Cine a păşit măcar o dată pe tărâm turcesc cu siguranţă s-a întors cu amintirea hammam-ului, celebra baie turcească, pe care orice hotel o pune la dispoziţia clienţilor săi, ca un obicei tradiţional al Orientului. Hammam-ul nu este o practică nouă, ci dimpotrivă, este una dintre cele mai cunoscute metode de relaxare şi de vindecare din cele mai vechi timpuri. Poate fi considerată un „strămoş” al modernelor centre spa din zilele noastre. Cu timpul, baia turcească a devenit tot mai cunoscută şi mai apreciată în Europa, iar în prezent este folosită în centrele de înfrumuseţare din întreaga lume.
Ritualul hammam-ului
Baia turcească presupune mai multe etape ce trebuie urmate cu stricteţe. Mai întâi se intră într-o cameră numită „camera caldă”, unde aerul uscat şi cald te face să transpiri. Apoi eşti stropit cu apă rece, şi imediat se intră într-o altă încăpere, „camera fierbinte”. Aici se stă câteva minute, după care urmează un duş rece. Ultima etapă, şi cea mai plăcută, este masajul de relaxare. Când s-a încheiat masajul întregului corp, oaspeţii sunt duşi în camera de relaxare, unde sunt serviţi cu un ceai, ascultând o muzică plăcută şi respirând arome specific turceşti. Şi în Bucureşti au început să apară câteva centre care folosesc principiile hammam-ului. Dar puteţi beneficia de efectele băii turceşti şi acasă.
Răsfăţ în propriile case
Aveţi nevoie de: lumânări parfumate, ulei de eucalipt, o mănuşă lufa, un bol de ceramică, ceai de mentă şi puţin timp liber. Nu mâncaţi nimic cu două ore înainte. Închideţi uşa de la baie şi daţi drumul la apa fierbinte în cadă. Lăsaţi să se umple până la jumătate. Puneţi câteva picături de eucalipt în cadă, potriviţi temperatura apei şi intraţi în cadă. Respiraţi adânc, pentru ca aburii să preia toate energiile negative şi gândurile negre (cum spun turcii) şi relaxaţi-vă cel puţin zece minute. Aşezaţi-vă pe marginea căzii şi cu mănuşa lufa masaţi uşor, cu mişcări circulare, întregul corp. Apoi stropiţi-vă cu apă rece în timp ce lăsaţi apa să curgă, pentru a obţine efectul de cameră fierbinte. Staţi încă zece minute, după care mergeţi în dormitor, aşezaţi-vă comod în pat şi beţi un ceai de mentă, fără să vă gândiţi la nimic timp de un sfert de oră. În urma acestui tratament vă veţi simţi ca noi.
Cristina Tache
Beneficiile sunt nenumărate Băile turceşti au mare succes şi în prezent datorită efectelor benefice asupra organismului. Ajută la eliminarea toxinelor prin încălzirea şi răcirea controlată a sângelui. Dau o stare de bine, de relaxare a întregului corp, dar şi a psihicului. De asemenea, dilată porii, iar la final pielea este mai luminoasă şi mai elastică. Acest tip de baie poate ajuta la vindecarea anumitor afecţiuni respiratorii şi poate fi încercat la orice vârstă.