de Ana Trifan
Cercetătorii britanici au dat de curând publicităţii un studiu ce ar putea băga în faliment producătorii de creme, geluri şi loţiuni scumpe pentru tratarea acneei. Oamenii de ştiinţă au arătat că cimbrul de cultură e mai eficient în combaterea acneei decât oricare alt produs de pe piaţă. Mai mult decât atât, e mult mai blând cu pielea, spre deosebire de produsele pe bază de peroxid, şi nu lasă urme pe feţele de pernă şi pe haine, precum acestea.
Cei mai afectaţi sunt tinerii de 14-19 ani
Puţini sunt cei care pot spune că nu au fost afectaţi de acnee în viaţa lor. De cele mai multe ori, aceasta „loveşte” fetele cu vârste între 14 şi 17 ani. Băieţii sunt şi ei afectaţi, în special în perioada dintre vârsta de 16 şi cea de 19 ani. De multe ori, această inestetică problemă nu dispare cu vârsta, astfel încât 5% dintre femeile care au peste 25 de ani sunt afectate de acnee.
Tinctura omoară bacteriile
Calităţile cimbrului au fost studiate de cercetătorii de la Universitatea Metropolitană din Leeds. Aceştia au preparat tincturi de cimbru, punând planta în alcool pentru diferite perioade (zile sau săptămâni), pentru a-i putea extrage compuşii activi. După aceea, cercetătorii au adăugat peste compuşii selectaţi din cimbru miliarde de bacterii ce cauzează acneea (Propionibacterium) şi au lăsat cinci minute pentru a vedea efectul.
Mai puternic decât cremele din comerţ
Tincturi de gălbenele şi de smirnă au fost testate în cadrul aceluiaşi studiu, pentru a li se determina efectul antiseptic. Toate cele trei plante sunt recomandate în medicina naturistă drept tratamente pentru combatarea acneei. Cimbrul s-a dovedit însă cel mai eficient, distrugând circa 100.000 de bacterii pe mililitru sau jumătate de milion la o linguriţă cu tinctură. De asemenea, s-a dovedit mai puternic decât benzoil peroxid, principala substanţă folosită în cremele, gelurile şi loţiunile antiacneice pe care le găsiţi în comerţ şi cărora li se face foarte multă publicitate.
Potrivit Societăţii Generale de Microbiologie, testele au arătat că efectul cimbrului nu s-a datorat doar prezenţei alcoolului din tinctură, care are rol sterilizant. „Acum trebuie să facem mai multe teste, în condiţii care să imite mai bine ideea de piele şi să cercetăm la nivel molecular cum funcţionează această tinctură”, a declarat coordonatoarea studiului, doctorul Margarita Gomez-Escalad.
Blând cu pielea
„Dacă tinctura de cimbru se va dovedi aşa de benefică şi de neagresivă pentru ten, precum sugerează cercetările de până acum, aceasta poate fi o alternativă naturală la tratamentele actuale. Problema cu tratamentele pe bază de benzoil peroxid se referă la efectele adverse asociate cu folosirea acestora. Senzaţia de arsură şi iritaţiile sunt foarte des întâlnite în cazul acestei substanţe. Studenţii mei spun despre cât de oribil e să o foloseşti. Preparatele pe bază de plante sunt mai puţin agresive cu pielea, datorită proprietăţilor antiinflamatoare pe care le au, a declarat cercetătoarea. Aceasta a mai spus că, dacă rezultatele următoarelor studii vor fi la fel de îmbucurătoare, cimbrul ar putea deveni principalul tratament împotriva acneei.
„E întotdeauna nevoie de un tratament mai bun împotriva acneei, în special dacă e vorba despre unul fără efecte adverse. Ar fi bine să avem ceva natural, pentru ca să-i încurajăm pe tineri să folosească, în loc să-i lăsăm să apeleze la cremele cărora li se face atâta reclamă”, a declarat şi doctorul Shernaz Walton, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Britanice a Dermatologilor.
• Conform studiilor, tinctura de cimbru este mai eficientă şi mai sănătoasă decât tratamentele pe bază de substanţe chimice.