de Diana Sorescu
Pentru că ne dorim să fiţi mereu în pas cu noutăţile din domeniul frumuseţii, am stat de vorbă cu Georgiana Călin, hairstylist la salonul Gett’s. Ea ne-a împărtăşit câteva trucuri pe care cu siguranţă le veţi găsi utile şi ne-a explicat, pas cu pas, cum puteţi obţine coafuri spectaculoase, cu împletituri.
Bigudiurile, metoda clasică de obţinere a onduleurilor
- Am aflat că anul acesta se poartă buclele. E adevărat?
- Buclele s-au purtat din cele mai îndepărtate timpuri şi se vor purta în continuare. Sunt un simbol al feminităţii şi conferă femeii un aspect şarmant şi fermecător. În sezonul cald 2012, buclele sunt tendinţa-vedetă în materie de hairstyling.
- Spune-ne câteva trucuri ca să le obţinem singure, acasă.
- Am să vă dezvălui câteva metode de obţinere a buclelor. O primă metodă ar fi cea cu bigudiurile. Este o metodă clasică şi des folosită, tot ce trebuie să ştiţi este că mărimea buclelor depinde de dimensiunea bigudiurilor. Aplicaţi un produs de styling şi, după ce aţi pus toate şuviţele pe bigudiuri, aşteptaţi circa 40 de minute, apoi uscaţi părul pe bigudiuri. În acest fel, buclele vor fi mai pronunţate şi mai rezistente. O altă metodă este cu ondulatorul, o tehnică mai rapidă, la care nu aveţi nevoie decât de un ondulator şi puţină dexteritate în mişcări. De asemenea, ca şi la bigudiuri, dimensiunea ondulatorului redă mărimea buclei. Dacă natura v-a înzestrat cu păr buclat, tot ce trebuie să faceţi este să folosiţi produsele potrivite. Aplicaţi puţină cremă modelatoare pentru bucle şi conturaţi atent şuviţele pornind de la vârf. De preferat ar fi să lăsaţi părul să se usuce natural, fără să-l pieptănaţi. Mai puteţi folosi un feon cu difuzor. O metodă tradiţională, dar încă de efect, este cea prin împletire în codiţe foarte strânse. O modalitate simplă, dar foarte şic, deoarece buclele pot avea mereu forme diferite, în funcţie de împletitura aleasă.
Părul vopsit în nuanţe de degradé, la modă
- Care sunt tunsorile-vedetă ale anului 2012?
- Tunsorile anului 2012 reinventează şi reîmprospătează cele mai importante stiluri ale secolului al XX-lea. În materie de culori vedem o renaştere a celor mai inedite tendinţe din 2011, în vreme ce tunsorile aduc un plus de extravaganţă şi se mulează perfect pe noile colecţii ale designerilor. Dacă aveţi părul scurt sau mediu, optaţi pentru bobul filat, de la trepte asimetrice la breton glam. Pentru părul lung recomand frizurile care să se potrivească formei feţei, fie cu breton scurt, păr filat sau bucle romantice.
- Ce nuanţe propui pentru sezonul primăvară-vară 2012?
- Pentru primăvară-vară 2012, designerii au fost inspiraţi de diverse influenţe, simbolizând o serie de look-uri şi stiluri de viaţă, de la liber, jucăuş, lejer şi vesel până la clasicul contemporan. Culorile propuse reflectă aceste stări diferite, de la culori vii încapsulate până la tonuri moi şi culori pastelate. Părul vopsit în nuanţe de degradé este foarte apreciat anul acesta, aplicând nuanţa închisă de la rădăcină până la jumătatea podoabei capilare şi păstrând nuanţa deschisă pentru vârfuri.
Împletiturile sunt potrivite pentru orice moment al zilei
- Se mai poartă împletiturile?
- Eu una ador împletiturile şi, din fericire, tendinţele îmi permit să-mi folosesc creativitatea, pentru că se vor purta în continuare. Împletiturile sunt potrivite pentru orice moment al zilei şi pentru orice tip vestimentar. Dacă sunteţi genul sport puteţi încerca o coadă spic, dacă sunteţi genul romantic puteţi să încercaţi o coroniţă împletită din propriul păr, pentru tipul boho-şic recomand coada împletită în patru, pe care să o purtaţi pe o parte, iar dacă sunteţi genul office abordaţi un coc făcut din mai multe cozi împletite mai subţire.
- Cum realizăm o împletitură şic?
- Pentru a vă „croşeta” singură „părul spic” trebuie doar să urmaţi cu atenţie aceşti câţiva paşi simpli: folosiţi un pieptene pentru a netezi părul, îndepărtând orice încâlcitură care apare; separaţi o fâşie mai mare de restul părului în locul din care vreţi să înceapă spicul. O idee bună ar fi să formaţi un „V” perfect, cu vârful în jos; împărţiţi fâşia de păr în trei părţi egale. Asiguraţi-vă că cele trei fâşii sunt despărţite perfect. Un pont: ţineţi fâşia de păr într-o mână şi folosiţi degetul arătător şi mijlociu de la cealaltă mână pentru a o separa în trei părţi egale; puneţi şuviţa din dreapta peste cea din mijloc, mai adăugaţi o fâşie de păr din dreapta, trageţi şuviţa din stânga peste cea din mijloc, apoi apucaţi-o pe cea din dreapta şi treceţi-o sub cea din stânga. Mutaţi „noua” şuviţă din stânga în partea dreaptă. Continuaţi să „croşetaţi”, urmând acelaşi model ca şi mai devreme. Dacă aveţi părul lung, împletiţi spicul peste umăr, în faţă. O să fie mai uşor.
Gălbenuşul curăţă în profunzime
- Ne poţi oferi câteva reţete bio pentru întreţinerea părului?
- Pentru că lucrez într-un salon de coafură recomand cu căldură produsele profesionale, dar dacă nu aveţi timp sau resurse financiare pentru a merge la un salon, puteţi să vă îngrijiţi părul şi cu produsele din casă. Mierea este un aliment foarte bun pentru hidratarea podoabei capilare, iar dacă e amestecată cu o capsulă de vitamina E, regenerarea este asigurată. Iaurtul ajută la refacerea părului şi îi redă acestuia strălucirea. Uleiul de măsline, de jojoba sau de cocos redă sănătatea părului uscat. Gălbenuşul curăţă în profunzime, iar clătirea se poate face cu oţet de mere sau cu zeamă de lămâie, pentru strălucire.
„Pentru primăvară-vară 2012, designerii au fost inspiraţi de diverse influenţe, simbolizând o serie de look-uri şi stiluri de viaţă, de la liber, jucăuş, lejer şi vesel până la clasicul contemporan“ (Georgiana Călin)