de Elena Şerban
Mâncarea influenţează nu doar sănătatea, ci şi frumuseţea exterioară, pentru că unele alimente pot contribui la menţinerea tinereţii, iar altele pot îmbătrâni prematur. Americanii de la Huffington Post au pus la punct o listă cu produse ieftine şi la îndemâna oricui, care, dacă sunt consumate frecvent, ajută pielea, părul şi unghiile să rămână „proaspete” cât mai multă vreme.
Drojdia
Banala drojdie este unul dintre alimentele ce conţin cea mai mare cantitate de vitamina B şi aminoacizi. În ciuda gustului nu tocmai plăcut, drojdia are capacitatea de a întări pielea, ce rămâne fermă şi tonifiată. De asemenea, drojdia nutriţională este considerată o proteină completă. Ea se poate consuma fie simplă, fie adăugată peste anumite produse.
Usturoiul
Nesuferit din cauza mirosului şi a gustului înţepător, usturoiul este perfect pentru sănătate, deoarece conţine cea mai mare cantitate de alicină dintre toate legumele. Această substanţă are rol antifungic şi antibiotic şi întăreşte imunitatea organismului. Dacă e consumat crud, usturoiul stimulează şi circulaţia sângelui.
Oţetul de mere
Calităţile benefice ale oţetului de mere sunt arhicunoscute. Însă nici oţetul din cidru de mere nu e de evitat. Acest lichid acru, dacă este nefiltrat şi nepasteurizat, ajută digestia, prin stimularea acizilor din stomac. În acest fel contribuie la creşterea florei intestinale. Persoanele care au probleme cu stomacul şi care nu pot înghiţi acest preparat nici măcar amestecat cu apă îl pot adăuga în salate, în locul clasicului oţet de vin.
Sardinele
La fel ca somonul şi macroul, sardinele sunt peşti graşi, de apă rece, ce conţin acizi graşi Omega 3. Consumul acestor substanţe face pielea sănătoasă şi reduce inflamaţiile. Însă, spre deosebire de ceilalţi peşti graşi, sardinele conţin şi calciu şi vitamina D, importante pentru sănătatea oaselor. Un adaos de suc de lămâie le face nu doar delicioase, ci şi excelente pentru sănătate. Un alt avantaj al sardinelor este acela că sunt ieftine şi se găsesc în orice magazin.
Varza
Ieftină şi uşor de achiziţionat, varza conţine o cantitate atât de mare de fitonutrienţi cu efect antiîmbătrânire, încât poate fi denumită aliment-medicament. Tot în varză se găseşte şi antioxidantul sulforafan, care ajută corpul să folosească mai eficient alt antioxidant cu rol antiinflamator, numit glutationă. Tot în această legumă se regăseşte din plin sulful, cunoscut pentru calităţile sale antiinfecţioase. Tot sulful curăţă ficatul de toxine şi întăreşte părul şi unghiile.
Varza este benefică pentru sănătate nu doar în stare crudă. Unii specialişti spun că şi cea murată are chiar calităţi superioare. Acest preparat este excelent pentru digestie, datorită bacteriilor bune produse în timpul fermentării. Medicii afirmă că aceste bacterii stimulează producţia de enzime digestive, care ajută la menţinerea unui aparat digestiv sănătos. Acest lucru se observă în timp la nivelul epidermei, care devine mai curată şi mai strălucitoare.
Algele
Mai puţin utilizate la noi, algele pot constitui o alternativă perfectă pentru persoanele care vor să se păstreze sănătoase şi frumoase. Ele conţin fier, mangan, iod, cupru, zinc şi seleniu, substanţe importante pentru menţinerea frumuseţii.
• Dintre minerale, zincul şi fierul fac podoaba capilară puternică, în timp ce manganul este crucial pentru oase tari. Şi iodul este bun pentru sănătate, deoarece este procesat de glanda tiroidă şi transformat în hormon tiroidian, care stimulează producţia de energie şi creşterea unghiilor şi a părului.