuma intern se prăjesc (fără ulei), la foc mediu, timp de zece minute, două linguri cu seminţe de arpacaş. În timpul prăjirii se amestecă permanent. Se mută apoi în alt vas şi se toarnă deasupra 450 ml apă. Se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic încă zece minute. Se bea câte o ceşcuţă cu ceai de două-trei ori pe zi, eventual îndulcit cu miere.
Acest ceai se poate folosi şi ca tonifiant pentru faţă. Pentru acest scop, se înmoaie dischete demachiante în lichid şi se şterge faţa după ce a fost bine demachiată.
Terci pentru mască
Tot extern se pot face şi împachetări cu arpacaş. Pentru acest lucru se macină fin o mână de boabe. Se toarnă apoi, treptat, o cană cu apă (câte o lingură), amestecându-se continuu. Se pune la foc mic, într-un vas nemetalic, timp de cinci-zece minute, iar terciul obţinut se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se foloseşte ca o mască, ce se aplică pe zonele afectate de acnee timp de un sfert de oră, după care se spală cu apă călduţă. Tratamentul se repetă cât mai des.
- Pe lângă ceai şi masca din arpacaş, e indicat ca persoanele afectate de acnee să consume şi arpacaş fiert, deoarece conţine foarte multe fibre ce ajută la digestie şi la eliminarea toxinelor din corp.