Main menu

header

de Daniela Anton

Sunteţi dispusă să faceţi sacrificii pentru a scăpa de kilogramele în plus? Puteţi renunţa la desertul favorit de dragul frumuseţii? Cam greu, nu-i aşa? Dar dacă aţi afla că prezenţa zahărului în organism favorizează apariţia ridurilor şi accelerează îmbătrânirea pielii?

Afectează colagenul şi elastina
Consumul de zahăr, potrivit nutriţionistului australian Michele Chevalley Hedge, duce la apariţia unor molecule extrem de nocive în organismul uman, cunoscute sub denumirea de „produse de glicare avansată” (AGE), ce afectează colagenul şi elastina. Zahărul dăunează colagenului, dar în acelaşi timp îi şi modifică structura. Cele mai abundente tipuri de colagen din piele sunt tipul I, II şi III, ultimul fiind cel mai stabil şi mai rezistent. Glicarea transformă colagenul de tip III în colagen de tip I, care este mai fragil, iar când acest lucru se întâmplă, pielea îşi pierde supleţea. În plus, AGE dezactivează enzimele antioxidante ale organismului, lăsându-vă pielea vulnerabilă la razele solare, ce reprezintă sursa principală de îmbătrânire a pielii.
De aceea, cu cât consumaţi mai mult zahăr, cu atât dezvoltaţi mai mulţi AGE. Pe măsură ce AGE se acumulează, ei dăunează proteinelor învecinate, printr-un efect de domino.

Piele uscată şi cu riduri
Odată colagenul şi elastina deteriorate, pielea devine uscată şi fragilă, ducând la riduri. Aceste efecte de îmbătrânire încep la vârsta de 35 ani şi se agravează rapid.
Reducerea consumului de zahăr, prin revizuirea regimului alimentar, va contribui la o ameliorare vizibilă a aspectului pielii. Şi geneticienii australieni consideră că reducerea cantităţii de zahăr din consumul zilnic s-ar reflecta imediat la nivelul întregului organism, mai ales asupra procesului de îmbătrânire, dar atenţionează doamnele să nu se aştepte la minuni: ridurile nu vor dispărea peste noapte nici dacă vor renunţa un timp la zahăr.

Există şi o veste bună pentru pielea degradată de zahăr: folosiţi serumuri cu retinol ce ajută la reconstruirea colagenului şi evitaţi cât puteţi aportul de zahăr în dietă. Zece înlocuitori sănătoşi

1. Vanilia sub formă de pudră este excelentă, având gust de îngheţată. Puneţi puţină în iaurt şi veţi avea senzaţia că mâncaţi chiar o îngheţată. Nu este chiar ieftină, însă nu aveţi nevoie de cantităţi mari. Puteţi folosi şi extractul de vanilie, dar alcoolul utilizat pentru producerea lui diminuează din gustul de dulce;

2. Scorţişoara, acest condiment cu dulceaţa subtilă pe care o are, este adesea folosit în preparate din fulgi de ovăz sau din orez. Însă, încercaţi să adăugaţi puţină scorţişoară în cafea (lăsaţi-o la infuzat în filtrul de cafea), şi veţi observa că aroma obţinută vă va face să folosiţi mult mai puţin zahăr (sau chiar deloc);

3. Pulpa crudă a unei nuci de cocos este foarte dulce, putând fi folosită pe post de îndulcitor (spre exemplu, adăugaţi puţină în fulgii de ovăz preparaţi). Iar dacă din diferite motive nu puteţi cumpăra nuci de cocos, folosiţi fulgi de cocos, dar aveţi grijă să nu aibă adaos de zahăr (citiţi lista de ingrediente!);

4. Avocado este dulceag şi îl puteţi adăuga în piureuri de fructe sau în cocteiluri (dacă vă cumpăraţi astfel de produse riscaţi să consumaţi şi adaos de zahăr rafinat). De asemenea, multe sosuri pentru salate din comerţ conţin zahăr, însă, cu avocado, vi le puteţi face acasă: amestecaţi puţin avocado pasat, un pic de ulei de măsline şi puţin oţet;

5. Migdalele au foarte puţin zahăr, însă, datorită substanţei uleioase pe care o conţin, dau impresia de dulce. Iar din acestea se poate face un lapte foarte uşor astfel: o cană cu migdale crude se pune la înmuiat peste noapte în multă apă (îşi măresc volumul de două-trei ori), se mixează în blender a doua zi cu trei căni cu apă, iar laptele obţinut se diluează după preferinţe (tot cu apă);

6. Şi uleiul de cocos este un substitut excelent. Mintea face o asociere atât de puternică între aroma de nucă de cocos şi gustul dulce, încât chiar şi atunci când nu este zahăr adăugat, papilele gustative vor simţi dulce. De preferat este uleiul pur de cocos, virgin;

7. Multe produse realizate pe bază de tomate conţin adaos de zahăr din cauza acidităţii acestora. Însă, dacă faceţi astfel de preparate acasă, veţi obţine un gust cel puţin la fel de bun adăugând ceapă călită în loc de zahăr;

8. Sosul de mere este un substitut ideal pentru zahăr în brioşe. Desigur, nu veţi obţine brioşe la fel de dulci precum cele cu zahăr, însă vor avea o aromă deosebită şi destul gust de dulce;

9. Pentru a înlocui iaurtul cu fructe din comerţ, ce conţine zahăr, zdrobiţi câteva fructe de pădure (sau alte fructe) şi adăugaţi-le într-un iaurt simplu;

10. Dacă mâncaţi după masă câteva legume fripte cu puţin ulei (de preferat de măsline) şi puţină sare, veţi simţi o nevoie mult mai mică de ceva dulce după aceea. Alegeţi însă legume precum sfecla, cartofii dulci sau morcovii.

Cum scăpaţi de pofta de dulce

Pentru a scăpa de pofta de dulce e bine să urmaţi şi aceste mici trucuri ce vă pot fi de folos: hidrataţi-vă intens, consumaţi cel puţin doi litri de apă pe zi, faceţi activităţi fizice cât mai multe - în felul acesta oxigenaţi corpul şi îi daţi energia necesară - şi dormiţi cel puţin opt ore pe noapte. Dacă vă simţiţi epuizaţi din cauza sarcinilor de la serviciu, luaţi-vă câteva zile libere şi reîncărcaţi-vă bateriile, altfel organismul va încerca să suplinească oboseala şi stresul prin consumul de zahăr.

- Un truc esenţial pentru ca trecerea de la zahăr la alţi înlocuitori sănătoşi să nu vi se pară grea este acela de a oferi papilelor gustative arome puternice şi încântătoare, pentru ca ele să nu mai recepţioneze atât de acut lipsa zahărului.