de Cristina Cristache
Părul este o componentă importantă a corpului uman, ce are atât un rol de protecţie, cât şi unul estetic. Dacă surplusul poate fi îndepărtat prin diverse metode, căderea şi apoi lipsa lui poate traumatiza individul şi, mai mult, poate fi ireversibilă. Alopecia sau calviţia are diverse cauze, dar şi remedii. Iată câteva dintre soluţiile naturale ce vă vor ajuta să stopaţi căderea firelor de păr şi să vă recăpătaţi aspectul frumos si încrederea în propria persoană.
Frecaţi-vă scalpul cu uleiuri aromate
În mod normal, 80%-90% din firele de păr de pe scalp se află în faza de creştere, iar restul, în faza de „odihnă”. Examenul microscopic, biopsia scalpului, consultul medical şi analizele de sânge se pot face la medicul dermatolog. Acesta prescrie un tratament medicamentos care nu are întotdeauna efectul scontat sau ne îndrumă către medicina naturistă. Iată ce puteţi face: se amestecă trei picături de ulei volatil de cimbru, levănţică, rozmarin, lemn de cedru, 1/8 cană cu ulei de seminţe de struguri şi ulei de jojoba. Se acoperă perna cu un prosop vechi şi în fiecare noapte, înainte de culcare, se aplică pe zonele afectate de căderea părului câteva picături din acest amestec, masând cu delicateţe scalpul timp de cinci minute. Se ţine într-o sticlă ermetic închisă şi se evită contactul cu ochii.
Urzica, brusturele şi mesteacănul, o combinaţie benefică
Regimul bogat în vitamine precum cele din grâul încolţit sau sucul de orz verde în combinaţie cu o baie de abur a picioarelor, urmată de un duş rece, de două ori pe zi, însoţită de o baie de aburi la nivelul capului de trei ori pe săptămână, vă pot reda frumuseţea podoabei capilare, pentru că această combinaţie stimulează creşterea firelor şi le stopează căderea.
Urzica, brusturele şi mesteacănul sunt doar câteva dintre plantele ce vă pot veni în ajutor dacă aveţi probleme cu părul. Spălaţi-vă cu o soluţie preparată din 20 g rădăcină de urzică şi rădăcină de brusture, 50 g urzică mică, 50 g muguri de mesteacăn, 200 ml alcool. Amestecul se lasă la macerat două săptămâni, se strecoară şi se foloseşte pentru masajul scalpului.
Consumaţi alimente bogate în siliciu şi fier
Usturoiul pisat, frecţiile cu ulei de măsline, sucul de aloe, urmat de băi reci şi periaje energice sunt remediile clasice care au efecte benefice în cazul pierderii părului. Rezultatele unui studiu de specialitate au arătat că masajul a stimulat creşterea părului la 44% dintre persoanele din grupul de tratament.
O dietă echilibrată, bazată în special pe legume sau plante consumate pentru coaja lor, cum ar fi castravetele, ardeiul gras, dar şi cartoful, îmbunătăţesc calitatea firului de păr, deoarece sunt bogate în siliciu. Cele bogate în fier, cum ar fi carnea macră, sunt şi ele recomandate, mai ales pentru persoanele care au o deficienţă de fier diagnosticată.
Acidul folic poate ajuta la menţinerea culorii, grosimii şi desimii părului.
Mască de legume şi ou
Se folosesc 50 g ceapă mărunţită, 30 g mujdei, 50 g tătăneasă rasă şi un ou bătut. Acest amestec se aplică pe păr şi la rădăcini, înainte de culcare. În timpul nopţii se acoperă capul, iar dimineaţa se spală părul.
Poate fi un semn al unor probleme de sănătate
Afecţiunile tiroidei pot duce la căderea părului din cauza dezechilibrului hormonal, pentru că hormonii contribuie la reglementarea funcţiilor din organism, inclusiv creşterea părului. De aceea, de multe ori, părul poate începe să cadă în timpul sarcinii, alăptării sau menopauzei. Traumele, de orice natură, afectează foliculii piloşi, rezultând căderea părului de pe 75% din suprafaţa scalpului. Stresul fizic sau mental perturbă ciclul normal de creştere a părului. Controlarea factorilor de stres îi pot restabili creştere normală. Tricotilomania, afecţiunea psihică caracterizată prin dorinţa obsesivă a pacienţilor de a smulge părul, poate conduce la apariţia unor pete neuniforme pe suprafaţa afectată. Lipsa fierului, infecţiile, afecţiunile autoimune, dar şi bolile de piele, cum ar fi eczemele, dermatita seboreică sau psoriazisul, pot cauza şi ele căderea părului.
• Unele şampoane, uscătorul de păr, ondulatorul, placa de întins şi strângerea frecventă a părului în „coadă de cal“ pot cauza căderea firelor de păr.
• Pentru un plus de strălucire, părul se spală, o dată pe săptămână, cu zer.