de Gabriela Niculescu
Un ulei esenţial fără un istoric deosebit şi introdus relativ recent pe piaţa cosmeticelor, uleiul de geranium sau de muşcată se obţine din extractul de muşcată, plantă originară din Africa de Sud. Părţile sale aeriene oferă un lichid clar, de culoare verde deschis, cu parfum floral şi uşor dulce, foarte util deopotrivă pentru aromaterapie, cât şi pentru tratamentele cosmetice ale tenului şi pielii.
Redă netezimea şi supleţea tenului ridat
În aromaterapie, uleiul de muşcată s-a dovedit că poate combate stresul şi stările agitate declanşate pe fondul unor afecţiuni medicale, fiind din acest motiv recomandat în mod special femeilor care suferă de unele afecţiuni cronice şi, de asemenea, util de folosit ca adjuvant pentru ameliorarea crampelor la menstruaţie.
Pe de altă parte, are şi beneficii cosmetice recunoscute. Dacă amestecaţi uleiul în fondul de ten sau în cremele folosite, acesta echilibrează producerea de sebum la nivelul pielii, vindecă rănile şi păstrează tenul suplu. Uleiul esenţial bio de geranium este antiseptic, cicatrizant, antiinflamator şi hemostatic. Acţionează ca un calmant pentru pielea uscată şi iritată, redă netezimea şi supleţea tenului ridat, atenuează petele datorate vârstei şi previne vergeturile.
Înlătură sindromul premenstrual
Uleiul esenţial de muşcată poate fi folosit în amestec cu ulei de masaj sau diluat într-o baie caldă, pentru a înlătura sindromul premenstrual, depresia, stresul, anxietatea şi tensiunea, retenţia de lichide, edemele, eczemele, zona zoster, celulita, vânătăile, pecinginile, hemoroizii şi pentru a regla menstruaţiile.
• Dacă e diluat în şampon, acest ulei poate trata infestarea cu păduchi şi alţi paraziţi.
• Uleiul de geranium nu se aplică direct pe piele! Trebuie pus în cantităţi moderate, doar câteva picături, în crema hidratantă favorită, în uleiul de masaj sau în puţin alcool atunci când se foloseşte la baie, în acest mod evitându-se orice risc cauzat de suprasolicitarea ţesuturilor pielii cu picăturile pure de ulei esenţial.