de Elena Nedelcu
Aplicarea măştilor cosmetice, hidratante, exfoliante sau antirid, realizate din produse naturale, reprezintă un remediu activ şi eficient, deoarece stimulează circulaţia sângelui şi oferă tenului un plus de prospeţime. Chiar dacă sunt naturale, trebuie să alegeţi cu grijă masca, în funcţie de tipul de ten şi de problemele pe care le aveţi. Pentru a realiza un gomaj, un tratament pentru tenul uscat, gras sau normal, o „formulă” pentru întreţinere sau una pentru sâni mai fermi vă recomandăm banalul ou, combinat cu diverse ingrediente.
Gomaj cu făină de ovăz
O alternativă la saloanele cosmetice, mult mai ieftină şi mai practică, pentru a scăpa de punctele negre este masca de faţă pe bază de albuş şi mălai sau făină de ovăz. Principala utilitate a acestei măşti este faptul că o preparaţi foarte uşor şi puteţi să o aplicaţi la orice oră. Pentru pregătirea gomajului aveţi nevoie de un albuş, pe care îl bateţi bine până se face spumă, apoi adăugaţi o linguriţă cu mălai sau cu făină de ovăz. Amestecaţi până la omogenizare şi masaţi-vă tenul cu mişcări circulare. Lăsaţi să se usuce, apoi îndepărtaţi albuşul cu un disc demachiant curat şi clătiţi faţa cu apă călduţă.
Cea de-a doua reţetă pe care v-o recomandăm este realizată din trei linguri cu ovăz, trei linguri cu miere şi un gălbenuş. Amestecaţi ingredientele şi aplicaţi pe toată faţa. Masaţi cu mişcări circulare şi lăsaţi timp de zece minute. Clătiţi apoi cu apă călduţă.
Gălbenuşul hidratează
Pielea uscată şi prea puţin hidratată poate cauza apariţia prematură a ridurilor, dar vă poate da şi un aspect neîngrijit şi obosit. Hidrataţi-vă derma cu o mască pe bază de miere, gălbenuş şi ulei de măsline. Amestecaţi gălbenuşul crud cu o linguriţă cu miere şi cu o linguriţă cu ulei de măsline, aplicaţi pe ten şi lăsaţi să acţioneze 30 de minute. Îndepărtaţi cu apă călduţă şi masaţi-vă cu o cremă hidratantă. Puteţi să înlocuiţi mierea cu 15 picături de vitamina A, ce conferă elasticitate pielii şi îi redă vitalitatea şi strălucirea.
Albuşul şi zeama de lămâie contribuie la curăţare
Tenul gras este cel mai dificil tip de ten. Se încarcă foarte repede cu praf şi alte impurităţi, în mare parte din cauza sebumului în exces pe care îl secretă, şi este, mai mereu, acneic şi plin de bubiţe. Rezolvaţi aceste probleme prin folosirea, de două ori pe săptămână, a unei măşti cu albuş şi zeamă de lămâie. Bateţi bine albuşul până se face spumă şi amestecaţi cu o linguriţă cu suc de lămâie. Întindeţi pe faţă prin masaj circular şi lăsaţi timp de 20 de minute, apoi clătiţi cu apă din abundenţă.
Masca egipteană, utilizată probabil chiar şi de Cleopatra, este eficientă pentru îndepărtarea excesului de sebum şi pentru curăţarea tenului. Un ou întreg bătut bine, amestecat cu o lingură cu făină, un sfert de linguriţă cu sare şi o lingură cu lapte, constituie o mixtură perfectă pentru tenul gras. Aplicaţi pe faţă şi pe gât şi lăsaţi să acţioneze timp de 15 minute. Clătiţi apoi bine cu apă rece.
Brânza de vaci revigorează
Şi tenul normal poate fi întreţinut cu măşti pe bază de ou. Folosiţi o dată pe săptămână un amestec de gălbenuş proaspăt frecat cu o lingură cu miere, o lingură cu zmeură şi o lingură cu amidon. Masca se întinde pe faţă, pe gât şi pe decolteu, se lasă aproximativ 30 de minute şi se clăteşte cu apă călduţă.
Brânza de vaci poate fi utilizată şi într-o mască revigorantă. Pentru aceasta amestecaţi bine un gălbenuş proaspăt cu două linguri cu brânză de vaci, până se obţine o pastă cremoasă. Masaţi-vă tenul cu acest amestec şi, după 20 de minute, îndepărtaţi cu apă caldă.
Amestecaţi bine un gălbenuş proaspăt cu două linguriţe cu morcov ras fin, o linguriţă cu amidon şi una cu miere şi o întindeţi pe faţă. După 20-30 de minute clătiţi cu apă călduţă.
Sâni mai fermi
Cu timpul, sânii îşi pierd din elasticitate şi din fermitate. Nu disperaţi! Există soluţii simple şi eficiente, fără să apelaţi la bisturiu. Pe lângă exerciţiile zilnice pe care trebuie să le urmaţi cu rigurozitate, puteţi să apelaţi şi la măştile hidratante pe bază de ou. Un astfel de remediu se realizează din o lingură cu iaurt, un ou şi o linguriţă cu ulei de vitamina E. Amestecaţi ingredientele într-un vas, apoi aplicaţi în mod egal pe sâni şi masaţi cu spor pentru a intra cât mai bine în piele. Acoperiţi-vă cu un sutien fără căptuşeală timp de 20-25 de minute, iar la final clătiţi-vă cu apă rece. Este o reţetă simplă pentru întărirea şi netezirea pielii, pentru toate tipurile de sâni. Încercaţi şi tratamentul cu un măr ras, o fiolă de vitamina E uleioasă, o lingură cu iaurt gras şi un gălbenuş. Totul se omogenizează şi se aplică pe sâni. Ulterior îi veţi acoperi cu un sutien de bumbac şi veţi sta aşa 20 de minute. La sfârşit clătiţi o dată cu apă caldă, apoi cu apă rece, variind astfel temperatura de câteva ori.