de Daniela Anton
Aveţi buze uscate, crăpate şi iritate, senzaţie de disconfort şi usturime? Toate aceste simptome apar mai ales în sezonul rece, când este foarte frig şi vântul este tăios. Iată câteva remedii naturiste pentru a vă îngriji buzele în mod natural.
Aplicaţi unt gras
Folosiţi, ori de câte ori aveţi ocazia, unt gras cu 80% grăsime, fie că aveţi buzele iritate sau nu, pentru că efectele lui sunt miraculoase şi rapide. În cazul în care nu aveţi unt, puteţi înlocui cu smântână proaspătă. Mierea este un alt tratament eficient pentru buzele crăpate. Aplicaţi pe întreaga suprafaţă a buzelor, lăsaţi-o timp de 15 minute şi îndepărtaţi-o apoi cu ajutorul unei dischete înmuiate în apă călduţă. La final buzele vor rămâne moi şi catifelate.
Balsamuri naturale şi eficiente
Puteţi prepara şi acasă balsamuri naturale pentru protejarea buzelor uscate şi crăpate. Aveţi nevoie de 10 g de ceară, 30 ml ulei de jojoba şi o linguriţă cu miere. Balsamul se prepară astfel: ceara şi uleiul se fierb la bain-marie până se formează un lichid limpede. După ce se încălzeşte mierea la 30°C, adăugaţi-o în combinaţie, continuând să amestecaţi până ce balsamul se răceşte.
Un alt remediu pe care îl puteţi prepara acasă e balsamul cu apă de trandafiri. Aveţi nevoie de două linguriţe cu ceară, o linguriţă cu apă de trandafiri, una cu ulei din sâmburi de struguri şi două cu ulei de migdale. Mai întâi se topeşte ceara la bain-marie, apoi se adaugă apa de trandafiri şi uleiurile, după care se lasă la răcit. Şi uleiul de ricin este un ingredient benefic pentru buze. Îl puteţi folosi ca atare sau sub formă de balsam, preparat cu ceară normală şi ceară albă. Aveţi nevoie de 35 g de ulei de ricin şi câte 1 g din fiecare tip de ceară. Se topesc toate la bain-marie şi apoi se lasă la răcit.
Castravetele hrăneşte pielea
Bogat în apă şi vitamina B, castravetele este un adevărat balsam hidratant natural pentru buze. Ştergeţi buzele direct cu o felie de castravete crud sau puteţi prepara o loţiune cu suc de castraveţi şi ulei de migdale.
Un alt remediu pentru hidratare este uleiul de măsline. Folosiţi în fiecare seară, înainte de culcare, o linguriţă cu ulei. Ungeţi buzele peste contur şi lăsaţi să acţioneze cel puţin o jumătate de oră. E bine să nu vă ştergeţi.
Evitaţi produsele cu arome
Specialiştii avertizează că nu trebuie să cumpăraţi orice fel de balsam de buze, deoarece nu toate au ingrediente ce pot oferi îngrijire şi protecţie buzelor. Mai mult, unele chiar fac mai mult rău decât bine. Foarte multe produse pot favoriza deshidratarea şi pot agrava iritarea. Este cazul sărurilor de aluminiu, mentolului, eucaliptului, fenolului şi camforului. Mentolul, camforul şi fenolii induc o stare de aparent confort şi par a ameliora deshidratarea, însă nu fac decât să favorizeze şi uneori chiar să accentueze deshidratarea. De asemenea, aromele ar trebui şi ele evitate, deoarece de pe buze ajung în corp. Uleiul de silicon şi acidul salicilic se numără şi ele printre ingredientele frecvent întâlnite în compoziţia rujurilor, a glosurilor şi a balsamurilor din comerţ. Şi acestea determină deshidratarea, ducând, de fapt, la uscarea buzelor şi la exfolierea lor.
- Pe perioada cât aveţi buzele crăpate şi uscate se recomandă să consumaţi cât mai multe lichide.